Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J43a23n 48H77u12r20k58a

26. 1. 2019 23:56

hlavně Marťanskou kuchařku Člověk 1000krát levně a chutně;-D;-D;-D

0 0
možnosti
DT

Ještě jim radit? :-)

1 0
možnosti
Foto

Tyčinky Mars. Pět tun na osobu. :-)R^

(a taky zubní vrtačku na solární baterie)

0 0
možnosti
DT

R^ To je dobrý výběr. :-) Přeju krásný den! A díky za návštěvu. :-)

1 0
možnosti
JH

J97a47n 14H21u73r83k74a

25. 1. 2019 10:22

https://www.stoplusjednicka.cz/boeing-vyviji-samocistici-skafandr-ma-chranit-pred-nebezpecnym-prachem

hp.ujf.cas.cz/~wagner/prednasky/radiacevesmir/radiacevesmir.ppt

lidstvo si poradí jen chtít začít ještě nedávno byl oříšek pro lidstvo vyrobit sirky a dnes vedle reaktoru JEDU tukám a tukám...hezký článek přímo vás v tom vesmíru zadumanou v laborce vidím hezký den

1 0
možnosti
DT

Ta čísla, která tam uvádí, nemohou souhlasit. Myslím tu dávku 0,5 Sv/rok v meziplanetárním prostoru. Asi myslel vyšší orbitu než má ISS.

Přeju krásný den a díky za linky. :-)R^

1 0
možnosti
DT

Děkuju a přeju hezký den. :-)

0 0
možnosti
PV

P28a79v52e33l 27V17é72b37r

24. 1. 2019 18:08

Ach jo, paní Dano, jak já nerad slyším, že to pořád ještě nejde...

Ale karma je to pěkná, vydařená!

0 0
možnosti
DT

R^ Tipuju tak ještě 200 let.

Ale v naší době se poletí na Měsíc. To taky není špatné. R^ Krásný večer, Pavle, mějte se moc hezky a díky za milá slova. :-)

1 0
možnosti
Foto

Živit tělo jako v umělém spánku v nemocnici. Kapačky do žil? Dano R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

R^ Něco jako Borgové. :-) Přeju krásný večer, Horste, ať se vydaří. R^

1 0
možnosti
LB

Díky za zajímavý blog. Dost mě překvapilo absolutní tvrzení o nedosažitelnosti Marsu současnými technologiemi a nemožnosti odstínit kosmické záření. Nepovažuji se za dostatečně erudovaného, avšak přesto bych tak jednoznačné tvrzení nepodepsal.

Jinak ty alternativní pohony se vyvíjejí, minimálně v počítačových simulacích už běhají dokonale :-) Jistě, k realitě je dlouhá cesta a jako vždy je otázkou peněz.

Na Marsu samém budou osadníci zápasit kromě kosmického záření, zajištění atmosféry a stravy také s dalším problémem, zdánlivě marginálním: Prachem, který pronikne naprosto všude a jehož vliv na lidské zdraví lze zatím těžko posoudit.

0 0
možnosti
WW

R^ Dosažitelný je, ale ideální by bylo, kdyby se na Mars dalo dostat za 14 dní (Apollo 17 bylo mimo ochranný štít Země cca 12 dní), protože dlouhodobé působení kosmického a ionizujícího záření nejspíš odsoudí posádku k smrti ještě před příletem do cíle. Na olovo apod. můžete klidně zapomenout, protože právě to by se stalo nebezpečným sekundárním zdrojem. Proto je většina atomových reaktorů stíněna vodou (těžkou vodou jako moderátorem), velmi pevnou ocelí a pořádnou vrstvou betonu. Magnetické vychylovače fungují proti nabitým částicím, ale k tomu je třeba pár tisíc T a takové hodnoty jdou na okamžik "vyrobit" supravodivými implozivními cívkami. Proto se sází na motory a nějakou přiměřenou antiradiační ochranu a to je právě ta technologie, která v současnosti není. Co se týče prachu, ten je skutečné smrtelně nebezpečný - velmi jemný měsíční prach (rozměry kolem mikrometru a více) dokázal zabít cca 90 procent pokusných plicních buněk. Kdo to s Marsem myslí vážné a zodpovědně, pracuje buď na elektrostatických odpuzovačích, aby se v záhybu skafandru nemohl propašovat do ubikací žádný prach, nebo vyvíjí takové skafandry, které budou permanentně venku a bude se do nich vcházet uzavíratelným průlezem ve stěně přes záda skafandru. Víme naprosto přesně, kdo to s Marsem nemyslí vážně, protože v tomto směru nemá splněné nic a mnoho více.

4 0
možnosti
MS

Pivo a rum.;-D Ale vážně - dokážu si představit něco na způsob nitrožilní výživy, kdy si každý osadník jednou denně šlehne litrový kapák a bude napojen i nakrmen. Akorát bude mít možná časem na rektu pavučinu.:-)

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
TT

Vizionář to vyřeší, jsem si jist! ;-)

2 0
možnosti

Již má sbaleno:-).

1 0
možnosti
MB

Milá autorko - "Tak to vím opět naprosto přesně, súdruhu generále". (Černí baroni) .

Na Mars bych si vzal Zemana, Babiše a Komunisty! Požvykuji je již dlouhou dobu - Nemizí, neubývají a stále jim nemohu přijít na chuť. Přesto - Gurmánů a jejich labužníků - Je poměrný dostatek ! ... :-)

1 5
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
8 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,24
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.