Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Vy stydlíne - říkáte Němec (dle etymologického slovníku odvozeno od slova němý), nebo říkáte Dojč (tak, jak oni sami sebe nazývají)? Pokud neříkáte Dojč, pak jste pokrytec.

0 0
možnosti
Foto

čím dál, tím více nabývám dojmu, že si autor z čtenářů dělá legraci.

0 0
možnosti
JK

Vynechal jste podstatnou věc a to sice, co se tedy stane, co se zlepší, když se opravdu cikánům začne důsledně říkat Romové. V čem bude všeobecný pohled na cikány příznivější? A nezlobte se, když popisujete, že označení cikán je vždy urážka, tak je to hodně hloupé. K cikánům se chovám s respektem (ne tím vyboxovaným), prostě jako k sobě naprosto rovným, a stále jsou pro mne cikáni. Že vy to automaticky považujete za znak pohrdání, to je váš problém, ne můj. To vaše tažení za označení Romové mi připadá infantilní, jako byste najednou dostal nápad, že budete válčit za to, jak se má cikánům správně říkat. To je teda něco... :-/

2 0
možnosti
MS

Pane Hornere, víte co je nejhorší? Ne to, jak se dnes říká Romům, ale to jak se zoufale nedaří jejich asimilace do společnosti. A rozhodně se nedá říci, že je to vina systému, nebo majoritní společnosti. Když před dvaceti lety romští vrstevníci našich dětí dospívali, nebyla to žádná paráda. Skoro všichni bez vzdělání, ve dvaceti dvě až tři děti, většina z nich na podpoře. Říkali jsme si, třeba se to zlepší v další generaci. Dnes, po dvaceti letech, je to úplně stejné. Kolem hypermarketů se poflakuje spousta romských teenagerů a nemají nic jiného na práci, než poslouchat hudbu z mobilů. Starosti se vzděláním evidentně nemají žádné. Výsledek bude stejný, jako u jejich rodičů. Většina z nich opět bez vzdělání a opět na podpoře. A tak to jde z generace na generaci už desítky let a k žádné zásadní změně nedochází. A to navzdory tomu, že mají od státu mnohem lepší podmínky. Vzdělaných Romů je pořád jako šafránu. A není to proto, že jim lidé říkají Cikáni, nýbrž proto, že romští rodiče nevedou své děti k odpovědnosti a k řádnému studiu. Ono je to totiž daleko jednodušší vyvalit se u televize, nebo zajít do hospody, než se starat o to, zda jsou děti naučené a mají úkoly. Ať se stará škola, ne?

18 0
možnosti
PT

P67e84t51r 60T32o77m10e95k

16. 2. 2019 12:06

A co na to pan Horner? Nic, jako obvykle.

4 0
možnosti
JN

Moc to řešíte. Tak nějak jsem zaznamenal, že pokud člověk něco umí a není líný, časem se dopracuje k tomu, že ho pracovní kolektiv a nejbližší okolí oslovuje jménem, pokud se v tom kolektivu pěstuje nějaký odstup, tak ho oslovují příjmením a nezapomenou na pane / paní. A prd záleží na tom, odkud člověk přišel.

Ale když je člověk zamindrákovaný trouba levý na obě ruce, tak se mu holt stane, že ze svých neúspěchů obviňuje celý svět a mnohdy se mu takové obviňování a zkoumání stane životním posláním a dobrým zdrojem příjmu.

7 0
možnosti
ML

Ak sa ospravedlňujete za Čechov, znamená to, že českí Rómovia nie sú Česi? To je zvláštne, médiá zásadne označujú rómsku zločinnosť ako českú, t.j. z Róma sa stane Čech.

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/63555/cesky-gang-v-britanii-si-drzel-lidi-jako-otroky-vyhrozoval-jim-nasilim-a-nedaval-jim-jist.html?fb_comment_id=849258111814450_849507758456152

Pravda, ak Róm dostane vyznamenanie od kráľovnej, z Čecha sa stane Róm.

https://zahranicni.ihned.cz/c1-64800950-romsky-policista-z-ceska-prevzal-rad-britskeho-imperia-v-britanii-pomaha-romum-a-zalozil-ceskou-knihovnu

10 0
možnosti
TB

A neudělali náhodou z toho staletého označení pejorativum oni sami svým chováním? A Němcům taky říkáte Dojčové? A oni nám smějí říkat "gadžo"? Aha.

4 0
možnosti
MS

Pane Hornere, příště zaměřte své neutuchající úsilí na slovenské sloveso cigániť. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Podle Vás jsme neomalení, když cikánům/Romům dáváme najevo, že jsou jiní. A mně zase naopak připadá, že oni nám dávají najevo, že jsou jiní a že by mluvili o nás ostatních nějak útlocitně, to jsem si také nevšimla. To ani nemluvím o tom, že "vytrvalé cikánování" provozují sami cikáni.

6 0
možnosti
Foto

H64a56n24a 67V37l26k86o35v47á

15. 2. 2019 21:06

blá, blé, blú....

Romea

IQ Roma servis

atd.....

8-o:-P;-(:-/

3 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,54
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik