Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A82l85e93š 20M63e66r28t61a

28. 9. 2018 13:15

Je fakt úsměvné, když čtenář vidí, jak autor článku i mnozí diskutující posuzují historii dnešními kritérii. Nálepku zloděj, či lůza, totiž v době středověku, by jsme dle nich pak mohli přišít i mnohým pomazaným panovníkům jejiž vojska plenili Evropu ještě minimálně v dobách třicetileté války.

5 0
možnosti
Foto

J46a32k81u70b 84R93o49t82h

28. 9. 2018 13:21

Ale prd. To říkáte vy, komouš, který je zvyklý pohlížet na historii očima Jiráska a Nejedlého? Pokud byl Žižka lapka a dokonce vyhlášen zemskýmn škůdcem, byl lumpo, zloděj a lupič. A vrah. Poté i masový. Což je fakt očima tehdejšíma i dnešníma. :-/

7 3
možnosti
Foto

Děkuji za stále velmi zajímavé informace a názory. Neměl jsem rád Vávrovy filmy o husitech, něco mi tam "neštymovalo", byl to možná jen pocit, intuice, nevím. Když jsem později začal objevovat a číst jiné pohledy, než byl ten oficiálně protlačovaný a po komunisticku překroucený, začal jsem chápat, co mi na těch filmech nesedělo.

Ale jeden detail. Zaujaly mě osudy Bohuslava ze Švamberka, který nejdříve proti husitům bojoval, pak byl dlouho v jejich zajetí a nakonec se snad dal na jejich stranu... No nic, to jsou jenom detaily, vím toho o historii málo a stále se cosi klopotně doučuji.

Díky za opravdu zajímavý seriál o Žižkovi.

5 2
možnosti
Foto

Nevím, jestli mi to čtenáři blogu uvěří, ale jako kluk jsem Vávrovu trilogii miloval. Dodnes pro ni mám slabost a mám ji i na DVD. Přátelům vždycky říkám:" Pusťte si to, ale vypněte zvuk". Mám pocit, že čistě vizuálně se dodnes jedná o impozantní podnik. Komunisté byli ochotni dát na film rozpočet vpravdě hollywoodský a Otakar Vávra toho vcelku správně využil. A jak tehdy žádal příkaz doby - socialistický realismus - vše bylo podrobeno vědeckému dozoru renomovaných historiků. Oděv a obuv, zbroj, paláce i chalupy, zařízení interiérů atd. Jsem velmi zvědav na Jáklova Žižku, kinematografie je dnes o celé světelné roky dál a pokud se režisérovi podaří držet středověkých reálií, může to být opravdu podívaná, něco jako Vávrovo Kingdom Come.

3 0
možnosti

Husitské války byl fenomén, který nemá obdoby v celé historii lidstva. Bylo mnoho povstání lůzy, ale ty byly poměrně rychle a krvavě potlačeny. Husitská lůza dokázala 16 let odolávat vycvičeným armádám (a to i po Žižkově smrti).

Pohlížet na dávné události dnešníma očima je přinejmenším hloupé.

Nakonec citát: " Historie se mění neustále. Je neustále se zpětnou platností zkoumána, posuzována, přeceňována a tak dále, jak jinak by se historici zaměstnali? Neměli bychom asi dovolit lidem s jejich myšlením chodit jen tak kolem a dělat si s minulým časem, co se jim zlíbí."

5 0
možnosti
Foto

J59a56k41u91b 55R60o75t74h

28. 9. 2018 12:30

Žádným "vycvičeným" armádám husitští mordýři nevzdorovali. Bylo by dobré seznámit se válečnou historií. Pak byste viděl, že pokud v Evropě existovaly nějaké skutečně vycvičené armády, tak to byly právě ty husitské. Jiní speciálně a odborně vycvičené organizované jednotky, kromě švýcarských kantonů, neměli.

Mimochodem, současné výzkumy historie nejsou "pohlížení dnešníma očima". :-/

5 2
možnosti
Foto

Karma.Bohužel smutný fakt.Zloděj,vrah a vudce radikální zfanatizované luzy českým národním hrdinou....:-/

4 5
možnosti
JS

Takový text bych očekával v době katolické protireformace, ale nikoli ve 21. století.

Vaše urputná snaha vykreslit husity a Žižku v co nejhorším duchu, vede až ke komickým vyjádřením. Například toto, cituji: "Za postavením husitů na hrázi nehledejme žádnou genialitu. Rozhlédneme-li se ještě dnes po rovinatém okolí rybníka Škaredého, vidíme, že v časové tísni a s počtem pouhých dvanácti vozů jiná volba nebyla."

To je jako kdybyste řekl, že husiti vyhráli, protože jim nic jiného nezbývalo ;-D

Mimo jiné jste také napsal, že u Sodoměře husité kromě jiného bojovali s "několika nudícími se šlechtici z jihozápadního Plzeňska". Pokud ti šlechtici uvažovali podobným způsobem jako Vy, tak se nedivím, že prohráli ;-D

4 0
možnosti
Foto

J81a37k11u48b 32R23o91t56h

28. 9. 2018 11:36

"urputná snaha vykreslit husity a Žižku v co nejhorším duchu" - prezentace závěrů historického výzkumu. Co naděláte, reálie hovoří jasně, byl to lapka a masový vrah. :-/

8 1
možnosti
Foto

Společenství, které v podstatě nic moc nevyrábělo ale stálo vedlo nejnákladnější koníček- války, podle mě už z logiky věci plyne, že to hromadění společného majetku jim dlouho nemohlo vydržet a z čeho než z lupu mohlo být financováno? Jinak to co tam píšete Sudoměři, na to se určitě blíž podívám, jsou to pro lidi, kteří nezkoumají látku do hloubky zajímavé informace....

4 0
možnosti
Foto

Samozřejmě základem je více než tisícistránková Pekařova monografie Jana Žižky, ale překvapivě dobrá je /vzhledem k době vzniku/ i Šmahelova monografie ze 60.let. Z poslední doby pak Čornejova kniha Světla a stíny husitství.

5 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik