Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vznik a vývoj vesmíru

Velmi raný vesmír byl tak horký a energetický, že v něm nemohly existovat žádné částice, a síly, které dnes existují (silná, slabá a elektromagnetická, je však otázkou, zda i gravitace), byly sjednoceny v jediné síle. Obrovské energie způsobily, že samotný prostor expandoval během inflační epochy. Postupně se obrovské energie ochlazovaly na teplotu nesrovnatelně vyšší než cokoli, co pozorujeme dnes, ale dostatečně nízkou na postupný rozpad symetrie sil, což nakonec vedlo k oddělení silné interakce od elektroslabé síly, po vznik prvních částic.

Ve druhé fázi se vesmír tvořený kvark-gluonovým plazmatem dále ochlazoval. Dalším rozpadem symetrie, zejména rozpadem elektroslabé symetrie, vznikly současné základní síly a celá škála komplexních a složených částic, které dnes existují. To vedlo k dominanci hmoty ve vesmíru, prvním neutrálním atomem a záření kosmického mikrovlnného pozadí. Moderní teorie vysokoenergetické částicové fyziky pokrývají tyto úrovně energie a tak fyzikové věří, že tomuto období dostatečně rozumí.

Fyzikové " věří, že tomuto období dostatečně rozumí" Teorie a víra jinak nic.

0 0
možnosti

Ony jsou na to i nějaké docela sofistikované rovnice, založené na pozorování. Co přesně máte vy?

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
Foto

Tato měření a vyvozování se týkají jen zkoumané části vesmíru, nikoli jeho celku. A zavedla pozorování a výpočty do "slepé uličky" jakéhosi "velkého třesku", který nedává smysl a další východiska. Proto nelze hovořit o vývoji vesmíru. To je velmi konkrétně. O vývoji něčeho můžeme hovořit u celkově poznaného celku. Ale ono je to jedno, člověk si z toho co zkoumá vybírá to, co je pro něj dosažitelné a užitečné.

0 0
možnosti
WW

Pozor, udávači mezi námi.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 1
možnosti
PV

P96a24v63e67l 44V39é44b56r

18. 1. 2019 14:45

Ach jo. Včera jsem měl ledva čas blog narychlo přečíst a měl jsem fofr až doteď, kdy konečně můžu zpomalit a vychutnat si váš blog, paní Dano (výklad na obou koncích velikostí objektů - tedy elementární částice a vesmír - je prostě vaše parketa). Otevřu tedy, celý natěšený, debatu - a ejhle, už jsou tu ti dva prudiči. No, co dělat. Tak aspoň poděkování vám.

1 0
možnosti
DT

Prudičů se nelekejme, na množství nehleďme - nebo tak nějak to kdysi řekl Žižka? :-) Děkuju za milá slova a přeju krásný zbytek dne, Pavle, mějte se moc hezky. R^

1 0
možnosti
JH

J77a18n 44H22u64r12k45a

18. 1. 2019 13:41

...škoda že to neuzřím zda to bude Čardáš nebo jen Tango ...Valčík a Polka to kvůli rychlosti a směru otáčení nebude...mno možná...to vezmou hezky od podlahy (údajně podle posledního měření obě galaxie nečekaně mění rychlost otáčení) a bude z toho řádný Dupák...prima počtení a zasněníR^;-D https://www.tyden.cz/rubriky/veda/vesmir/andromeda-nas-nesezere-neni-tak-velka_467595.html

0 0
možnosti
DT

R^ Díky za link. :-) Přikláním se k představám o galaktickém tangu. Už se toho nedožijeme, ale něco podobného se odehrává v nesčetně variantách ve viditelném vesmíru, můžeme se tedy pokochat tam.

Přeju krásný večer, ať se daří.

0 0
možnosti

Váíš blog i fotografie v něm mi připomenul zajímavý dokument, který nedávno v TV přibližoval způsob, jak došel Einstein ke své teorii relativity. Má to s vesmírem hodně společného. Třeba v tom, jak ho vidíme podle toho odkud pozorujeme. Je spousta věcí, které si nedovedu představit, třeba zakřivení vesmírů (je jich spousta), ale mám prima pocit, že jsou lidé, kteří neutuchají a snaží se o seriózní zkoumání. Vždycky si u Vás ráda počtu, protože umíte tyhle výsledky podat tak, abychom si tu cestu mohli zkusit představit i my, laici. Tedy abych byla přesná - já laik. :-) Zdravím. R^ a děkuji Dano. :-)

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Jsem ráda, že se vám líbilo. Je potěšení psát pro tak milé lidi, jací se tu setkávají v diskuzi. Krásný večer, Dano, mějte se prima. R^

0 0
možnosti
WW

R^ Pěkný a zajímavý blog. Vidím, že dole jsou Bouvard et Pécuchet, tak pro dnešek mizím. :-) Hezký den.

1 0
možnosti
Foto

Škoda, mohlo být více zábavy.

0 0
možnosti
DP

Tak jak skoro pokaze, zase jsem se od Vas pani Dano dovedel neco noveho. Ja mel za to, ze pri srazkach galaxii je to hotovy Armageddon apeklo, s neuveritelnym ohnostrojem ktery trva miliony let, ale poku jsem dobre pochopil Vas clanek, tak to probiha celkem v pohode.:-)

0 0
možnosti
DT

Z obrázků jiných galaxií se ví, že se při srážkách docela dobře promíchávají. Na netu jsou zveřejněné také různé simulace, kde se to dá přímo sledovat. R^ Mezery mezi hvězdami jsou ale opravdu dost velké na to, aby se třeba srazily přímo hvězdy. Gravitační vliv na sebe ale vzájemně mají, daleko vyšší vliv to asi bude mít na planety, protože taková nedaleko prolétající hvězda s jistotou promíchá i planetární soustavu své sousedky.

Naopak ale díky tomu vesmírnému postrkování vznikají další nové hvězdy a planety - takže to má i pozitivní následky.

Mějte krásný den - a díky za přízeň a milá slova, Dane. :-)R^

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 2
možnosti
DT

R^ Je to tak. :-) Přeju krásný večer, Petře. R^

0 2
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,30
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.