Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nemohu s autorem souhlasit. Tak jednoduché to není. Naše generace vytvořila v 90-tých letech takovou atmosféru ve společnosti, že kdo nemá maturitu, tak je v podstatě méněcenný. Snížila se kvalita a postupně se zastavila podpora učňovského školství. Nahánět dětičky na učňák považuji za expresivní výraz, ale i kdyby....tak není kde. Dnes v ČR nastoupí na učňák pouze necelých 15% absolventů základních škol. Ve stavebnictví se vyučilo na přelomu milénia necelých 7000 osob ( i to bylo málo ) a dnes jsme na méně než polovině, necelých 3000 osob. Některé učební obory se ani neotevírají pro nezájem, takže například klempíře už nemáme....Zásadně ubylo základních stavebních řemesel jako je zedník, tesař, instalatér. Drží se snad jen elektrikáři. A teď jsme na začátku naší diskuse....Prostě bez zahraničních pracovníků se naše stavebnictví neobejde. A pokud by někdo chtěl tvrdit, že Ukrajinci pracují pod cenou, tak Vás mohu ujistit, že je to nesmysl. My jim platíme 140 Kč/hod, k tomu úhradu ubytování, cestovné a samozřejmě odvody. Takže jsme nákladově na nějakých 230 Kč.....A to si myslím, že jako ředitel stavební firmy se 160 zaměstnanci a obratem necelou 1 mld.Kč vím, o čem mluvím.

0 0
možnosti

Autore, nepíšete úplně pravdu. Všichni, kdo nepracují nejsou flákači. Jen mají třeba zhoršený zdr. stav. Nemůžete z toho dělat kolektivní vinu. A na dávky od roku 2006 je těžké mít nárok. Viz. novela hmotné nouze z roku 2006. Přečtěte si ji.

0 0
možnosti

Děkuji za poznámku. Máte pravdu.

0 0
možnosti
Foto

R76o82m89a27n 73K46o35z29e34l

15. 1. 2019 17:50

V kapitalismu je vždy nějaká malá nezaměstnanost a buďme rádi, že je u nás ještě pod přirozenou mírou, nejnižší v Evropě, což znamená, že ty dávky tak úžasné nejsou. A co si budeme nalhávat, o některé lidi fakt zájem nebude a zaměstnavatelé rádi dají razítko, že je nechtějí. A kdo je nezaměstnaný, tak také nemusí být pobírač dávek - jsou tam i lidi zdravotně postižení, co jen tak něco dělat nemůžou, ale na invalidní důchod se nevlezou do tabulek, nebo i lidi, co mají první stupeň ID, tak se registrují, pokud zrovna nemají práci. Také tam jsou lidi, co se nechají živit rodinou, není jim to blbé.

K zahraničním dělníkům asi to, že vím o firmách, kde i v krizi jich bylo hodně a když tam chtěl pracovat našinec, tak ho nechtěli, v tom je celá pravda - však jim stačilo 55 na hodinu a pracovali celý den.

K úřadům - není to tak dávno, co byl tu článek, že o práci na úřadech není zájem, protože s platy soukromé sféře nemůžou konkurovat. Nebyly náhodou v 50.letech umístěnky, že všichni musí do výroby, opakovat to? Také mi to připomnělo bývalého zaměstnavatele, který v době krize snížil počet lidí ve výrobě s tím, že když bude nějaký výkyv, tak tam zaskočí lidi z kanceláří.

1 0
možnosti

Máte pravdu, mnozí takoví jako autor asi nikdy na dávkách nebyli, nebo jen papouškují co kde slyšeli. Ať si přečtou zákon o hmotníé nouzi z roku 2006, kdy někdo z domácnosti má příjem, tak mu řeknou na úřadě,ať toho bez práce živí. Vždy bude v populaci nějaká menšina lidí, kteří nechtějí pracovat. Ale proboha kvůli nim nesmí procházet princip kolektivní viny typu pár lidí zneužívá dávky, tak je snižme nebo zrušme rovnou všem.

0 0
možnosti

R^

V prvé řadě je třeba zesynchronizovat dostupné vzdělání a poptávku na trhu práce. Je absurdní, že v 21. století dosud neexistuje online portál na který by z jedné strany měly přístup školy, které by dávaly průběžné studijní výsledky svých studentů (dobrovolné zadávání) a na druhé straně přístup registrovaných náborových manažerů poptávajících firem po celé ČR. Dnes když firma shání určitou profesi, tak je omezena krajem, kde sídlí a nemá šanci získat šikovného absolventa z jiné školy v jiném kraji. Šikovného píšu proto, že jediná možnost zjistit jestli je absolvent šikovný v provozu je tříměsíční zkušební doba. Tedy metoda pokus - omyl. Tenhle systém by motivoval i studenty k lepším průběžným studijním výsledkům, protože by věděli, že je sleduje náborový manažer . Ti studenti, kteří by dobrovolně odmítli účast v portálu by se dobrovolně zřekli lepší šance na uplatnění na trhu práce. Tenhle portál mi dosud chybí.

Další věc přebujelý sociální systém, který jste uvedl. Jestliže je občan ČR motivován k tomu, aby měl o 10 000 méně, ale s tím, že nemusí nastoupit do práce, tak je to hodně špatně.Všichni žadatelé o dávky nejsou pouze invalidní důchodci a matky na mateřské. Takže revize hospodaření žadatelů o dávky a revize dávek. Také bych příspěvky na dítě a daňovou úlevu na dítě vázal ke školní docházce a chování potomka ve škole, aby se výchova potomka vrátila ke kořenům - rodičům.

Ty přímé daně hodně souvisí i s přebujelým státním aparátem, který jste uvedl. Stačilo by místo tvoření nových zákonů a kontrolních úřadů udělat revizi těch stávajících. Tedy hlavně revizi zákonů a novel.

Jinak souhlas. Jestliže masivně přijmete cizince a skončí poptávka, tak logicky cizinci dostanou výpověď a tím pádem skončí ve stejné skupině příjemců dávek. Což zase logicky povede k sociálnímu kolapsu.

1 0
možnosti

S cizinci to lze řešit jednoduše - sociální pojištění si neplatí zde, ale doma. Takže pokud přijde o práci, nedostane tu nic a může se vrátit domů.

0 0
možnosti

Hmmm

1. Jak chcete doložit, že cena pro matku je podseknutá?

2. Můžete uvést pár příkladů?

0 0
možnosti

Dobrý den.

Ad 1. - správným výpočtem předacích cen. Metodiku by měl znát FÚ nebo si objednat posudek u znalce.

Ad 2. - mohl bych, ale nemůžu, jelikož jsem v případech, které znám, vázán mlčenlivostí.

0 0
možnosti

Teď se ekonomice daří a stát dělá plány z letošních dat na dalších pět let. Co až se dařit přestane? Plno lidí, kteří utekli k neproduktivním činnostem (zmíněné neziskovky, gender studia, kurzy, šamanismus), zůstane bez práce. Stačila mi krize v roce 2008, kdy krachovaly podniky vyrábějící pěkné věci. Tito lidé budou stát fronty na pracáku + zahraniční pracovníci, kteří nebudou mít motivaci odejít domů.

1 0
možnosti

Není to tak jednoduché, připomínáte Klause juniora. Také vše j e špatně. Jen kolik pracovníků je v zahraničí včetně pendlerů? Kolik dětí se rodí? Kolik rodičů dává potomky na řemesla? Materiály a zboží se vozí sem tam, rozvoj e-nakupování, Košíky, Dáme jídlo atd. Kde vzít tolik šoférů? Podle mne třeba MHD Praha má příliš mnoho spojů i četnost. A mohu pokračovat. U nás v práci - úklid, stále více Ukrajinek a to jsou nóbl kanceláře. Češky došly. Proč Německo na svůj rozvoj potřebovalo tolik cizinců, Turků?

0 0
možnosti

Neumim odpovedet.

Jen snad ze Vaclav Klaus, teda senior nikdy nebyl Ludwig Erhard a Ludwig Ehard nastesti pro Nemecko nebyl Vaclav Klaus.

Vaclav Klaus preci vybudoval kapitalismus bez privlastku a nerozeznal spinave penize od tech cistych.

Ludwig Erhard zato dokazal v Nemecku vybudovat soziale Marktwirtschaft a jeho nastupci v tom dokazi pokracovat.

0 0
možnosti
Foto

Pokud někdo nabízí práci pod určitou mzdu - například 15 tisíc korun, neměla by se taková nabídka ve statistikách vůbec objevit. Je to stejné jako kdybych inzeroval: koupím pět Superbů, cenové rozpětí od 40 do 50 Kč.

1 0
možnosti

Jisteze chybi.

Jak by mohli nechybet, kdyz jich je po deste dopoledne plna hospoda. Ate to budou zrejme jen ty stavebni profese. Nedovedu si predstavit, ze by delnici z fabriky mizeli do hospod.

0 1
možnosti

P60e91t54r 16D36r61a28p11a42l

15. 1. 2019 12:59

ad3) chybí svařeči, obráběči, řemeslníci obecně, řidiči "C". Můžete mi říct, kde je v těch úřadech a neziskovkách najdete?

1 1
možnosti
Foto

Za jak dlouho získáte řidičák skupiny "c"?

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Zastánce české státnosti.

Seznam rubrik