Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K97a27r45e37l 82C97a41c28h

16. 1. 2019 0:49

Nechci být válečný štváč. Nechce se mi ani přepočítávat důchodové tabulky. Šel jsem do důchodu v r. 2008 a tedy jsem byl v létě právě 10 let důchodcem. Když vezmu výměr, který mi poslali včera, tak mi oproti původnímu výměru z r. 2008 přidali cca něco málo přes 30%. Ale jinak souhlas, že všichni, kteří odcházeli do důchodu v pozdějších letech, jsou na tom lépe a ti kteří odcházeli v předcházejících letech, jsou na tom hůře. To je realita, kterou jsme asi zdědili ještě z dob socíku.

0 0
možnosti
Foto

Zatímco od r. 1967 průměrný plat vzrostl více než dvacetkrát, tak průměrný důchod desetkrát.

0 0
možnosti

K důchodu chci podotknout: v desátých letech t. st. se psalo v Bělehradských novinách, že kdo měl na důchod nárok v dubnu tak si může přijít. V září - byly peníze. To kdyby se u nás zdržela výplata o týden, to by bylo řečí ...

1 0
možnosti

Zapomněl jsem podotknout: kdo přežil od dubna do září. Ale oni ti staří lidé přežili, na Balkáně ještě působí rodina, a ta je umřít nenechala.

1 0
možnosti
Foto

Dobrá úvaha, jen jste začal počítat trochu vysoko, většina z nás co jsme v důchodu 10 let a více na průměrný důchod nedosáhneme i když jsme pracovali na plný úvazek téměř 40 let. Přišla doba předčasných odchodů do penze pro nadbytečnost, byly to potřeby podniků a my souhlasili, aby nemuseli odcházet mladí, počítajíce s tím, že valorizace nám něco zkompenzují. Ty byly bohužel na delší čas zmrazeny a my budeme do konce života doplácet na solidaritu s mladší generací.

Stát to v tomto případě vyřešil na náš úkor a to byl jeden z velkých podrazů této doby na občany, kteří celý život pracovali a odváděli do sociálního systému peníze, aby generace jejich rodičů byla na stáří zabezpečena.Rv

2 0
možnosti

Problém starodůchodců a novodůchodců je starý jako systém sám.

Obecně není pravda, že se (převážně) valorizovalo podle nálad politiků.

Již nejméně 60 let (to pamatuji ještě ze školy) se valorizovalo o průměrný růst cen a pak část reálného růstu mezd. (Je to logické, nárůst důchodů analogický nárůstu mezd by postupně systém neunesl - roste počet důchodců absolutně a ještě více relativně.)

Do roku (tuším) 2014 byl nárůst o inflaci a 1/3 reálného růstu mezd, od roku 2015 pak o inflaci jednou polovinou rálného růstu mezd (což je jeden ze zásahů politiků).

Pro letošní rok přišel jeden systémový krok - systematické zvyšování pevné částky podle průměrné mzdy - z 9% na 10%.

Pak krok nesystémový - prostě zvýšení o další tři stovky (rána do rozpočtu cca 11 mld.). Ten ovšem posílil absolutně stejně všechny důchody, to znamená nižší staré relativně víc. (A snížil výrazně zásluhovost výše pobíraného důchodu.)

PS: Samozřejmě, že lze nalézt různé způsoby výpočtů. Jeden "spravedlivější", než druhý. Jen jaksi penízky chybí.

0 0
možnosti

P50a16v48e28l 80V81é88b35r

15. 1. 2019 11:49

Celá debata má jednu drobnou chybku: Chybí Češi, kteří by na důchodce vydělávali. Můžeme tady hořekovat, že výše důchodů není ve spravedlivé výši, ale kde nic není, ani čert nebere a zvyšovat lze jen z peněz, které jsou (po rozkradení) k dispozici.

Mimochodem: Jsem již nějaký ten pátek důchodcem, takže mě lze jen těžko obvinit k nenávisti k důchodcům...

7 0
možnosti
Foto

Je to zajímavé, ale bohužel chybné. Vyměřovací základ se počítá pro každého člověka individuálně podle výdělků od roku 1986 a s průměrným platem (nebo z čeho jste vycházel) v daném roce nemá žádnou souvislost. Navyšování vyměřovacího základu z předchozích let se dělá podle inflace.

4 0
možnosti
Foto

J46a97n 91H76i28n86k

15. 1. 2019 21:12

Souvislost je zřejmá. Indexování minulých příjmů je podle platů. A průměrný plat znamenal tehdy to samé, co letos.

0 0
možnosti
Foto

Díval jsem se na zvýšení ceny elektrické energie. U našeho eTarifu a sazby za TČ (nízký tarif) je za 1 kWh zvýšení z původních 1,664 Kč na 1,941. Což je přibližně 16%. K tomu ještě zvýšení stálé platby z cca 23,- na 53,- . Takže při průměrné měsíční platbě cca 3000,- to znamená nárůst téměř o 500,- Kč (vytápíme rodinný domek). K tomu jsem zaznamenal ještě nějaké úpravy cen (tedy směrem nahoru) u potravin a dojde i na vodu. Takže Babišův veledar se zase vrátí do pokladniček těch správných podniků. Ti, co mají potíže s kupeckými počty jej mohou velebit, ti ostatní, jichž je bohužel asi méně, zjistí, že šlápli z bláta do louže.

Populismu jako příklad do učebnice.

3 5
možnosti

:-).....Pane Dvořáku, Babiš může za to zdražování? Stejně by zdražilo a vy byste mlčel. Tak buďte tak laskav a poděkujte vládě, že na to zdražení nedoplatite. Povznesený chytráku! Podle Vás je všechno špatně, co udělá současná vláda! RvRvRv

1 6
možnosti
  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik