Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chovat se k lidem na základě nějakých rasových stigmat je poměrně časté, často i hloupé. Ale jelikož žiji v Mostě, kde se s tímto problémem setkáváme nepřetržitě, tak Vám mohu s čistým svědomím říci, že není zrovna jednoduché objevit se v určitých částech tohoto města a již zcela podvědomě nebýt ,,ve střehu", byť by už toto mohl někdo brát jako projev nedůvěry k určitému etniku.

0 0
možnosti

Romové jsou u nás jednou ze 14 státem uznaných národnostních menšin, to znamená, že mají stejně jako Vietnamci či Bělorusové atp. nárok na státní podporu své kultury, tradic a především jazyka.

Takže každý, kdo má české občanství, se může svobodně rozhodnout, jakou národnost si zvolí - zda českou nebo romskou. Národnost cikánská u nás neexistuje. Někteří Romové se k romské národnosti nehlásí a nemalá část Romů mluví jen česky, romštinu neumí.

2 1
možnosti

Paní Moudrá, já opravdu nemůžu za to, že český stát uznává národnostní menšiny a mezi nimi i národnost romskou. Pokud se Vám to nelíbí, mínusováním mého příspěvku nic nevyřešíte, to se musíte obrátit na orgány státní správy :-)

2 0
možnosti
Foto

Co jste tím vším chtěl sdělit? To měl být humor??

1 0
možnosti
Foto

Odpovím Vám podobně jako ostatním, kteří mi kladou takové otázky: přečtěte si pozorně článek, pokud z toho nepochopíte, co jsem chtěl sdělit, nesmutněte, a přečtěte si nějaký jiný. Může to být tím, že nejsme naladěni na stejnou notu, že jinak uvažujeme, že jsem já nebyl schopen své myšlenky srozumitelně vysvětlit a konečně, že jste je třeba Vy nebyla schopna je pochopit, což rozhodně nemusíte cítit jako hendikep.:-)

2 0
možnosti

a to víte, že obtížný domácí hmyz ma zcela spisovný název rus? A jiný hmyz se jmenuje šváb?

3 0
možnosti
Foto

Jistěže to vím. Ale nevím, jestli jste Vy pochopil pointu tohoto článku. Za základě vašeho komentáře mám trochu obavu, že ne. :-)

0 0
možnosti

Se slušností a respektem souhlasím, ale na druhou stranu nešlo by se stereotypy bojovat jinak, než se urážet, protože já do toho stereotypu nespadám? Třeba apelovat na komunitu a ten stereotyp změnit.

PS: U nás se hrabivcům nadává do prajzáků, kteří jsou bílí, takže moc šancí na zastání na internetu nemají. Žida už jsem v konverzaci neviděla dávno. Ale aby se přestalo "ciganit", na tom budou muset zapracovat samotní Romové.

3 0
možnosti
Foto

P42e64t67r 97O12m42e74l29k32a

15. 2. 2019 13:40

Když už jste mne vzpomenul pane Turnere, měl jste citovat kompletně. "Cikán pro MNE zůstane cikánem" Nikomu to nevnucuju! Nemám s cikány absolutně žádný problém a není to pro mne nic hanlivého a nikdy jsem to ani hanlivě nepoužil. Tak jako mnozí jiní. Jinak s článkem souhlas. Vždycky záleží, jak to ten který dotyčný myslí. Mne z nějaké zášti rozhodně obviňujete zcela zbytečně.

2 0
možnosti

J14a18k40u14b 51Š38o85l95c

15. 2. 2019 13:34

Naprosto stupidní seriál, kde jediní normální jsou zástupci menšin. A všichni se radují, jak to je hluboce nekorektní.

0 0
možnosti
Foto

Nechtěl jsem vysloveně napadnout ten seriál, vnímám v nekorektnosti mnohá pozitiva, ale spíše to, jak si to řada lidí přebere. Nemám rád pokrytectví, ale ještě méně raději paušalizuji na základě nějakých předsudků.

0 0
možnosti
Foto

No jo, Horší ale bylo, když jsme krátce po "sametové" vstoupili s mužem do jednoho rakouského supermarketu, kde nad pokladnou visela výstraha (v jazyce německém) - "Pozor, jsou zde Češi." Opravdu nás to urazilo. Rv Takže posuzovat někoho podle národnosti? Velmi dvojsečné - vyhýbejme se tomu.

0 0
možnosti
Foto

Ano, je docela pochopitelné že někdo na základě nějaké špatné zkušenosti paušálně zareaguje, ale nelze na tom postavit ideologii.

0 0
možnosti