Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Ježkovy zraky! Co je to za blábol? Já měl dosud za to, že spisovný jazyk se stanovuje buďto něčí vůlí, nebo dohodou. A to proto, aby tu byl jeden společný jasně definovaný komunikační prostředek, kterému rozumějí (měli by rozumět) všichni z dané jazykové skupiny.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavé téma k diskuzi. Někteří diskutující správně připomínají povídky pana Galušky, já bych třeba přihodil ještě např. chodskou nebo moravskou lidovou píseň. Je to pěkné, ale je to umělecká disciplína. Značný úpadek jazyka je zapříčiněn dnešní demokratizací médií, kde může podnikat i psát kdekdo. Ale v běžném styku, ve slušných médiích nebo v politice by měl být spisovný jazyk samozřejmostí. Karma.

2 0
možnosti

Nejdokonalejší forma? Ve skutečnosti je spisovný jazyk plný chyb, například psaní "zde" místo "sde".

0 0
možnosti
Foto

Já Vás ještě trumfnu. Spisovná čeština je hlavní jazyk ČR a dialekty jsou vedlejší, ale angličtina je hlavní jazyk světa a ostatní jazyky jsou vedlejší, takže jestli chceme být ještě víc dokonalí, tak bychom měli přejít na angličtinu.

0 0
možnosti
JT

J38i49r54i 62T46i69c91h26y

18. 1. 2019 17:26

Nelibilo se mi, kdyz vysokoskolak v psanem dokumentu delal hrube chyby a nebo kdyz na vedecke konferenci mluvil nespisovne (voni ty vysledky sou spatny). Na druhou stranu, mnoha nareci jsou zajimava a obohacujici. Nezapomenme, ze jedno nareci (Slovaci, nemyslim to ve zlem) se stalo spisovnym jazykem. Kdyby se v devetanactem stoleti objevil slezsky Stur, meli bychom mozna spisovnou slezcinu a slezsky narod. Takto se mluvi "po nasem" jen doma.

0 0
možnosti
VF

Dialekt má svoje kouzlo. Jeden příklad - Slovácko sa súdí. Kdyby ta knížka byla napsaná spisovně, nebyla by to taková (s prominutím) s.anda. Na druhou stranu Saturnin je spisovný a je také velmi vtipný. A co Liška Bystrouška? Spisovný popis, ale lidé i zvířata mluví tak, jak pan Těsnohlídek slyšel doma. Jde o to, jestli mluvím na veřejnosti, nebo ve sklípku u vína, kde spisovná čeština není vítaná.;-)

3 0
možnosti
JL

Spisovna cestina? Spisovna protoze se ji pise, a samozrejme slouzi, aby si lide vsech dialektu vzajemne rozumeli. Jako jazyk obcovaci lepe slouzi jazyk matersky .

1 0
možnosti
VV

Vasi sousedi v Nemecku maji opravdu hodne dialektu. A mnohdy jsou tak rozdilne, ze dva Nemci by se bez Hochdeutsch nedomluvili.

A pouzivat dialekt je dnes opravdu in. I na skolach se vyucuje dialekt. Vyzadovat aby vsichni mluvili spisovne je stejny nesmysl jakoo kdyby za cisare pana urady vyzadovali mluvit jen nemecky.

0 0
možnosti
  • Počet článků 378
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Jsem člověk plný entuziasmu a víry ve vítězství dobrých věcí. Jsem člověk, fascinován krásou a hloubkou světa viditelného, jakož také toho neviditelného. Na své životní pouti jsem nabyl množství znalostí a zkušeností, které by se snad mohly stát pro někoho pomocí, nebo alespoň inspirací.

Seznam rubrik