Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takze hrdinu nedela odhodlani, odvaha, nebo obetavost. Hrdinu delaji vysledky. No nevim. Prestoze Cesi jsou hodne ateisticti, krestanska filosofie je tu hodne zakorenena, takze odhodlany mucednik se proste za hrdinu pocita, i když mu to nevyslo.

0 0
možnosti

Policie muže, který se zapálil, delší dobu zná. Nic neukazuje na politický motiv

Titulek ze Seznamu, paní Moudrá.

1 1
možnosti

- dovětek ?

Nebo " mám pravdu, mám pravdu, mám pravdu................?

4 4
možnosti
Foto

Netvrdím že mám pravdu. Píšu svůj názor a fakta;-)

2 0
možnosti

Jakube píšete dobře a diskutujete slušně.

Zažil jsem čin Jana Palacha jako školák, pamatuji si atmosféru šoku, smutku i vzteku, dočasnou solidaritu, která vyvrcholila masovým pietním průvodem. O všelidovém vzepětí se však nedá mluvit. Od srpna 1968 se událo už příliš mnoho a normalizátoři byli pevně usazení v sedle. Podobnou atmosféru - podle vyprávění mých prarodičů a tety, měl pohřeb Jana Masaryka, který také nic nezměnil. Od moskevských protokolů panovala rezignace, oficiálně manifestovaná výzvami ke klidu a trpělivosti - pamatuji si heslo "Náš klid rozkládá morálku okupantů". No, nerozložil. Podobné hlasy zaznívaly v dobovém tisku třeba po Mnichovu - "byli jsme zrazeni, ale jsme silní a pevní, soustřeďme se nyní na práci" atd.

V minulé diskuzi zazněl názor, že sebeobětování Jana Palacha přispělo k tomu, že nebyly tak kruté represe, protože se komunisté báli nepokojů. Vidím to opačně - komunisté vyhodnotili situaci tak, že se žádné vzepětí národa konat nebude, když ani Palachův čin k tomu nevedl. Naopak, kdyby došlo ke generální stávce nebo k něčemu podobnému, represe by byly podstatně tvrdší. Tím neříkám, že by bylo špatně, kdybychom se k nějakému většímu odporu vzchopili. Jen se to zkrátka nestalo.

Já Jana Palacha v jistém smyslu za hrdinu považuji, při vzpomínce na něj cítím dojetí, za něž se nestydím, ale vážím si Vaší snahy nepamětníka pochopit jeho čin a povahu doby - popravdě, koho z Vašich vrstevníků tohle napadne. A Vaši kritici si nejspíš neumějí představit, že Vás k polemickým článkům vede touha po poznání a rád byste se od pamětníků dozvěděl, jak reagovali a co cítili. Místo rozumného vysvětlení to spíše schytáváte, že si vůbec otázku po smyslu Palachova činu kladete.

A že jste tu dobu nezažil? Jana Husa nezažil nejspíš ani nejstarší z Vašich oponentů, a jak se ho tu panečku mnozí dovolávají:-).

15 0
možnosti

"V minulé diskuzi zazněl názor, že sebeobětování Jana Palacha přispělo k tomu, že nebyly tak kruté represe..." Jen pro úplnost, to nebylo žádné tvrzení ani názor, to bylo pouze naznačení dalšího možného efektu, který by dnes už mohli potvrdit jen tehdejší papaláši, ti si ovšem užívají vysokých důchodů a tohle je jim u zadečku8-o. "Co když by se bez toho rudé bestie chovali ještě hůře? Co kdyby na výročí srpna 21.8. 1969 zastřelili víc našich vlastenců než se stalo?"

0 0
možnosti
Foto

J92a54n 11Š29i27k

18. 1. 2019 8:20

Nějak nerozumím Vašemu dnešnímu článku, na rozdíl od toho posledního. Svůj názor jste přece již jasně a zřetelně pronesl, marně v něm hledám něco nového. Dneska opakujete prakticky totéž. Vidím jen dvě možnosti. Buďto si nejste svým názorem pevně jistý nebo jde už jen o bezobsažné sdělení. Přesto žijeme v demokracii, takže říkat své názory můžete. A bezpochyby je opakovat dokola, dokola, dokola a pořád dokola...Snad máte cíl někoho přesvědčit, mě tedy ne. Hezký den

9 0
možnosti

.Z tohoto pohledu byla tato drastická akce neúspěšná a jeho smrt zbytečná.

Zdroj: https://jakubbeznoska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=696850

Nemáte pravdu. Jeho smrt nebyla zbytečná, protože iniciovala další souběh událostí s tím spojených. Např. podvědomé trvalé nepřijetí okupace a následné normalizace, odpor k totalitě a s tím spojený Palachův týden, který posléze vyústil až v sametový listopad. Vy vlastně jako byste tvrdil, že smrt Giordana Bruna byla zbytečná, protože se tím nic hned nezměnilo.

8 3
možnosti
Foto

Palach zemřel pro něco, co se mu ale nesplnilo. Neprobudil lid, nebyly stávky, neskončila cenzura. Toto všechno nastalo až po dlouhých 20 letech okupace, a takto si to Palach určitě nepředstavoval. Jsem přesvědčený o tom, kdyby Palach věděl, že tento jeho čin pohne lidmi až za dvacet let, tak by zvolil jiný protest..

4 1
možnosti
Foto

Není snad hrdinou, kdo se vyslovuje pro svobodu projevu ne pro sebe, ale pro ty ostatní v éře nesvobody projevu.? Není to hodnota, pro kterou stojí za to obětovat svůj vlastní život?

8 0
možnosti

O91t83a 20K42i13n37c

18. 1. 2019 0:25

Pane Řezníku, v mnoha názorech s vámi nesouhlasím, ale tady vám musím dát plus.

3 0
možnosti

Sahání na modly je dnes stejně nepřístojné jako v 50. letech kritika Stalina.

8 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS