Diskuse

Idiomy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Libuse, diky za velmi zajimavy clanekR^ Ja si nekdy pri navstevach v CR taky pripadam jako cizinec, netere idiomy mi uz nic nerikaji, treba zrovna to zminene "hodit savli". kde sem az do uplneho nedavna nevedel, co to vlastne znamena. Cast idiomu a vyrazu si pamatuji jeste z me "ceskoslovenske" doby (maslo na hlave atd), ale je jich uz hodne, ktere jsou modernejsi. Z internetu na ceskych serverech sem se "naucil" nektere nove a mi nezname idiomy jako "uz mi to docvaklo" a nebo "je to husty" - ktere byly za mych let nezname. Jinak, jako vsichni krajane, kteri uz ziji dlouha leta v cizine se me zmocnil jisty konzervatismuz co se cestiny tyka a dost nelibe nesu ty neopodstatnene nahrazku vyborne fungujicich ceskych slov slovy cizimi, hlavne anglickymi, i kdyz jinak vuci angline nic nemam. Take mi vubec nedela radost Tebou zminova vulgarisace cestiny - velmi vulgarni vyrazy, ktere v padesatych a zacatkem sedesatych let byly typicke jenom pro tak zvane "socky" (taky za mych ceskosl. let neznamy vyraz)) ted bezne pouzivaji skoro vsichni mladi lide.

0 0
možnosti
Foto

jsem ráda Dane že tě článek potěšil -s tím že je mluva čím dál vulgárnější. dokonce i v médiích je bohužel dnešní trend:-/je to opravdu škoda-dík za přečtení a pěkný víkend

0 0
možnosti
Foto

R^R^ Perfektní článek, paní Palková. Tyhle hrátky se slovy mě hodně baví, čeština nám k tomu nabízí nekonečnou inspiraci:-).

0 0
možnosti
Foto

děkuji paní Líběno jsem opravdu ráda když někoho potěším-pěkný zbytek víkendu:-)

0 0
možnosti
Foto

Za tento článek si, Libuše, zasloužíte pochvalu a KARMU. Existuje ještě víc různých nelibozvučných slov, a sobě odporujících idiomů a rčení, které si zvykli "hustě" používat někteří lidé (zejména mladí), politici - i moderátoři, vystupující v médiích, bohužel i v těch veřejnoprávních. Patří do toho např. i zneužívání slova "mějte" (klidnou noc, dobrou chuť), namísto pěkného českého "přeji vám klidnou noc, " ale i výraz "pakli" (a pak-li) pod. Ještě jednou díky. R^

0 0
možnosti
Foto

to jsem opravdu ráda paní Mirko že vás to zaujalo-máte pravdu těch sov by bylo více ale to by už nebyl blog ale román-dík a pěkný zbytek víkendu:-)

0 0
možnosti
JT

R^ Dost hustý;-D Jazyková fantazie, to umíte a skláním poklonu;-)

0 0
možnosti
Foto

moc děkuji pane Honzo a přeji hezký zbytek víkendu:-)

0 0
možnosti
BV

Výstižně napsané, takže si jen dovolím malý komentář po čarou:

1) pravděpodobně každý, má nějaký výraz, který ho tahá vysloveně za uši jako ten skřehot otravného zeleného marťánka. U mně jsou to hlavně výrazy převzaté z angličtiny jako:

"mějte pěkný den" namísto "přeji vám pěkný den"

"našli vzájemnou chemii" "našli vzájemné sympatie"

"kajenský pepř" co na tom, že jde o papriku, obojí je pepper a překladatelé to zvorali, protože musí vědět co je green, red, black pepper . kdy jde o pepř a kdy o papriku

nebo když se napijete "zázvorového piva" a zjistíte že je to limonáda

2) Ovšem občas vás zaskočí i idiom se stejným překladem: "Hit the nail on the head" = "Uhodit hřebíček na hlavičku"

0 0
možnosti
Foto

dík za doplňující komentář a krásný den;-)

0 0
možnosti
Foto

Pobavilo i poučilo.

"Hrozně" milý.

To dáme!

Upřímné díky.

:-)

0 0
možnosti
Foto

já naopak děkuji vám pane Švejdo;-)

0 0
možnosti
JH

J55a79n 58H35u49r75k32a

17. 1. 2019 0:03

nikdy nenakradli (a tady je opravdu i a ne y...ikdyž straky) jako Modré Straky...Poctivý Kraďousek...Kříšťálový Křišťál který už kříšťálovitější být ani nemůže...a perla Ta její už má také značně přetočený tachometr...Ukrajinky jsou nejveselejší v rozkroku...ač kobyla dřela jako kůň...dnes se nekrade ale půjčuje....odklání se majetek...

0 0
možnosti
Foto

jo odklání se a tuneluje-ale nekrade.ikdyž Babiš tvrdím že všicí kradů, -to asi myslí Slováky, my Češi nééé;-)

0 0
možnosti
Foto

Ne vždy spolu zrovna souzníme, ale dneska jste, když to tu projedu, jako pohlazení...

0 0
možnosti
Foto

něco jako metoda cukru a biče;-D;-D;-Dpo sladkém se tloustne a kazí se zuby, takže podle mě to chce změnu jinak je na světě nuda-stagnace škodí-lidi musí být pořád ve střehu - kámen který se valí nestačí obrůst mechem-jak to dopadlo v té pohádce kde král zakázal sůl a jedli jen sladké? ;-)

0 0
možnosti
RK

Potíž je v tom, že dnes lidé podléhají módním vlivům a mnohdy ani nemají potřebu rozklíčovat, co tím bylo myšleno. Nakonec je to ale do jisté, pouze do jisté míry dobře, protože jak známo, čas prověřuje. Pravda, někdy zabíháme až do rčení, takže se dozvídáme krásné kotrmelce v duchu: Bez práce nejsou koláče, ale nějaká ta mařena (marka) z toho vždy kápne - evidentně ještě doby před EU. Nebo Jak se do lesa volá, tak z něj vyběhnou okupační jednotky. Popřípadě S poctivostí nejdál dojdeš jako naše Anča na kraj lesa.

Není to jen v nepochopení cizích jazyků, kde jsme stále více deformováni nedokonalými internetovými překladači. To jsou pak zvěrstva non plus ultra. Jestli to je jenom nedostatkem citu pro mateřský jazyk, to nechť posoudí přítomní. Vzhledem k mé literární činnosti si s češtinou hraju jak to jenom jde. A vážení, jde to opravdu nádherně. Leckterý světový jazyk nám musí závidět.

0 0
možnosti
Foto

no právě Ríšo, takový krásný jazyk máme a tak dobrovolně si ho kazíme-je to škoda:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik