Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ohledně Semmelweise je to podle mně hrubá dezinterpretace. Jasně, že měl obrovské problémy obhájit, svoje postupy, ale on je na některých oddělenich prosadil, měl profesuru, pracoval na univerzitě. Spíš to bylo zhroucení z přepracování, než důsledek nějaké systematické štvanice.

0 0
možnosti
Foto

jistě že těch činitelů muselo být více to máte pravdu ale v knize ze které jsem čerpala je výslovně uvedeno, že kromě přepracování k tomu velmi přispěl právě ten přezíravý arogantní postoj kolegů-ofotím to až půjdu do knihovny a nějak vám to předám nebo o tom udělám ještě jeden samostatný blog když vidím, jak lákavé téma to pro některé diskutéry je;-)

0 0
možnosti
Foto

Jednou mi jeden dobrý lékař bez umrtvení řezal zašitou ránu po císařském řezu, )špatně se hojila a bylo potřeba vyčistit hnis, který se tam hromadil) a divil se, že mě to bolí.... ;-D Já přitom nevyváděla, jen jsem párkrát sykla a on na to: "No, no, vy toho naděláte!" ;-D Ale jinak je to skvělý lékař, jsem mu moc vděčná. R^

0 0
možnosti
Foto

jsi fakt divná Bohunko, sykat při řezání bez umrtvení;-)dík za náčum a pěkný den:-)

1 0
možnosti
Foto

Páni, i taková zásadní věc jako mytí rukou si musela vybojovat svoji cestu. Celé dějiny lidstva jsou plné absurdit, hrůzných konců i naděje pro budoucnost.

Děkuji, Libuško, za zajímavý článek!

Kdybych měla téma maličko odlehčit, tak jsem si jménem doktora Semmelweise připomněla seriál Taková normální rodinka, kde Oldřich Nový jako zapálený filatelista říká tetičce Jiřině Šejbalové, že má ve sbírce taky Semmelweise;-).

0 0
možnosti
Foto

R^tak hlavně že dneska už je to mytí samozřejmostí-ale je zvláštní jak málo lidí tenhle tragický případ zná-a s tím Odřichem Novým to mi na mysl ani nepřišlo-ty máš ale pamatováka Zdeničko:-)R^

0 0
možnosti

Karma za připomenutí Semmelweise. Jen bych celý případ analyzoval trochu jinak : nadutost na vlastní vzdělání a nepokora vůči zkušenosti. Ve vídeňské porodnici totiž byly oddělení 2. V jednom pracovaly jen porodní asistenky ( ne každý z městské chudiny si asi mohl zaplatit porodní bábu domů ) a úmrtnost rodiček byla 2 - 3 %. Do té druhé docházely na praxi studenti medicíny a úmrtnost byla až 30 %. Zdroj :

http://www.avicenna.cz/item/ignac-filip-semmelweis-1818-1865-smrtici-nakaza

Koneckonců, zakladatelem lékařské mikrobiologie byl Louis Pasteur, věřící katolík, který řekl : "Protože jsem hodně studoval, mám víru jako bretaňský sedlák. Kdybych studoval ještě víc, věřil bych jako bretaňská selka."

1 0
možnosti
Foto

R^děkuji za doplnění-ta pokora je myslím moc důležitá-a taky flexibilita v přijímání nových věcí, ikdyž se zdají absurdní-pěkný večer;-)

1 0
možnosti
Foto

Před mnoha a mnoha lety se učili číst a psát pod patonátem především cirkve a ta arogntně trvala na své neomylnosti. Také sveřepě psali švabachem a arogantně odmítali jiné varianty.

Kdysi byla země placatá a snad jí nesla slůňata a nadutě odmítali přijmout její kulatost, o geocentrismu ani nemluvě.

.

.

.

:-)

3 0
možnosti
Foto

H58a15n52a 86V17l66k14o63v33á

9. 11. 2018 17:30

Zajímavý výlet do historie R^

0 0
možnosti
Foto

dík za nákuk Haničko, také mě to zaujalo, škoda že některé věci tak zapadnou do propadliště dějin, že?;-)pěkný víkend:-)

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

jak jsem psala níže paní Nadě, já mám Laděnko také dobré zkušenosti, kdybych měla zkušenosti o jakých píšu v blogu, tak bych ho vlastně ani napsat nemohla dík za komentář pozitivních zpráv není nikdy dost-pěkný víkend

P.S. A s tím Minaretem se určitě prokáže že to byl hoax;-)

0 0
možnosti

Ano je to tak, chudáci ženy, tenkrát v té době. Musely si v těch dobách hodně vytrpět. Ale buďme rádi, že ten muž Ignác na ten přenos infekce přišel a díky němu už k tomu prakticky nedochází. :-) Hezký poučný blog dneska.R^

0 0
možnosti
Foto

dík pane Josefe, jen je škoda že chudák sám tak špatně dopadl:-/

a pak že svět je spravedlivej (radši nepíšu Bůh aby se do mě někdo zas nepustil)jsem ráda že na rozdíl od pana Matušky jste postřehl, že to není proti mužům když to naopak jiného muže jeho postřeh a intelekt vyzdvihuje-každý holt v textu najde co mu je bližší-pěkný víkend přeju:-)

0 0
možnosti

Může. A nic s tím nenaděláte.

0 0
možnosti
Foto

bohužel, citovaný příběh je naštěstí dávné minulosti ale nevím...dík paní Hanko za komentář:-)

pěkný víkend

0 0
možnosti

Mám celozivotni většinovou zkušenost s dobrými lékaři, kteří až na miliprocento vždy pomohli

Jednu cerstvou mám s lékařem a zdrav. personálem z Kypru. Sestřičky mi samy děkovala, že mi mohly dát injekci a staraly se o mě tak, že jsem byla jako vnebi můj ošetřující lékař předčil veškerá očekávání, ale trápila jsem ji s neznalostí angličtiny, užil si se mnou své. Na rozloučenou mi dal pusu na obě tváře. 

1 0
možnosti
Foto

R^tak to je krásná zkušenost paní Naděnko-já zatím žádnou negativní také neměla- mimochodem jednoho Kypřana co studovat medicínu v Čechách jsem znala-kdoví jestli to nebyl on-líbal ženy moc rád;-)dík za sdílení pozitivní zkušenosti a pohodový blížící se víkend:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS