Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kateřino, díky moc za tenhle "exkurz" jak do studia medicíny, tak do lékařské praxe. Skvěle napsáno.

Ať se Vám v životě daří, a máte radost z kluků:-))

3 0
možnosti

Ještě malou poznámku:

Co to znamená, že lékaři se pokoušeli stávkovat? Že nejsou soukromými lékaři, že nejsou podnikateli! Podnikatel přece nemůže proti sobě stávkovat!

Ambulantní lékař není svobodný, soukromý lékař, ale je pouhým dělníkem, otrokem VZP. Nic víc! Proto se může pokusit stávkovat!

!!

1 0
možnosti

pokud je mi znamo, tak jedinymi lekari, kteri se nejak vzepreli systemu, aby ho to trapilo ( zadne pasky s napisem "stavka" ), byli lekari v ramci Dekujeme, odchazime, dale praktici, kteri na jeden den zavreli a pak lokalne Melnik, Nove Mesto na Morave a nyni Moravskoslezsky kraji... coz, krome praktiku, byli vsechno jen nemocnicni zamestnanci

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Přesně, já už bych do toho napodruhé taky nešla. Kor když vidím, jaký to má ve výsledku efekt.:-(

1 0
možnosti

A96l24e51š 72W72o21l85k38e56r

19. 2. 2019 13:24

Díky za váš blog, abych byl v obraze, celou vaši sérii "Já, Doktorin" jsem si přečetl.

Ale jedné věci nerozumím. Jestliže jsou profesní podmínky tak špatné (a věřím, že jsou), proč s tím něco neděláte? Tím samozřejmě nemyslím vás osobně, ale celý lékařský stav. Vždyť hlas lékařů a spol. by rozhodně byl slyšet a měl by sílu mnohé změnit. Jedná se o vzdělanou, početnou a vlivnou skupinu. (My programátoři řídících systémů bychom asi takové zastání u veřejnosti neměli :-) )

Možná moje otázka zní asi naivně, ale nikdo jiný tu změnu "nezářídí".

Vychází mi z toho, že tu musí být dostatečně velká skupina, které daný status quo vyhovuje. Jaká je jejich motivace? Kdo je žábou na prameni?

Zmiňujete se též až o nenávisti k doktorům. Nevím, spíš jsem se zatím setkával s opačným fenoménem "zbožštění". Samozřejmě na nás vždy mají mnohem silnější vliv negativní skušenosti a emoce. Stačí jeden blbec na autobus slušných lidí :-) Ale on ten systém není vlídný ani k nám, pokorně čekajícím pacientům. Chápu, že se pak strach spolu s negativní zkušeností může přetavit i tímhle směrem.

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den Aleši, děkuji za reakci. Přesně jste uhodil hřebíček na hlavičku- nikdo jiný, než lékaři, tu změnu nezařídí. Protože -proč by zaměstnavatel či zřizovatel platil víc, když se vždycky najde někdo, komu to nevadí? A o tom to je. Největší potenciál na systémové změny měla akce Děkujeme, odcházíme. Jenže právě v ní se ukázalo, jak jsou lékaři nejednotní. U nás na pracovišti vznikly dva tábory - jedni, kteří podali výpověď, informovali veřejnost, vedli diskuse, vysvětlovali a druzí, kteří tvrdili, že bojovat nechtějí, že mají rodiny a hypotéky a jistou práci a že jim stačí aspon to málo, než nic. Já o tomhle budu psát samostatný blog, je to na dlouhé povídání. V době Děkujeme odcházíme se právě rozdmýchala ta nenávist proti lékařům, já těm pacientům i rozuměla, ale mrzelo mě, že oni nechápou nás. že ve výsledku je to i pro jejich dobro, že změny jsou nutné. Tenkrát jsem odešla ze vzdoru, ze zklamání, z absolutní demotivace pro české pacienty ještě něco vůbec dělat, byla jsem i rozhodnutá, že pokud by nevyšlo zahraničí, že s medicínou končím, že mi to za zničený život nestojí. Víte, když tím lékařem jste, tak se vás ty útoky proti nim citlivě dotýkají. Je to smutné. Ale jsem moc ráda, že jste se ozval, je dobře vědět, když to někomu není lhostejné a zajímá se. Děkuju.

5 0
možnosti

To bych nedala - obdivuju vás! R^

2 0
možnosti
Foto

Já už taky ne:) Ale děkujiV

1 0
možnosti
Foto

Tak jsem to tedy zvážila...A ne,nejdu do toho;-D

Tobě ale karma,to ti nepraskla hlava? Mně to stačilo na pedáku a frflala jsem,kolik nám toho nakládají.:-)

2 0
možnosti
Foto

A já jsem si myslela, že s pedákem jde současně studovat další škola a ještě k tomu pracovat.;-D

1 0
možnosti

Katko, já si pamatuju, jak jsi před zkouškami na medicínu nechtěla vůbec chodit ven a jak mě šokovala tvá věta: Otázek k přijímačkám je šest tisíc a já umím zatím jen dva tisíce!

5 0
možnosti
Foto

Vidíš, a to jsem třeba už úplně zapomněla. Mozek má báječné selektivní vlastnosti:) Ale máš asi pravdu-k přijímačkám byly k dispozici troje skripta s otázkami. Biologie, chemie, fyzika. Každé mělo 2000 otázek. Tak to sedí:)

1 0
možnosti

Cykloperhydrofenanten, základ steroidů i cholesterolu, na 21.uhlíku OH skupina-kortisol,denně produkce 10-20 mg.......etc

Tyrozin, tyroniny, jodace,tetrajodtyronin /tyroxin/, dejodace, trijodtyronin...

Krebův cyklus...proč to píši ?

To všechno zkoušel starý Rath u atestace z interny.Jeden můj kamarád chodil do kostela a tak ho u dvojky zkoušel Rath z Kubisem ze všelijakých možných plynů...u otázky nekardiální otok plic...ale nedostali ho.

Kamarád nechodil na vojnu neboť měl zelenou a dostali ho jen na vzorec fosgenu

/ nějaký oxid chlóru..../, ale nakonec mu to dali, neboť dalších asi 20 plynů jim vyjmenoval a napsal vzorce. ;-DJá jsem si zapamatoval také něco:

CAC2 + H2O = C2H2 + CA(OH)2, je to z anorganické chemie, karbid vapníku+ voda-

vznikne acetylen, který hoří /lampa kardbidka v dole/. Kape ti na karbid, to se u nás říkalo velmi často;-D.Jinak ten Krebůsv cyklus co tam máte ,mě vždy fascinoval

Jak můžete chtít operovat slepé střevo, když neumíte Krebsův cyklus , kolego.;-D

2 0
možnosti

Už minule jsem psal - Máme absoventku, já pak šťastný otec - sponzor. Co popisujete - pravdou jest, rodič o dítě na 6 let přišel. Ustresovaný tvor, který se na chalupě učí - Je doma a zároveň není. Bydlí v pokojíku = knihovně. Leží - stojí - dřepí - je ve vaně = Učí se. Neuvěřitelná kvanta Info - Jak se to dá vstřebat nechápu .

Jsem laik - pak vidno, že Mozek je jako sval Kulturisty. Při zátěži se zvěšuje a sílí. Dobře je to vidět u vědomostních soutěží v TV. Já nestačím ještě přečíst zadání - Mládežník již hlásí odpověď! U odborných témat jsem bez šance. Zároveň jsem vypozoroval, že "Ona podvádí"! Tím neustálým přezkušováním se vyvinul jakýsi Dar - Analytické intuice. Kladu jí záludné otázky o čemkoliv - Ona mi odpovídá vesměs zcela správně. To ovšem není o kořenu podstaty! - Již určitá schopnost vypocítit tu odpověď, kterou si tazatel Přeje slyšet ! Zřejmě metoda zažitá z nekonečných zkoušek ! ... :-)

1 0
možnosti
Foto

Přesně takhle to nejspíš vnímali i moji rodiče. Děkuji za reakciR^

1 0
možnosti
Foto

Jako vždy - výborně. Ještě že mám medicínu za sebou, jinak bych si asi rozmyslel. Měli jsem anatomii na konci prváku a ten rok jsem opravdu jen proseděl na židli na kolejích a jednou denně chodil na půl běhat okolo Bystřičky, abych se nezbláznil. On si málokdo umí představit, že člověk i po prostudování celého Čiháka /my jsme ještě měli Borovanského) může nakonec vyletět na pitomost, psanou petitem jaksi pod čarou.

Na druhé straně - mohu ve svých téměř 60 letech říct, že to stálo za to. Občas se prostě povede napravit cosi, co matka příroda neudělala nejlépe. Vytáhnout člověka z marastu a dát mu nový impuls. Vrátit ho do života, na který rezignoval. Lépe naslouchat svému okolí.

Bezva blog R^

7 0
možnosti
Foto

Určitě. V tom je ta návratnost v medicíně jedinčná. Ten pocit, když někomu evidnetně pomůžete nebo mu dokonce zachráníte život, ten je nepřenosný. Stejně tak i pocity, kterými si člověk prochází, když registruje tu nenávist některých lidí vůči doktorům. Nemyslím kokrétně, namířené proti špatnému lékaři, ale když to berou hromadně. když ty lékaře a zdravotníky nejradši sedřeli z kůže. Vůbec tomu nerozumím:(

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS