Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Krásný článek. Přesně toto je "naša moravská duša - naša poetika vína - naša letora."

1 0
možnosti
Foto

Děkuju a zdravím z té naší Moravy. :-)R^

0 0
možnosti
PS

P48e58t78r 56S64k58á26c80e65l

19. 1. 2019 22:30

V době I.republiky dodávali Měsíčkovi z Vracova víno i do Prahy. Ale nikdy to nebylo víno špatné kvality, protože to bylo na Hrad! Ví někdo, z kterého sklepa se nyní dodává víno na Hrad? Pro zajímavost...

1 0
možnosti
VV

Asi bych mel mlcet, protoze jsem v zivote zadny sklipek nenavstivil. Ale vzpominak si na tenkrat kultovni prazsky vyber.

A kdyz jsem pred vanoci objevil v lahudkach v jecne ulici Frauenmilch z Rheinland, za neslychanych 56 Kcs, poprve jsem pozna co je to vino.

2 0
možnosti
PS

P79e24t11r 46S52k72á39c12e88l

19. 1. 2019 22:17

Tak to máte co dohánět, po návštěvě sklípku zapomenete na víno z Ječný ulice. Dnes můžete dopředu zaplatit částku Kč na osobu a hodinu a vypít kolik hrdlo ráčí. A ještě si koupit s sebou domů. Doporučuji velmi. Zvláště červené víno, které obsahuje resveratrol, což je protizánětlivá látka...safra, kde mám ten Vavřinec..a jdu si dolít.

0 0
možnosti
Foto

Dovolím si (jako obyvatel jižní Moravy) podotknout, že tato definice vína ("červené a bílé a pro Pražáky") není úplně přesná, protože moravské víno se odpradávna dělí na 4 kategorie. 1. Dá sa. 2. Nedá sa. 3. Dá sa svařit. 4. Dá sa Pražákom. ;-)

1 0
možnosti
PS

P38e62t38r 16S16k13á93c86e26l

19. 1. 2019 22:15

I když o té třetí kategorii se mezi vinaři moc nemluvilo. Děda nám říkal..."já si svařím, ale synkovi to neříkejte". A synek opak..."já si svařím, ale ať se to děda nedozví". Tož tak. Holt veselo je na Moravě a na té jižní zvláště.

0 0
možnosti
VF

"Ve sklepě je líp, než na světě."

Tatínek měl průpovídku - na co k moři, samá voda, ale když dojdu do vinohradu a vidím, jak má "nasaděné" burgunda, nebo tramín, tak ve vinohradě je to lepší.

Přitom ve vinohradě a pak ve sklepě je tolik práce!

1 0
možnosti
Foto

P46e74t20r 35O26m49e33l72k64a

19. 1. 2019 12:27

Po očistci následuje ráj. :-)

2 0
možnosti

V 90. letech jsem byl na zájezdu v Maďarsku, jehož součástí byla i návštěva vinného sklípku (pokaždé stejného). Majitel nalil šéfovi zájezdu jako ochutnávku pohárek červeného, načež ten mlaskl a prohlásil: "Vynikající, jako vždy." Všichni si objednali to samé a taky se rozplývali nadšením. Když jsem to ochutnal, šly na mne mrákoty. Bylo to sladké, jako to pověstné lejno z nutrie, jak říkal starý Košťál. Zašel jsem za majitelem, ochutnal pár dalších vzorků a nakonec si vybral vcelku slušný "vlašák". Je pravda, že každý neměl to štěstí, aby měl na Slovácku bratrance s vinným sklípkem, jako já. Lidé, odkojení Ostravským kahanem, se dali lehce "opít rohlíkem". Dnes je naštěstí situace zcela jiná, kultura pití vína a jeho nabídka na trhu je někde úplně jinde.

1 0
možnosti
Foto

P27e77t87r 80O20m29e44l82k61a

19. 1. 2019 11:44

Máte naprostou pravdu. Kultura pití vína je nesrovnatelná. Jen už by se všichni měli naučit říkat sklep a ne skĺípek. To hned potom každý vinař ví, koho má před sebou. ;-D

0 0
možnosti
JR

J87a55n 43R51á26ž

19. 1. 2019 11:07

Známý vinař se svěřil s novou metodu na "degustátory" z Prahy a snoby ze sev.Moravy. Vzadu ve sklepě má starou padesátku, do které naleje před návštěvou "degustátorů" směsku s trochou Pálavy, aby to vonělo. No a když jsou dost "zdegustovaní", tak je zavede k tomu schovanému soudku a dá jim koštnout "archív" se slovy: " Něco bych vám z toho mohl prodat, protože vidím, že se vyznáte".

Tož asi tak!

1 0
možnosti
Foto

P80e85t54r 62O53m16e37l11k34a

19. 1. 2019 11:39

Takoví "'degustátoři" a snobové jsou i na Jižní Moravě.:-) Mimochodem , francouzská vína jsou ze 70% postavená právě na směskách. A je to velká věda.

1 0
možnosti
Foto

R^;-) Inu i ve víně je pravda. Často i v tom druháku, i v absolut druháku, čili i vtom z vypláchnutýho sudu;-)

1 0
možnosti
Foto

:-) Takovou pravdu čtu občas i tady na blogu.;-)

1 0
možnosti
Foto

Dík za blog. Taky miluju ty kecy kolem vína. Osobně to řeším tak, že ke každému koštu nejprve jen přičichnu. Pokud nevoní, nepiju. Takže z těch 10-15 vzorků ochutnám tak 4-5 a pamatuji si číslo, které bylo dobré.

Pak těch vybraných 5 projedu ještě jednou špičkou jazyka a buket. A vím, že prostě třeba 3 je špice. A u té zůstanu.Osvědčilo se mi to.

Karma.

1 0
možnosti
Foto

Děkuju za přečtení a příspěvek. Já na koštu občas vyleju nějaký vzorek, ale kvalita se hodně zlepšila.

0 0
možnosti
  • Počet článků 256
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2430x
Mám rád švýcarské nože a kouzelníky přicházející s jitrem...

omelkapet@seznam.cz

Seznam rubrik