Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Ještě jsem se nad tím trochu zamyslel. Představte si, že Hermionu opravdu hraje černoška. Přijde k ní Draco Malfoy a řekne Hermioně, že je "špinavá mudlovská šmejdka". To se klidně může stát, že ten, kdo vymyslel, aby Hermionu hrála černoška, se může ocitnout za katrem tak rychle, že ani nestačí říct famfrpál ;-D

25 0
možnosti

Mohl by se hájit tím, že chtěl poukázat na xenofobii a negrofobii záporáka Malfoye. To by ho naopak možná BBC vyznamenala:-).

2 0
možnosti
JS

Chytré, jasné a vtipné. Jako vždy R^

6 0
možnosti
VE

Při čtení jsem si vzpomněla na dávnou záhadu, jak je možné že v filmu "Jáchyme hoď ho do stroje" mohli psychiatři považovat Františka Koudelku (= Luďka Sobotu) za Japonce Uko Ješitu?

1 0
možnosti

Nejen psychiatři...

1 0
možnosti
JZ

Tato úvaha mi připadá poněkud paradoxní a postrádající smysl. Paradox vidím v tom, že autorka brojí proti jakési blíže nespecifikované hyperkorektnosti, kterou pro ní ztělesňuje případ černé Hermiona. Ta totiž ve filmu byla bílá. Autoři divadelní hry se ale od filmového ztvárnění odklonili a udělali Hermionu černou. To autorka označuje za hyperkorektnost, tedy hypersprávnost, ačokli je to zcela zjevné nedodržení filmové předlohy (?!). A jak se zdá, pokud by byla Hermiona bílá, tedy taková, jako ve filmu, pak by to korektní zase nebylo a bylo by to v pořádku... Jak toto pochopit? Odklon od vzoru je korektní a proto špatný, dodržení vzoru je nekorektní a dobré? Pozoruhodné...

Ovšem, všichni asi víme, jak to autorky myslela, ačkoli poněkud nelogicky vyjádřila. Hyperkorektností nemyslí přesnou shodu a dodržení pravidla, ale zřejmě jakousi předpokládanou manipulaci a vnucování někomu jinému vlastních myšlenek, byť odlišných od vzoru. Co mě zaujalo je, podle jakého úsudku nebo algoritmu autorka uvedený záměr diagnostikovala. Co je podle ní měřítkem "hyperkorektnosti", tedy onoho úmyslného falšování reality, dějin, vnucování myšlenek či chování (což je asi autorčin soukromý výklad pojmu hyperkorektnost, jehož skutečný význam je jiný, jak lze snadno usoudit analýzou významů pojmů hyper a korektní). Podali snad tvůrci hry nějaké prohlášení o tom, že úmyslem dosazení černošky do role Hemiony je udávat podle nich správný druh myšlení a vymýtit z někoho nějaké odlišné názory? (já opravdu nevím, třeba něco takového někde prohlásili, autorka to však nezmiňuje.) Protože jediné, z čeho vychází je, že že roli dostala herečka černé pleti. Pouze z tohoto faktu poměrně neomylně usuzuje, že je to výsledek jakési úmyslné manipulace a falšování skutečnosti (tedy toho, co si nadefinovala jako hyperkorektnost). Vůbec nevzala v potaz to, že obsazení černé herečky mohlo mít zcela jiné důvody, jako např. její herecké kvality nebo prostě to, že je pevnou součást ansámblu.

4 11
možnosti
JZ

Takže co vlastně autorka tvrdí: pokud uvidíte, že nějakou postavu ztvárňuje člověk odlišné barvy pleti, než jak tomu je ve známější interpretaci, můžete s čistým srdcem prohlásit, že se jedná o hyperkorektnost, tedy o úmyslné a záměrné nežádoucí manipulování s realitou a vymývání mozků. Neexistují jiné, legitimní důvody, proč by chtěl někdo takového herce obsazovat. Je tudíž vždy nesprávné takovou osobu v podobné situaci obsadit. Toto nám autorka sděluje jedním dechem s prohlášením, že se zásadně odmítá jakékoli vnucování někomu myšlenek a interpretací reality. Mohla by ještě vysvětlit, jaký je rozdíl mezi prezentací odlišných názorů a jejich vnucováním někomu. Docela by mě zajímalo, jestli její vlastní úvahu o údajných důvodech obsazení černošky považuje za vnucování svého názoru čtenářům, nebo jen "nevinnou" prezentaci svého názoru.

1 8
možnosti
SD

Je mi fuk, jestli bude Karla IV HRÁT Afričan nebo Asiat. Není mi fuk, když mi někdo bude tvrdit že Karel IV BYL Afričan nebo Asiat.

2 9
možnosti

Jenže když bude už v pátém filmu hrát Karla IV nějaký barevný, nedá nikomu moc práce přesvědčit spousty lidí, že černoši jsou v Čechách odjakživa, že už ve čtrnáctém století byly černochů plné.

15 0
možnosti
TT

Z poloviny Japonka je Okamurova matka. On je z poloviny Korejec po otcovi. ;-)

0 1
možnosti
JP

J14a29n 61P61a29l80l86a15s

30. 8. 2018 17:52

Matka Moravanka, otec japonsko-korejského původu.

1 0
možnosti
VD

R^, souhlas.

Předmětná korektnost je faleš, pokrytectví, propaganda a účelová manipulace s lidmi pro jejich snadnější ovládání.

Právní stát - společnost zakládá na tom, že "co není zákonem zakázáno, všechno je povoleno". Tak proč nějaké dodatečné tlaky, masírování a manipulování, co je dobré a co dobré není, co a jak má nebo musí být.

Bílý, černý nebo žlutý, chlap nebo ženská, jsou v našem pojetí právně sobě rovné lidské bytosti, se stejnými příležitostmi, ale jinak každý z nich je svou charakteristikou úplně jiný, jinak vypadá, se chová i jinak voní, ......, takže ne ke všemu se stejně hodí.

Takže jako do tlačenky se obvykle nepřidává vanilka, tak proč by z principu nějaké pochybné přihlouplé korektnosti mělo být tam a tam tolik a tolik ženských a nebo třeba naši českou Popelku měla hrát nějaká šikmooká nebo černá herečka? Už i tak trumfnout Libuši Šafránkou bude neskutečný problém, ať to bude hrát kdokoliv.

:-)

8 0
možnosti
JZ

K poslednímu odstavci: když se do tlačenky nepřidává vanilka, tak proč by se tam z principu nějaké pochybně přihlouplé korektnosti přidávat neměla? A taky proč by z principu nějaké takové korektnosti měla Popelku hrát bílá herečka s českým občanstvím? Není snad chybou korektnosti to, že se nám snaží vnutit, jak by mělo správně něco být?;-)

1 6
možnosti
DP

Tak u Bonda by mi černoch v zásadě nevadil, pokud bude pěknej. Nedávno dávali v televizi Sedm statečných-nějakou novou verzi, a nedalo se na to koukat. (Otázkou je, zda to bylo obsazením) Ale chtěla bych vidět toho bílýho Mandelu.;-D

2 1
možnosti
ND

Velmi souhlasím s paní Šichtařovou a o to co kdo bude hrát je mi jedno, i já opovrhuji hyperkorektnost i, která nemá daleko k rasismu naruby. Podobné je to s kvótami, treba stanoveni procent žen v politice, nebo barvou pleti ve filmu...

21 0
možnosti
IV

Jojo, taky mi připadalo nesmyslné, že Old Shatterhanda, který je v knihách popisován jako tmavovlasý, hraje bloňdák.

2 0
možnosti
  • Počet článků 685
  • Celková karma 43,27
  • Průměrná čtenost 20184x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články