Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P20e83t97r 77T81o43m60e33k

15. 2. 2019 18:02

Pane Bango, co kdybyste nějak zlepšili práci vaší nebo vašich cenzorů nebo automatů nebo...... O čem píšu? O prvních příspěvcích pod tímto blogem od pana Brauna.

1 0
možnosti
Foto

R^VR^ Skvěle, Radko. Včetně hledání a výzvy R^

Pocházím z prostředí, v němž bylo pojmenování "Cikán", "Cikáni" považováno oboustranně za naprosto normální a legální. Vůbec nebylo považováno za hanlivé. Ale zárovaň vnímám a respektuji, že se užívání slov a vnímání jejich významu během času vyvíjí. Jsem pro základní úctu a citlivost. Když si někdo nepřeje být oslovován určitým způsobem, tak se takovému oslovení snažím vyhnout.

Nakonec jde vždy o to, s jakým postojem používáme slova. Zda s pýchou, despektem a nenávistí anebo s pokorou, láskou a úctou.

7 0
možnosti
Foto

Ještě jednu připomínku si dovolím - víte, já dost dobře nerozumím tomu, proč si někteří Romové stěžují a zlobí se na majoritu, že když jim říkají - cikáni, že to myslí jako urážku. Neměli by spíše svůj hněv ti Romové napřít směrem k těm z vlastních řad, kteří se měrou vrchovatou zasloužili o to, že je majoritní společnost ve většině vnímá tak, jak je vnímá? Není kouře bez ohně...

4 0
možnosti
Foto

Já hledám nějaké stokrat omleté vyjádření Kroupy? Takže naposled a pak se měníte v šedý proužek. Už jste prostor dostal.

0 4
možnosti

Budete mít hodně práce. Ono se totiž na tuto problematiku jinak dívá z tepla pražského bytu a jinak z města v severním pohraničí.

2 0
možnosti
Foto

No, pokud opravdu stojíte o poznání, jak se k nám, "bílým" vyjadřují cigáni, Romové, cikáni (vyberte si), navštivte stránky a diskuse na Romea.cz. Budete mít konečně jasno a nebudete už muset nikoho hledat.

10 0
možnosti

J18a54k21u74b 45H55o24z33a

15. 2. 2019 12:18

Jo jo, nejrasističtější web, s jakým jsem kdy měl tu čest. Diskuze jen pro velmi otrlé.

2 0
možnosti
Foto

... já snad napíšu taky článek;-) hm, hm - to jsou mi "vjecy" - když moje první žena ukázala rodičům fotku - černobílou - zeptali se "on je cikán"? Odpověd: "Ne, on jen tak vypadá" ... v jižní americe bělochům a všem bez vyjímek, říkají "gringo" - neviděl jsem nikoho, kdo by se kvůli tomu urazil;-D;-D;-D

2 0
možnosti

Ano, slova jsou zdrojem nedorozumění. Škoda, že nemůžeme žít jako amazonský kmen Pirahá ( jednou tady měl krásný blog Jan Fikáček), který má jazyk bez čísel, názvů pro barvy, bez zájmen, času minulého a budoucího a vlastně nemají ani jméno pro čas, nemají výraz pro sourozence a příbuzné (kmen je malý)... Jenže naše kmeny jsou velké, vím, tak se musíme hádat...:-)

4 0
možnosti
Foto

P80e73t87r 31O36m11e29l41k34a

15. 2. 2019 10:58

A nebylo by trošku škoda, že pak díky tomu "nemítí" by nebyl Gellner, Čapek, Kainar a třeba ani Kupka nebo "Modrá" od (Žlutého) psa? ;-)

1 0
možnosti
Foto

Radko, jistou dobu jsem měl, tehdy ještě cikány, za pracovní kolegy v sokolovských Technických službách. Jací to byli pracovníci popisuji v některých článcích na dřívějších blozích. Žádný si ale nepotrpěl na oslovení ROM... Radko, užívej si dnů i nocí:-)R^R^

0 0
možnosti
Foto

Já opravdu nechápu, proč se touto problematikou zabýváme my, podle Romů (Cikánú) takzvaní "gadžové". Pokud nějaké pojmenování to tomuto etniku vyhovuje - či nevyhovuje, nechť posoudí sami. Slova pana Godly, že mu oslovení Cikán nevadí, je jen jeho záležitostí, nám ostatním to může být lhostejné, neměli bychom to rozebírat. (Leda z vlastní pozice).... Mně je například oslovení Cikán, Cikánka bližší - než oslovení Rom - Romka. Z minulosti přece víme, že Cikáni byli původně kočovné etnikum, které se sice občas při putování nevyhnulo upéct si nějakou tu zatoulanou slepici, ale byli svobodomyslní a temperamentní, měli i své přednosti, které nám, Čechům (a Moravanům) chyběly. A někteří z nich byli skutečně i výborní řemeslníci, např s prací s kovem, dráty, opravováním různého nářadí a podobně. A byli vnímáni i romanticky. Kolik je jen dalších písní "Cikánko ty krásná," "Hrál mladý cikán pod zámkem" apod, které v minulosti zlidověly. A byli i inspirací pro umělce - např. Bizetova opera Karmen, Lehárova opereta Cikánský baron, apod. My úzkoprsí Češi máme snahu, ustavičně srovnávat lidi do jedné řady - a kdo není stejný jako my, toho neuznáváme, nebo přímo dehonestujeme. I dnes se mezi Romy nachází spousta vzdělaných a výjimečně nadaných lidí, kteří jsou uznáváni nejen u nás, ale i ve světě. (Bohužel u nás je to tak i v politice - jsme ne intolerantní s těmi, kteří nemají stejné názory jako máme my, tím jsme i ve světě pověstní).

3 0
možnosti

Co se týká češtiny a historie, moc tomu nerozumím. Celý můj život byli cikáni Cikáni. I oni si tak říkali, když jsem si s nimi jako nezletilý hrával na sídlišti. Pak někdo vymyslel slovo Rom, protože slovo cikán se prý stalo synonymem pro člověka, který nepracuje a je takzvaně nepřizpůsobivý. Je to k smíchu, protože přijde doba, kdy dnešní Romové budou hledat nové, méně pejorativní, slovo. Chcete tomu, gadžové, zabránit? Vraťte koně a vůz jejich sobodomyslné duši.

.

A ještě na okraj k seriálu "Most!". Dlouho jsem v televizi neviděl nic tak dobrého, co pomáhá k snazšímu pochopení našich spoluobčanů, kteří nejsou "normální" (Cikán, transvestita, transsexuál, alkoholik ap.).

3 0
možnosti

Když jsem tu včera zaznamenala názor, že označení Romové je umělé, které se objevilo až po roce 1989, dala jsem si práci a prolistovala archivní vydání některých celostátních a regionálních deníků a časopisu Mladý svět a Vlasta a vzala jsem to až do 70. let.

Pokud je tam zmínka o tomto etniku, výhradně se používal výraz Rom-Romové, název Cikán jsem žádný nenašla.

Takže pokud je někdo tímto názvem překvapený, znamená to, že buď tu nežil, nebo v životě neotevřel noviny.

Pane Štosele, už to tu píšu asi podesáté. Na označení příslušníků romského národa "Romové" se usnesli zástupci 14 zemí na prvním mezinárodním romském sjezdu v Londýně v roce 1971. Od té doby je toto označení u nás považováno za spisovné.

Srovnat na stejnou úroveň Roma, po vašem Cikána s alkoholikem, to vyžaduje hodně .... no, řekněme odvahy.

5 1
možnosti
  • Počet článků 482
  • Celková karma 13,17
  • Průměrná čtenost 827x
Ráda kreslí, nejraději čte povídky a publicistiku, sleduje dokumenty. Preferuje svobodomyslnost a jízdu na kole.

Seznam rubrik