Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Omyl, po předcích nebylo příliš k projedení a co zbylo si rozporcovala privatizace..;-D

4 10
možnosti
DM

Blahoslaveni budiž chudí duchem, neboť jejich je Království nebeské...

0 0
možnosti
MN

Nepřipomínám věci, o kterých autorka píše. A mylí se. Článek není fundovaný, je zcela povrchní.

Privatizace byla provedena špatně a zásadou - minulost soukromník nesmí vlastnit nic, v privatizaci stát nesmí vlastnit nic. Nyní rozhodující podniky vlastní cizí kapitál a skromné zisky tečou mimo naši zemi. Je zázrak, že vše funguje tak jak funguje.

Podívejme se na poměr soukromník a stát v Rakousku.

Jen jedna poznámka.

Neustále se hovoří o tom, že důchodce nebude mít kdo živit.

Opak je pravdou. Díky další technické revoluci lze očekávat, že pracovat bude výsadou a že zhruba jen asi 30% práce schopného obyvatelstva dostane práci.

Ostatní dostanou peníze, třeba v menší míře zdarma. Ostatní zvládnou automaty

Už dnes tomu tak v řadě zemí a nakonec i u nás je.

Co produkuje dav úředníků, kteří dostávají státní peníze?.

6 22
možnosti
VE

Vtipné řešení - můžeme se zadlužit a naši potomci naše dluhy snadno splatí až zapojí automaty, které si vyrobí

6 0
možnosti
TK

Prohlásit, že privatizace vzhledem k tehdejším faktům, vědomostem a atmosféře ve společnosti asi nešla udělat jinak a pokud ano, nemá cenu se v tom šťourat je totéž, jako akceptovat, že zloděj a vrah vzhledem k okolnostem, výchově, prožitkům a blbé náladě se choval logicky a očekávatelně, když vraždil a kradl. Což je sice pravda, stále ho ale trestáme jako zloděje a vraha.

3 3
možnosti
Foto

J49i49ř96í 54K28i92n41d32l

21. 12. 2018 11:13

Díky privatizaci se dnes máme tak, jako nikdy v historii.

3 1
možnosti
Foto

Nejdříve se měly připravit patřičné zákony, trestající privatizační lumpárny a neumožňující tunelování a potom se mělo přikročit k privatizaci. Byla by pomalejší, protože by se do ní nehrnuli podvodníci a zloději, ale byla by bez rozkrádání. Celá řada podniků mohla dnes fungovat a komerční banky by byly v českých rukách.

7 8
možnosti
VH

Které podniky by fungovaly a nefunfují (kromě ČSPLO)???

2 0
možnosti
JSS

Šichtařová..., paní finančnice, v hrobě se musí obracet statisíce už předků. Většinou do 90. roku se něco tvořilo, i když za socíku se vyrábělo všelicos a šlo na sekeru k internacionalismu proletáře...

Dneska se ti chytráci zabezpečují a jedno, jestli od modrého ptáka až ke komunistům. Všichni do jednýho pytle a zavřít s blechama !!

Občanstvo je spokojený - žaludek většiny plný, ale i zástupy hladové...

Takže jen pokračujme v sekerách a chytráctví - pak ovšem nenávratno ke změně!

2 8
možnosti
VH

Nechápu: žaludek většiny plný a zástupy hladové?

5 0
možnosti
MB

Problém Babiše je pořád stejný.

Cokoliv řekne - udělá - kamkoliv přijede vznikne dotaz! Kolik židlí máme nachystat a kdo vlastně přijel? Babiš - premiér ČR, nebo Bureš, 2 nejbohatší muž ČR - jako umný živnostník? - Beneficient, příjemce dotací a bojovník s korupcí ? - Nebo bývalý korupčník, kolega Janouška a Rittiga ? Je vůbec bezpečný pro ČR ? Dodnes s nevysvětlitelnými prvozdroji ! Ony patří - STB. KGB, Mosadu, či CIA ? On osobně, bojuje s EU, nebo z ní žije? A až bude nejhůře, tak obětuje koho? Sebe, vlastní rodinu - nebo ČR ? Ten střet je tak kolosální a permanentní, že na nějakých = Vidoucích - Svěřeneckých - či Slepých fondech absolutně nezáleží . Poznámka - Pro hostilele - žádná delegace nepřijíždí - Stačí židle = 1 ks . Přijíždí Andrej ... :-)

18 6
možnosti
PB

P44e69t10r 85B10u57r48i39a46n

21. 12. 2018 9:46

Dal jsem karmu za hlavní sdělení, a tím je zlovolné uvolnění privatizačních rezerv k prožrání. Ovšem absolutně nesouhlasím s tím, že Nečasova důchodová reforma byla špatná, naopak, byla velmi dobrá. A taky s tím, že demografie Čechů bude klesat a klesat. Ono vzít si tempo poklesu a vynásobit ho budoucími lety je demagogie. Natalita je svým způsobem samoregulační. A také se porodnost řeší především pobídkami, nikoliv nataháním si zde mraky cizinců. Koneckonců cizinec vymírání Čechů nesanuje, vždy bude cizincem - nečechem, a ani důchodový a sociální systém nezachrání, protože na jeho začlenění, ubytování a obsloužení jeho rodiny včetně školství a zdravotnictví nás vyjde na takový balík, že bude rentabilní až v třetí generaci, i kdyby pracoval chtěl.

25 0
možnosti
VH

První dvě věty hodnocení jste mně vzal z úst (z klávesnice).

Reforma Nečasovy koalice měla jednu vadu: Spoření nebylo povinné (což byla původní verze, kterou blokla KDU). Pak se ovšem prakticky II. pilíř nelišil od III. Tato vada byla ovšem snadno opravitelná.

Pokud se týká demografie: porodnost až do roku 2018 známe. Skokovou změnu není důvod očekávat. Víme také, že většina mladých bude studovat (či "studovat") nejméně do dvaceti, převážně pak do pětadvaceti a více let. Víme, že budou odcházet do penze silné ročníky a že je velmi pravděpodobné, že se růst průměrného věku dožití s velkou pravděpodobností nezastaví (k diskuzi je jen rychlost růstu).

Takže lze velmi snadno odhadnout poměr důchodce/plátce pojistného. A spolehlivě vědět, že poroste (plátce/důchodce bude klesat).

2 0
možnosti
JN

Ne, že by autorka neměla v některých věcech pravdu - například v tom, že nás v budoucnu čeká stárnutí populace a s tím související problém financování penzí.

Ovšem s tou chválou privatizace v 90. letech bych se přece jen mírnil: to už si autorka nepamatuje, kolik bylo prodáno za směšnou cenu podniků, které bez problémů mohly prosperovat? Případně, bylo nutné, aby se např. stát v 90. letech zbavoval majoritního podílu v OKD, apod.? A především: opravdu je paní Šichtařová přesvědčena, že současná vláda stále těží z privatizačních výnosů 90. let a nezaregistrovala, že do státního rozpočtu plynou vyšší zisky např. i díky důslednějšímu výběru daní a snaze minimalizovat daňové úniky?

Také by mě zajímalo, na základě čeho autorka článku s jistotou tvrdí, že "je už dneska jisté, že deficit na příští rozpočet bude překročen." Že by snad konečně přišla ta krize, kterou paní Šichtařová už 5 let předvídá? Ono je samozřejmě každému jasné, že ekonomická krize někdy přijde, ovšem ekonomové, kteří ji neustále předvídají mi připomínají meteorologa, který stále předvídá, že bude pršet (ono samozřejmě každý rok či měsíc někdy prší, takže se tento meteorolog také někdy trefí, ale... :-))

7 9
možnosti
Foto

Ta krize ovšem přijde,to netvrdí jen paní Šichtářová.Každý ted máme díky rostoucí ekonomice více peněz a ti zodpovědnější je neprojídají,ale spoří na horší časy.Proč by to neměla dělat i vláda?Ta si ovšem za vlaky a obědy zdarma kupuje voliče.Po nás potopa....Já osobně neutrácím víc než dřív a šetřím na horší časy.Každý koho zajímá budoucnost by měl dělat totéž....

9 0
možnosti
JF

J54i40ř64í 43F42o61g56e27l

21. 12. 2018 9:08

Kde jste byla, milá paní ekonomko, když byly schodky rozpočtu sto a více milardové? Když se peníze z důchodového účtu "schovaly" do státního rozpočtu?

Když se sociální péče přejmenovala na neziskovou, aby se do ní mohly zahrnout stovky lehkoživných nic nedělajících, spíše škodících, na stát přisátých organizací?

Když Nečasova-Kalouskova tzv. pokus reforma přinášela více škody než užitku - než pokračovat ve špatném, raději nedělat nic. Když se nakupovaly za desítky miliard obrněné vozy, ozvučení pro schůze k EU či letadla na převoz poníků do Mongolska?

Bylo by toho daleko více, ale nemá cenu vršit slova. Jedno je neoddiskutovatelné. Vláda si posledních pár let rozhodně vede lépe než ty předešlé, kdy byl jejich krkem vždy Miroslav.....

8 11
možnosti
Foto

Typická seniorská koblihová reakce plná neznalosti a demagogie,s takovými jako Vy to má Babiš hodně jednoduché.Selští ekonomové vědí vše nejlépe a zvýšení duchodu na dluh jim zatemnilo i ten malý rozum.V čem si vláda vede lépe...?Pokud jde o ty obrněné vozy,ty se budou teprve kupovat.Za 53 miliard.

3 4
možnosti
  • Počet článků 686
  • Celková karma 42,63
  • Průměrná čtenost 20154x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články