Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak můžete o někom psát, že byl "favorizovaný"?! Slyšel jste někdy o inkluzi?

1 0
možnosti

.... slušně a kultivovaně Vám sděluji, že máte pravdu;-DR^!

2 0
možnosti

P83e68t39r 43B39u45r76i21a37n

24. 1. 2019 16:26

R^

Země je ženského rodu, lepší by bylo napsat, že ona osoba pochází z našeho jazykového rodiště.

2 0
možnosti

No jo, ale to potom budou muset vymyslet nový genderově neutrální název i pro Evropskou unii, ne? ;-)

0 0
možnosti

H85o12n58z58a 21N64o46v38á52k

24. 1. 2019 15:52

Co taková Caster Semenyaová,to je oříšek.;-)

3 0
možnosti

A co teprve po tom, až se sám přivede do jiného stavu.

1 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

Opravdu bych nevěděl, jak psát o výkonech vynikajících ruských atletek sester Pressových vyváženou zprávu

3 1
možnosti

Pane Trčálku, já jsem přesvědčen, že bloger Vašeho formátu by si poradil i s tímhle. Ovšem kdybyste měl dnes psát například o bývalém vynikajícím americkém desetibojaři Bruce Jennerovi... ;-)

0 0
možnosti

No, tak já teda ze zdvořilosti trošku povytáhnu koutky úst, když už jste si s tím vtipem dal takovou práci, ano, buhehe, hahaha, cha-cháá. Cha.

Jinak ta myšlenka s genderovou vyvážeností v úředních textech není nijak nová a řeší se už dávno u nás, aspoň co já vím. Ono to asi má svůj celkem dobrý důvod: v souborech pokynů, zákonů nebo pravidel, které jsou určeny nejširší veřejnosti, všem pohlavím, věkovým i jiným skupinám, působí trochu potíže, když máte veškerý lid oslovovat pouze jedním pohlavím (přičemž se obvykle volí mužské). Někdy se místo té hvězdičky v Hannoveru zase u nás používá (-a), byl (byla), lomítko aj. Alternativou je použít oslovení v množném čísle, což ale zase nejde vždy. Takže není to jednoduché.

Ovšem Vy jste ten problém poněkud nesmyslně, jak je u Vás zvykem, převedl do jiné roviny. A sice do roviny informování o událostech. Jakože nebude možné použít slovo, které by určilo pohlaví osoby, o níž se informuje, že se s ní něco událo. Samozřejmě mezi tímto a úředními pokyny je jeden očividný rozdíl: v případě úředníka není jasné, jaké slovo k vyjádření pohlaví použít, protože úřednický text není určen konkrétní osobě, není tedy jasné, koho přesně oslovuje nebo o kom pojednává, protože se vztahuje k budoucím aktérům nějaké situace. Kdežto zpráva o sportovních a jiných událostech se s tímto problémem potýkat nemusí, neboť se týká minulých událostí a jednotlivých osob, jejichž identita je známa. Proto je možné pohlaví těchto osob pojmenovat, aniž by došlo ke genderové újmě.

3 9
možnosti

Pane Záturecký, já si na tu "zdvořilost" až tak nepotrpím a u žádného mého článku rozhodně nepředpokládám, že se bude líbit úplně všem. ;-)

A k tomu Vašemu poslednímu odstavci - já samozřejmě chápu, že je dost zásadní rozdíl mezi úředním textem a novinovou zprávu, ovšem i tak mi to nařízení hannoverským úředníkům přišlo nesmyslné a také jsem předpokládám, že převážná většina čtenářů mého blogu pochopí, že jde z mé strany o nadsázku.

1 0
možnosti
Foto

H75a90n51a 34V62l12k78o53v26á

24. 1. 2019 14:22

:-) Mne jako první napadlo obligátní přechylování příjmení sportovkyň jiných národností. Takže v rámci genderové vyváženosti bychom měli začít přechylovat třeba na Rogera Federerovou a aby to nebylo líto těm co se vracejí domů tak i Jaromíra Jágrovou. A když jsme u těch Němců - třeba Boris Beckerová zní už skoro normálně....

1 3
možnosti

Tato Vaše poznámka postrádá elementární logiku, což mne u Vás, jindy tak bystré, trochu zaráží

2 1
možnosti
Foto

Další level bude genderově vyvážená gramatika. Žádné der-die-das. Prostě jen jedno ono a je vymalováno.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS