Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé - a nádherné fotky. Díky Marku R^

2 0
možnosti
Foto

Dano, děkuji za zastavení a přátelské slovo.

Je to "sbírání stop" a zejména pohled přes výtvarné umění je mi blízký. Zaujala mě například ta zvěst o vyobrazení perských mágů na průčelí betlémské baziliky, kterou jsem slyšel od průvodce, velmi vzdělaného kněze. Myslím, že nemluvil úplně do větru.

Jinak, ze tří vyobrazení v článku se mi moc líbí zejména Giottova freska Klanění Tří králů.

Zdravím, přeji Vám hezký den.

0 0
možnosti

J40a32n 31J24í62l64e98k

15. 1. 2019 23:56

Většinou kostely ožily, obvšem jak kde. A to vyprávění o tříkrálové tradici bylo opravdu výživné. Díky MarkuR^[>-]

2 0
možnosti
Foto

Jene, při té obrovské devastaci - viděl jsem třeba kostel na Staré Vodě u LIbavé a několik let jsem spolupracoval při jeho opravách - to vůbec není snadné.

Ani to, co se stihlo za třicet let, zatím vůbec nestačí na plnou obnovu. A přitom všem ještě chce rudá jízda zdanit náhrady, které znamenají jen částečné zmírnění škod.

0 0
možnosti
Foto

Radostně strávené chvíle u Vašeho blogu :-)

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za nakouknutí, Filipe :-)

1 0
možnosti
Foto

Dík za odezvu, Tomáši :-)

0 0
možnosti
Foto

Vaše vyprávění potěšilo i poučilo. Karma.

4 0
možnosti
Foto

I46v65a60n 11M90a48r77e69k

15. 1. 2019 19:02

Děkuji upřímně p. Trizuljaku za tento blog. Alespoň se mi od Vás dostalo podrobné informace, jaký původ a účel mají tříkrálové charitativní dobročinné sbírky, na které opravdu rád přispívám.R^

Jiná věc je ale poslední odstavec vašeho blogu. Opravdu to myslíte vážně? Jezdím ke své sestře pod Říp do obce Černouček poblíž Roudnice n/Labem. Kdysi byl tamní chrám asi opravdu ozdobou obce. Dnes, je to nezlobte se polozřícenina, na jejíž vstupu se skví léta letoucí neotvíraný rezavý zámek. Když jsem se otázal sestry, jestli se tam někdy slouží mše, odpověděla mi "A kdo by tak asi na ně šel?" Stejně tak je to s kostely i v okolních obcích. Pokud mi nevěřite v dnešní internetové době to pro Vás nebude problém si to ověřit.

Ano, u nás na Valašsku jsou všechny kostely ve stavu za který by se nikdo stydět nemohl, a mše se slouží pravidelně každý den. V neděli dokonce tři. A tak tomu bylo kupodivu i za komárů, a tvrzení, že oni mohli za vše se mi zdá trochu podivné. Jiná věc jsou hřbitovy. U nás návštěvy z Čech nevycházejí z údivu, dokonce jeden pán z Prahy prohlásil, že by se dalo po něm chodit v bílých ponožkách. Říká se, že chceš-li poznat mentalitu lidí v té které obci či městě pak navštiv jejich hřbitov. Jaký má asi pocit návštěvník hřbitova ve kterém je tráva po pás , tak že ani pomníky není vidět? Takže není to všude stejné. Je mi vždy velmi líto, že při častých návštěvách své příbuzné jsem neměl příležitost do jejich svatostánku ani nahlédnout. Mějte se hezky. R^

0 0
možnosti

Už je to pár let, co jsem projížděl vesnice na západ od Prahy a zíral jsem, jak jsou tam ve špatném stavu nejen kostely ale celé vesnice. Nezaměstnanost je tam nízká, byl jsem tím velmi překvapen.

2 0
možnosti

R^

Dík za pěkné čtení!

:-)

2 0
možnosti
Foto

Bohumíre, zdravím a dík za zastavení! :-)

0 0
možnosti
Foto

Karma. Pěkná historická sonda a pěkné vyústění. R^

3 0
možnosti
Foto

Poslouchal jsem dvě různé přednášky Jiřího Grygara, v nichž se zmiňoval o Keplerovi a jeho výpočtu ohledně konjunkce Jupitera a Saturnu v roce 7 před naším letopočtem. To by podle Grygara nasvědčovalo možnému datu Ježíšova narození v roce 7. př.n.l. A pak by seděl i údaj o odhadovaném datu úmrtí Heroda Velkého cca 4 př.n.l.

Zaujala mě Grygarova přednáška, a tak jsem různě hledal, co se dá kolem tradice o třech mudrcích z východu najít. Pak jsou zde i příběhy, které vykládají průvodci turistům při návštěvě Svaté země. Například s těmi Peršany. Moje psaní má daleko k historické sondě, ale samého mě zajímaly souvislosti...

Chtěl jsem ještě něco napsat o gotické katedrále v Kolíně nad Rýnem, která je spojována s úctou k Melicharovi, jehož ostatky jsou v ní uloženy. Ale jsou to jenom stopy... Stejně by se mi už do blogu moc toho nevešlo, beztak je dost dlouhý.

Dík za zastavení :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 1005
  • Celková karma 22,67
  • Průměrná čtenost 1189x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy