Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano.Palacha je třeba připomínat.R^

2 0
možnosti

O79t35a 94K94i77n78c

18. 1. 2019 21:06

Dobře napsaný blog. Díky a karma. R^

3 0
možnosti
Foto

Pane Marku, Váš článek včetně toho odkazovaného dokumentuje dobu a jejího ducha. Já jsem se střetl s podmínkami střední školy asi o dekádu později a ten duch tam panoval stále. Poprověrkoví náčelníci ze základek panovali a přeživší z r. 68 byli rezignovaní. A v diskuzi se dovím, že režim měl legitimitu 99 % z voleb. Někdy se mi z toho nedělá volno. Díky za zpracování.

6 0
možnosti

Legitimitu předlistopadového režimu potvrzovaly volby. Je Vám špatně z výsledků voleb?

0 4
možnosti

Mám to podobně. R^

5 0
možnosti

Včera jsem četl článek o Palachovi od jednoho našeho teologa Mimochodem ten článek byl oslavný, ale nakonec zamyšlení. Ztratil nejen život, ale také duši. Národ jeho oběť z letargie neprobudila a dnes nikomu nic neříká.

Nežijme v rovnicích 1968, leden 1969 a 1988. 1989, kdy disident začal pronikat do povědomí společnosti.

Když se dnes píší oslavné články na Palacha, proč se také nepíše, že v nemocnici než zemřel litoval svého činu? On totiž nechtěl zemřít. Čert ví, kdo jej navedl k tomu činu.

Jsem katolík a dívám se na věci očima, pro mnohé nestravitelnými. Jako člověk chápu čin Palacha jako snahu vzbudit národ, jako katolík vím, že jeho duše je v pekle jako duše dalších sebevrahů. A je mi jedno, co si o tom kdo myslí. Nauka církve není založena na společenském vývoji a snaze přetvořit Boha k obrazu svému, ale na tom, co bylo Bohem lidem sděleno.

1 4
možnosti
Foto

Smím se prosím zeptat kterého konkrétního našeho teologa máte na mysli? Prosím, uveďte zdroj.

Jinak, jen na margo Vašeho názoru:

"Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec " (Lk 6,36) Tvrdit o nějaké konkrétní osobě s jistotou, že její duše je v pekle, je smrtelný hřích. Člověk, který toto o někom tvrdí, fakticky popírá Boží milosrdenství. Podle katolické nauky, když už se tedy na ni odvoláváte, má člověk vždy šanci na Boží milosrdenství, když - byť v jednom jediném okamžiku - svého činu (svých činů) lituje. A protože nemůžeme vidět do srdce, mysli a pohnutek člověka v jeho posledních chvílích, nesmíme soudit. Pokud jde o poslední věci člověka, tak katolická církev velice varuje před tím, abychom si brali do svých úst a mysli definitivní soudy nad jinými.

Na druhou stranu, nemůžeme ani potvrdit s jistotou, že někdo je určitě v nebi, nemáme jako lidé právo. Můžeme mít víru a máme víru, ale konečné rozhodnutí je na Bohu, ne na nás. Ve výjimečných případech (zejména při procesu beatifikace) potvrzuje něco takového nejvyšší církevní autorita, tedy papež.

3 0
možnosti
Foto

Ta genocida slušných lidí, kteří tak nějak "dojeli" na svou slušnost, byla obrovská. Nikdo se už pravdu nedozví, hodně těchto slušných lidí již nežije.

Marku, karma za hezký blog. R^

10 0
možnosti
Foto

Přesně to vystihujete, Tomáši. Genocida slušných lidí.

Ale i na straně normalizátorů (abnormalizátorů) se udály věci, o nichž si myslím, že jsou potvrzením toho, že Bůh má smysl pro humor. Ten úplně nejhorší a nejzákeřnější profesor na naší škole, který dokonce psal udání na žáky komunistickým orgánům do jejich bydliště a řadě nadaných lidí zkazil přihlášky na vysokou školu totálně negativními posudky, měl ještě manželku podobného ražení. Byla to "nenávistná dvojka" pověstná široko-daleko. Komunisté natolik kovaní, až jim samotným z toho asi dunělo v hlavě. A pak jejich dcera utekla na Západ. Oba z toho měli průšvih jako trám, stop s kariérou, atd.

3 0
možnosti
Foto

Tak já nevím, ale u nás na gymplu se organizovala jedna podpisová akce za druhou, např. na podporu Dubčeka, a také něco za Palacha, působila u nás jak Unie středoškolských organizací, která se v tom angažovala, tak Leninský svaz mládeže, stejně tak byli rozděleni profesoři, ale protože si pamatuji studenty, kteří to organizovali, tak jsem si jistý, že v klidu odmaturovali, tak vystudovali vysoké školy. Ti reformně angažovaní profesoři buď se dožili důchodu, nebo odešli učit na pajdák. Ano ředitele a jeho zástupce vyměnili, ale pokud je mi známo, tak ti jednoduše šli učit jinam jako středoškoláci. Nástupce soudruh ředitel byl pak jaktakž, hvězdou byla soudružka zástupkyně, ale ta byla pouze bigotní.

Takže u vás muselo jít pouze o nějaké lokální problémy.

1 6
možnosti
Foto

První tři slova Vašeho příspěvku jsou pravdivá

9 0
možnosti
  • Počet článků 1003
  • Celková karma 20,77
  • Průměrná čtenost 1191x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy