Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nečtu blogy Jaromíra Petříka, mám podobný názor jako kolega Šik. Nicméně - vzhledem k tomu, že jsem byl teoretickým hybatelem nákupu této knihy panem Petříkem (který by o ni samozřejmě jinak nezavadil), zajímalo mne, co z ní vyčetl. Mám k tomu několik poznámek.

A/ Už samotný fakt, že podobná kniha vyšla, je známkou opravdové demokracie. Pamatujeme kriminály pro ty, kteří psali jaksi proti myšlence komunismu. Pan Grebeniček musí mít radost, že po napsání této knihy nebyl zatčen tajnou službou a že mu zůstaly všechny zuby a neporušená kůže od oharků.

B/ Autor je mimo jiné bývalý předseda zločinecké organizace jménem KSČM. To samo o sobě zakládá jistou obezřetnost při posuzování jeho díla. ̈

C/ Pan PhDr Grebeníček nepochybně cudně vynechal období, kdy byly církve a kongregace doslova ničeny. Třeba akce K - kdy byli duchovním řádové sestry a mniši sváženi jako dobytek do internace v Želivu (předpokládám, že tuto etapu pan Petřík v předmětném díle nenalezl). Stejně jako informaci, v jakém stavu byly církevní stavby po roce 1948 odebírány a v jakém byly vraceny (taky nic?). Že by tam byla nějaká zmínka o vraždách a internacích zcela nevinných duchovních se asi ani nemusím ptát, že?

D/ Pius XII. se zasadil o to, aby židovští občané Itálie přežili v co největším počtu. Představa, že by současně kolaboroval s nacisty, je uměle vyvolaná lež předáky CCCP, neboť papež považoval nacismus a komunismus za stejné zlo (zde bych doporučoval panu Petříkovi pečlivější studium zejména opravdových historických pramenů a ne bolševické agitky. ̈

E/ Souhlasím naopak s názorem, proč by měli současní mladí lidé platit za náhrady. Spravedlivější by bylo, aby kompensace uhradila ta strana, která se neustále hlásí k odkazu své předchůdkyně. Bylo by to historicky daleko spravedlivější, než to, že to nyní - za komunisty - musí platit z daní i ti, kteří jím byli pronásledováni.

F/ Recenze pana Petříka naprosto potvrzuje můj předpoklad, že kniha je jedno velké chucpe

25 0
možnosti
Foto

Ještě dodatek pro málo místa - nazval jsem pana PhDr. Grebeníčka etalonem zhovadilosti, což se pana Petříka dotklo. Po přečtení recenze jsem rád, že pan Petřík jednoznačně potvrdil i mé označení tohoto "historika".

Budu rád, pokud pan Petřík bude dále bádat nad touto novodobou biblí a nebude mít tím pádem čas psát podobné bláboly.

P.S. Předpokládám, že nabídka ke vstupu do KSČM pro pana Petříka je již na cestě. Mělo by to pozitivní vliv na fakt, že bych nemusel psát slůvko "kryptogenní".

13 1
možnosti
JP

J16o75s86e52f 29P86o81t26r

12. 1. 2019 18:43

Prožiljsem celou dobu "reálného socialismu". Již několikrát jsem zde uváděl základní mantru, kterou socialističtí politruci vymývali hlavy v první řadě mládeži :

Koho musí mladý člověk milovat : Stranu a vládu, dělnickou třídu, Sovětský Svaz (toho na věčné časy) pokroková dělnická a revoluční světová hnutí, Koho musí mladý člověk nenávidět : Imperialisty z Wall Streetu, německé revanšisty,šlechtu, Vatikán a katolickou církev.

Nenávist vůči imperialistům a revanšistům je pochopitelná.Oni měli podstatně více nukleárních hlavic a víc obrněných tankových divizí, ale proč katolická církev, když tam se až tak třeba sociální učení neliší?

Je to jednoduše proto, že komunismus bylo náboženství. Mělo objekt víry (vyvíjející se hmotu), vyznání víry - jediná objektivní realita je hmota. Hmota je věčná, nikdy nevznikla a nikdy nezanikne, jedna z jejich vlastností je vývoj k dokonalejšímu, až k nejdokonalejšímu komunistovi, iniciační obřady, dětské jiskry, pionýry, svazáky, členy KSČ. Ti všichni museli slibovat věrnost socialismu . Výuku náboženství - marxismus leninismus se učil na všech typech škol. Hierarchické uspořádání šéfů - od předsedů závodních organizací až ke generálnímu tajemníkovi (jen ten měl vždy pravdu).

Nejdůraznějším projevem socialismu jako náboženství byly obrovské slavnosti - 1. máj, VŘSR..., kdy dělnická třída mávátky a třepetalkami z ulice adorovala vysoko na tribunách v nadoblačné výši geronty z nejvyšší hierarchie.

Po komunismu zbylo 100 milionů mrtvých, špína, nepořádek, poloprázdné obchody, zadrátované hranice a několik bývalých členů, kteří deska zastávají stejné ideologické stanovisko, že jediný správný názor komunismus.

14 0
možnosti
Foto

Kdybychom křesťanství posuzovali Vašima očima, tak těch mrtvých by se dalo křesťanům přišít za jejich historii podstatně více.

3 1
možnosti
Foto

Občane Petříku a kdyby vám někdo ukradl auto, policie ho našla a následně by po vás stát vymáhal daň z hodnoty toho auta, také byste to s nadšením schvaloval?

6 1
možnosti
Foto

Pokud by mi někdo ukradl Velorex a jako náhradu bych dostal Mercedes, tak bych daň s nadšením schvaloval. O tom to celé je.

To, že církve byly komunisty po roce 1948 poškozené, ve svojí knize nepopírá ani Grebeníček, ale náhrada by měla být adekvátní. I já jsem původně byl pro církevní restituce, ale to, co nastalo, je úpně něco jiného.

7 2
možnosti
VS

Trochu, jako vždy, se nepochopil o čem některé blogy byly. Jde o to, že komunisti, kteří zabrali církvím majetek chtějí, aby restituce byly daněny. Největším bojovníkem je právě soudruh Grebeníček.

5 1
možnosti
VV

"Největším bojovníkem je právě soudruh Grebeníček"

Snad to i ja v uvozovkach smim napsat.

On je preci poslancem a poslanci musi precize zakona zverejnit svuj majetek. Zverejnil ho on a vysvetlil jak k nemu prisel?

3 1
možnosti
MB

Číst je třeba vše. Člověk se dočte, že pokud existuje firma 2 tisíce let - Je to úctyhodné! Nesporně, za tu dobu tam bude mít i místa temná a ostudná. Tak, či onak, má nesmazatelný význam a kus Desatera je v každém z nás. Druhá firma existovala pouhých 41 let. Za tak krátkou dobu se zesměšnila a dostala se do Statusu Zavrženíhodné! Faktem je, že Kodex Budovatele se rovněž v mnohých uchytil a žije dále. Rovněž majetkově, si Rudá firma nevede zcela špatně! Po Církvi je druhou nejbohatší a řadu soudruhů i dobře živí! Dále drží mocné majetky - V jakém užitku to je? Pro dělníky, rolníky a pracující inteligenci, to pravda netuším! Já osobně, nad touto Stranou a synkem Grebeníčkem - Dělám kříž ! ... :-)

3 1
možnosti
Foto

Škoda, že to Desatero není v katolických prelátech.

1 0
možnosti
Foto

Pane Petříku, už minule jsem vám psal, že nemáte pravdu. Dotyčná kniha dotyčného "autora" je k sehnání na Megaknihy, Knihcentrum, Martinus,Knihy Dobrovský, ABZ, Patro a v dalších. Nikde nejsou žádné známky vyprodanosti nebo nedostupnosti a o veleúspěšnosti svědčí že z původních 299 korun je nyní k mání za 239 respektive 208 u Patro. Po asi 10 vteřinách od zadání jsem zjistil, že kniha je k okamžitému dodání ve 14 internetových obchodech.

Jestliže jste ji tedy nemohl sehnat, nebude to ani tak její vyprodaností ale spíše tím., že podobně jako tomu bylo u bývalého presidenta Klause tak i u dr. Ratha. o ní mezi knihkupci není zájem

13 1
možnosti
JJ

J50a94n 28J85í76l60e60k

12. 1. 2019 18:15

Já to tušil, že Petřík zase říká, to, o čem se dá s úspěchem pochybovat. Jinak bych řek, že kecá, ale to není tak hezký jako od pana Jirotky. :-/;-D

7 1
možnosti

Můj závěr je, že komunisti jsou vlastně svatější než flanďáci ;-O;-D;-D

1 1
možnosti
Foto

1) Proč tam motáte manželku Karla Schwarzenberga, kterou si vzal v r. 1967?

2) Teď abych se bál projít okolo kostela.

3) Na nic tak nečekaného asi pan Grebeníček nepřišel. Jak jsme to vůbec mohli přežít.

To dílo jsem samozřejmě nečetl, ale mám jistou míru fantazie a umím si představit, jak taková církev nedělá nic jiného, než že klečí věřícím i nevěřícím na krku a odírá je o majetek. O ten navíc takovou církev připraví už josefínské reformy a Kalousek jí vrátí pro jistotu dvakrát tolik.

Zdroj: https://kalabis.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=693822

6 1
možnosti
Foto

1) Ze stejného důvodu, jako tam Grebeníčkovi odpůrci motají jeho otce.

1 1
možnosti