Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

M84i90l62a17n 24V71i57k

30. 9. 2018 17:18

Podle titulku jsem si myslel, že to bude vtip. Bohužel to myslíte vážně. 8-oTakže pokud zde bude ještě nějaký Váš příspěvek, vím, že jeho čtením jen ztrácím čas.

15 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, že za socialismu tyto problémy nebyly... a nemuselo se nic prodlužovat, dodržoval se prvorepubikový "úzus" důchodové hranice 60 let.

A to ani po válce, kdy bylo lidí aktivních málo a byl tady nárůst důchodců, protože lidé těch generací nešli do armády a nebyly "relativně" postiženy válkou.

Takže chyba bude asi hodně někde jinde. A ne v žečech, kdo a jak nás musí zachraňovat a že je mnoho důchodců...

3 1
možnosti
PB

P83e76t20r 48B39u61r14i59a95n

30. 9. 2018 22:56

To není zajímavé, to je pochopitelné, když vlivem pracovní povinnosti byl poměr dělníci : důchodce, kratší dobou dožití a nižším průměrným věkem úplně jinde. Mimochodem komunisté neměli oddělený důchodový účet. Prostě všechno co se vybralo byly daně a všechno co se platilo byly mandatorní výdaje. Takže ani nevěděli, zda mají tento problém. Tím také posílily latentní dluhovou sekyru. Takže jen žrali a nepočítali.

4 0
možnosti

S tím, že se mají důchodci jak prasata v žitě jste to poněkud přeťápl. Pokud jste myslel "západní Evropu", tak snad. Ale u nás?

11 0
možnosti
JK

Nepřipadám si jak prase v žitě, ale je fakt, že se důchodci mají čím dál lépe. Otázkou je, jak dlouho to vydrží.

4 4
možnosti
MT

Svata Boži prostoto ! A nejhorsi je, že i lide s takovymi nazory maji volebni pravo...

14 0
možnosti
GK

Takto: z vysvětlení specialisty na státní důchody (člen tzv. Bezděkovy komise) vím, že státní důchod bude vždy. Jen bude stále menší. Zbytek si prostě musí člověk našetřit sám a všemožně se postarat. Např.: důchodce v nájemním bydlení? :-/

2 0
možnosti

Řešení existuje. Je jím reprodukce, což ovšem vyžaduje, aby ta část populace, která je schopná rodit a vychovávat děti, se v souladu s principem komparativních výhod této činnosti věnovala. Ta, která toho schopna není, se pak může věnovat činnostem méně bohulibým, tedy např. kariéře. Jinými slovy, znamená to vrátit se ke kořenům, kdy se kariéře věnoval primárně muž a žena se věnovala rodině. Mé srdce liberála sice pláče, ale mozek konzervativce dodává, že ekonomii srdce neoklame.

Migrace řešením není. Existují dva "zdroje" migrace:

a) kompatibilní, tedy pro ČR např. Slovensko, pak dále na východ Ukrajina, Rusko..., případně ta východní Asie. Tyto země ovšem vesměs trpí tou samou demografickou krizí jako my, takže nejde o řešení "problému," nýbrž o jeho přesouvání ze západu na východ.

b) nekompatibilní - vesměs muslimský svět + Afrika. U nás s tím zatím moc zkušeností nemáme, na západ od nás ale ano. Tyto oblasti trpí také demografickou krizí, ale s opačným znaménkem. Bohužel, pracovat často nejsou schopni a ani ochotni, jejich příchod tedy znamená čisté náklady, nikoli přínosy.

Kromě toho, migrace se od určité úrovně mění v kolonializaci (rozdíl je v tom, kdo komu se přizpůsobuje).

Krátkodobý úbytek obyvatel vadit nemusí, pokud se ho nepokusíme "řešit" migrací. Vyšší produktivita práce to může vykompenzovat.

Riziko vidím spíše v tom, kdo se množí a kdo nikoli (opět ekonomie - náklady obětované příležitosti ženy s IQ 70 a ženy s IQ 130 jsou, v případě, že se dotyčná rozhodne pro "kariéru" matky, poněkud odlišné a je jasné, kdo se pro ní rozhodne pravděpodobněji), protože inteligence je částečně závislá na genetice (a částečně na prostředí, ovšem obojí spolu koreluje).

Dlouhodobé řešení tedy spočívá v rehabilitaci role ženy matky jako minimálně rovnocenné, ne-li nadřazené rolím spjatým s kariérou a vyděláváním peněz.

11 0
možnosti

Doplním, když jsem u té ekonomie, že řešením (ovšem brutálním, jelikož by musela být minimálně jedna generace prakticky obětována) by mohlo odstátnit zajištění na stáří. Přeci jenom, nyní dítě pro pár či jednotlivce představuje spíše náklady, zatímco výnosy plynou do jakési společné kasy, z níž jsou dále rozdělovány.

V případě neexistence státního důchodového systému se ovšem děti stanou dlouhodobou investicí s návratností právě ve stáří (postarají se o své rodiče) a nutností diverzifikovat (co když dítě zemře nebo se o ně nepostará?).

0 0
možnosti
DH

D32a30v36i64d 94H10o61l55e90c

30. 9. 2018 14:46

Mám důchod 11200 a moje žena má 10400 Kč.Myslíte že se máme jako prasata v žitě? V 52 letech po reorganizaci jsem přišel o práci a pak jsem už trvalou práci nesehnal.Vždy jen na čas a pak zase na pracáku a tak až do důchodu.Migranti z Afriky= konec Evropy.

20 2
možnosti
LH

Autor měl na mysli, že důchodci se mají jako prasata, ale nedodal, že žito sbírají v rámci přivýdělku pro vlastníka. Tož tak, nebojte se, možná i on se dožije důchodu a bude záležet, zda žije ve svém, bude mít až do konce práci, nebude moc nemocný a současný zavrhovaný důchodový systém přetrvá. Jinak potěš pán.. a přišelci se už těší na celoživotní "důchod".

3 0
možnosti
DK

Už jste v tom důchodu, autore, byl, že tvrdíte něco o prasatech v žitě?

14 0
možnosti
JK

Afričania do dôchodkového systému nebudú nikdy aktívne prispievať - myslím tým celkovú bilanciu všetkých. Sociálny systém (nielen) v Nemecku je postavený tak, že najviac aktívne platí stredná trieda, resp. bohatší ľudia. A ľudia s menšími príjmami skôr z dôchodkového systému čerpajú. To je totiž základný princíp sociálneho systému - solidárnosť.

Veľká čas moslimov pracovať ani neplánuje, budú sa spoliehať na sociálne dávky na svoje početné rodiny. Že by v takýchto rodinách mohli pracovať manželky, je sci-fi. Tak aký prínos do sociálneho systému by mohla táto skupina mať?

Tí, čo budú chcieť pracovať, asi ťažko získajú vysokokvalifikovanú, a teda dobre platenú prácu, ktorá by mohla pomôcť štátnemu rozpočtu a sociálnemu systému zrážkami dane zo mzdy a odvodov. Väčšinou títo ľudia získajú málo kvalifikovanú, a teda aj málo platenú prácu. A v sociálnom štáte, akým Nemecko nepochybne je, ľudia s nízkou mzdou prakticky neplatia daň zo mzdy (kvôli odpočítateľnej položke) a rovnako aj odvody sú minimálne.

K tomu treba pripočítať tisíce a tisíce nových úradníkov, ktorí sa o týchto ľudí budú musieť starať, budú musieť v nejakých priestoroch pracovať, bude musieť byť pre ne zakúpený hardvér a softvér.

Krátka skúška správnosti: Myslíte si, že Rómovia v Česku v globále do štátneho rozpočtu a sociálneho systému niečo dávajú alebo skôr berú? Títo noví imigranti budú z tohto pohľadu ešte horší ako naši Rómovia.

18 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 24,55
  • Průměrná čtenost 1413x
Mám rád knihy, kytary, hudbu, vikigskou, keltskou a slovanskou mytologii, stromy, byliny a hory. Ve volném čase se hudbě i věnuji coby Umwurf.

Můj oficiální YouTube kanál:

https://www.youtube.com/@umwurf

Seznam rubrik