Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Voni "souzi" ani v minulosti na otázky neodpovídali. Spíše byli "sběrateli" těch, kdo se drze vyptávali. Když se někdo ptal, sebrali ho a vzápětí se dostal do parády takových fajn dobráků, kteří na něj řvali: "Tady se ptáme my!"

4 0
možnosti
Foto

Vaše zmínka o sousedu - domovním důvěrníku - mi připomněla stařičký vtip. Vypráví Váňa: Soudruh Lenin je moc hodný člověk, laskavý a vlídný. - Jak to víš? - Včera jsem jej potkal na nábřeží, pozdravil jsem ho a on mě také. - No a? - Mohl mě přece dát zastřelit.

Vám R^

6 0
možnosti
VO

Říká se, že volební účast byla tehdy povinná. I já jsem tomu až doposud věřil, ale není tomu tak, od roku 1954 účast ve volbách podle zákona povinná nebyla.

Nějak nemohu najít konkrétní osudy lidí, kteří k volbám nešli, nebo šli a kandidáty přeškrtli. Přitom takových lidí, kteří volili "neuvědoměle" muselo být, podle výsledků voleb, nejméně 4000 v republice, k volbám nepřišlo ještě několikanásobně více lidí. Pokud tedy byli skutečně tvrdě perzekuováni, měli bychom se o nich zmiňovat, stejně jako o ostatních bojovnících proti komunismu, které zmiňujeme stále.

Ještě v roce 1948, tedy v době začínajících masových perzekucí, bylo odevzdáno téměř milion bílých lístků, i přes přítomnost ozbrojených milicionářů ve volebních místnostech. Poté se tento druh odporu, podle výsledků voleb, velmi minimalizoval.

2 0
možnosti
Foto

V tom roce 1948 byla ještě účast povinná, takže ti nehlasující mohli být trestáni finanční pokutou.

Ale ano, mohli se ti dotyční třeba v 70. letech bát, že by třeba nějaký člen volební komise či vyšší orgán prohlídl seznamy voličů a na jejich základě by pak mohli být nějak na pracovišti, či škole popotahováni. I představa neoficiální otázky předsedy ZO KSČ mohla v některých zaměstnancích vyvolávat hrůzu. A to potom dotyčný si nemohl být jistý, zda mu prémie byly sníženy za špatný pracovní výkon, a nebo za velmi malou veřejnou angažovanost.

0 0
možnosti
OJ

Chci polemizovat jen s jedním vaším závěrem, nikoliv s celkem.

Viditelný rozdíl mezi soc blokem a západními zeměmi podle mě zas tak vypovídající není. Ten viditelný luxus obchodů, nebo městských čtvrtí prostě ukazuje na určitý rys toho kapitalistického systému a to že soukromé vlastnictví vede k investicím jistého typu - mimo jiné do té formy (která prodává). Už nám to ale nic neřekne o oblastech, odkud byly finance třeba zase naopak staženy (například zdravotnictví, nebo dostupná lázeňská péče, byty, atd). Suma sumárum, projdete se po západoněmeckém náměstí, porovnáte s českým náměstím a vyjde vám, že oni jsou na tom mnohem lépe. Jsou - co se týče úpravnosti náměstí. Jiná informace v tom ale zakódována není.

.

To není obhajoba komunismu, jen chci říct že zaměřením se na jednu složku celku může vést k chybným závěrům. V SSSR měl každý v hubě půl kila zlata. Někdo by se mohl mylně domnívat že proto byl v SSSR blahobyt.. ;-)

1 2
možnosti
JJ

J48a88n 40J40í23l34e88k

20. 1. 2019 9:19

Tak jste nic neviděl. ten rozdíl byl ve stavu mest a vesnic, chování lidí, myšlení lidí atd. :-)

4 0
možnosti
KT

Je mi téměř sedmdesát a dnes jsem se ocitla ve společnosti tří mladších lidí kolem čtyřiceti. Skončili jsme šílenou hádkou ze které jsem vyšla jako hádavá bezcharakterní osoba, která má uzoučký pohled na svět. Pak mi vysvětlovali, jak to vlastně bylo v osmašedesátém, jak to vlastně myslel Palach, mně které bylo v té době dvacet a oni ještě dlouho běhali po houbách. Totalita padla, když jim bylo přibližně deset.

Děda jednoho, pravověrný komunista, ředitel nějaké fabriky, byl přímo svatý, jak pomáhal lidem okolo. O popravené a internované s odlišným viděním se ovšem tak nějak nezajímal. Komunismus je bohulibá myšlenka, kde jsou si všichni rovni a mají stejně, jen ti provozovatelé to nějak pokazili. Proč tito mladí nerozdají svůj majetek potřebným jsem se nedozvěděla.

Mnozí komunisté byli vlastně hodní lidé se silným sociálním cítěním, na otázku proč nechali popravit a desítky let věznili nepohodlné, mi bylo řečeno, že to ale byli jiní, můj děda s tím nesouhlasil. Proč ale setrvával ve zločinecké organizaci nějak nedokázali vysvětlit. Snad proto aby mohl pomáhat druhým. Na otázku na slušné nacisty nesouhlasně zírající na tu spoušť, zírali jak zjara a nebyli schopni slova.

Debata byla dlouhá a o mě se pokoušel infarkt. Všeobecně mě odsoudili, hlavně proto, že jsem požadovala místo všeobecných blábolů, jasná stanoviska a pregnantní používání termínů.

Infarkt odezněl, tak si musím alespoň postěžovat.

8 0
možnosti
JJ

J21a76n 60J20í91l60e10k

20. 1. 2019 4:21

Jo, to znám všechno vědí. Časem se z toho dostanou, chce to pomalu a v klidu.

1 0
možnosti
Foto

To povídání odráží realitu té doby, že je dle mého aplikovatelné na většinu životních osudů. Členství, volby. ohled na děti... Dobrý zdroj pro narozené až "potom", proč je ale nutno to dokládat i pamětníkům, je mi záhadou.Karma.

3 0
možnosti
VV

Take jsem na otazku proc ́s tam kez dostal odpoved: Hanicce bylo tenkrat 8 let a chtel jsem aby se dostala na studie.

0 0
možnosti
Foto

Záhadou zůstává, že tento rozdíl ve stavu východoevropských a západoevropských ekonomika nepostřehla CIA, která světu ve své ročence v polovině 80. let sdělovala, že HNP na hlavu je v těchto ekonomikách téměř shodný.

A ze své vlastní cestovní zkušenosti v první polovině 90. letech po Itálii, Francii a Španělsku tento závěr CIA mohu jenom potvrdit.

0 1
možnosti
VV

Ale pane docente, tento nesmysl jste tu uz nekolikrat publikoval, jen s ruznymi daty vydani. ovsem nikdy jste to nedokazal obhajit. Tak proc to opet zkousite?

4 0
možnosti
OK

O65t61a 88K62i23n48c

19. 1. 2019 16:57

Nemám k tomu co dodat, vám zasloužená karma. R^

6 0
možnosti
MB

V celé složitosti , je to jednoduché - Komunismus nikdy, nikde nebyl. Pouze upozorňuji, často používám v médiích - TV = Nesprávný pojem. Stejná hloupost, jako - Často zazní = Jednohlasně zvolen - Platí = Jednomyslně ...

Pak množno konstatovat - Reálný socialismus = Reálný nebyl. Socialismus je civilizační úchylka lidstva - Prostá cesta = Od kapitalismu ke kapitalismu.Všechno ostatní co se objeví, i dobře míněno - je prostě blud. Historie ukazuje neideologicky sama - Kapitalismus, nás doprovází od Jeskyně - od první směny zboží. Ani tam Všelidové vlastnicvtví sekyrek a kožešin neexistovalo. Jistě, pokusy byly mnohé - Pak i zřídit ÚV Jeskyně ! Pravda, tam zasedali i Stalaktitové a Stalagmitky ... :-)

6 0
možnosti

Ten komunismus (i když de facto skutečně nikde nebyl) je správný pojem, i když vlastně šlo o jen socialismus. Byl to ale socialismus pod totalitní nadvládou komunistů se všemi negativními důsledky, které to mělo - na rozdíl třeba od Skandinávie, kde díky dlouholeté převaze sociálních demokratů v podstatě byl (a možná dosud je) socialismus také, ale zcela jiného typu. Takže pokud se u nás o období do roku 1989 mluví o době komunismu, je to podle mne správně.

4 0
možnosti
Foto

Karma R^ Vnímám to velmi podobně a prožíval jsem tu dobu taky velmi podobně.

U lidí, kteří většinou v diskusích jenom trolí s cílem rozjet kontroverze a destrukci, anebo číhají na záminku, kde se zadrápnout, mi vadí, že nechtějí prozradit, co konkrétně navrhují. Mají jen kritiku čehokoliv, co je spojené se svobodou a demokracií, ale žádnou rozumnou alternativu neumí popsat.

Je tu myslím dost těch, kdo mají jakousi zvláštní sympatii k Rusku, ale nikdy neprozradí, co jhe ve skutečnosti za tím a co dobrého by nám Rusko mohlo přinést. (Nemyslím tím ovšem "vzory" propagandisticky motivovaných monstr-akcí, jako bylo mistrovství v kopané) Velká mezinárodní sportovní akce ve skutečnosti nic nedosvědčuje o kladech daného politického režimu (Jak je vidět na příkladech z historie, viz Mussoliniovská Itálie a její tehdejší sportovní stadiony anebo olympijské hry v nacistickém Německu.)

9 0
možnosti
DR

Možná to bude tím že nejde ani tak o nějakou sympatii k Rusku ale úplně o něco jiného. O co, to lidé zaslepení ovšem dokáží ztěžka pochopit.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS