Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S elitami zde určitě narazíte, protože místní katolíci se pokládají za elity bez ohledu na to, že se zde hádají stoupenci Halíka a Duky a jedna skupina věří v Nebe a Peklo a druhá ne.

1 2
možnosti
Foto

J77a15n 76R58ý14z20n82a22r

16. 1. 2019 12:38

Přesně tak, pane Petříku. Právě proto jsem tento článek psal. S tím kdo mezi elity patří a kdo ne je potíž, :-)

Jako bývalý katolík z katolického prostředí jsem si uvědomil, že bych očekával, že kněží mezi elitou budou. A zároveň jasně vidím, že dělají 28 let vše proto, aby punc elity ztratili.

Navíc si myslím, že je to docela výrazná společenská změna posledních let - na kterou buď budou reagovat velice rychle oni ... anebo o něco později ti ostatní.

Děkuji za debatu

1 1
možnosti

2 poznámky:

Rozhodně se nejedná o "hašteření P. Halíka a primase Dominika Duky", ale o vztah nadřízeného s podřízeným. Oni si nejsou rovni, což možná P. Halík nerad dává najevo.

A divím se, že se odrážíte od emigranta Robejška, co bojuje proti imigraci.

0 1
možnosti
Foto

J19a98n 90R21ý62z35n88a62r

16. 1. 2019 12:16

Veřejná výměna názorů vysokých církevních představitelů je tu v novodobých dějinách poprvé, nazval jsem ji hašteřením. Jaké jiné vtipné pojmenování navrhujete?

Problém jejich vztahu je hlubší. Rovni si nejsou, ale ani nejsou podřízení. Tím pádem tento vztah nejspíše ani není řešitelný. A právě v této bezradnosti oba volí veřejné hašteření, protože debata to není.

Problémy jsou i hlubší. Např. papež František vyzval k tomu aby rozvedeným byl umožněn přístup ke svátostem. P. Halík je ochoten to udělat a vyzývá k tomu, ale P. Duka a P. Graubner jsou proti.

Takže je to bezradnost .....

0 1
možnosti

Rv

Děkuji za kritiku naší rozdělené Církve.

Neklepete hřebíček na hlavičku!

Elitou se člověk nestává tak, že je někým jmenován, že je někým vyznamenán, že je někým vyučen a vzdělán, že je známou politickou figurou, že je lidmi uznáván!

Mezi elitu patří člověk vysokých morálních hodnot, člověk moudrý, rozvážný, citlivý, svobodomyslný, spravedlivý!

:-)

2 1
možnosti
Foto

J64a28n 73R23ý31z47n40a70r

16. 1. 2019 12:25

S těmi elitami máte pravdu, není žádná průkazka. Právě proto jsem se zamyslel nad tím jaký vztah k elitám měli a mají kněží a preláti - to z jedné strany. A z druhé strany jak jejich roli vidí občané.

Mám za to, že změna je zásadní a to i např. proti době před cca 10 lety. Nikdo nemůže říci, jestli mezi elitou skutečně jsou anebo ne. Ale ten posuv by zejména pro ně měl být alarmující.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS