Diskuse

Srpen 1968 a my

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

"A jak hluboké a bolestné trauma lidí z Jugoslávie po 100 dnech bombardování NATO v roce 1999..."

Jéžiš, tak to jste si dovolil moc, to se tu na blozích moc nenosí. NATO je přece vždy a ve všem garantem míru, prosperity a demokracie. R^

3 3
možnosti
VV

Jen by mne zajimalo pane autore kolik obeti melo za nasledek tech 100 dni bombardovani.

Pokud vim, veleni nato vzdy predem vzdy varovalo obyvatele Belehradu ze bude bombardovat velitelske a spojivaci objekty srbske armady.

Nebyt toho bombardovani byly by dalsi tisice a tisice objeti srvskych komunistickych vrahu.

11 3
možnosti
Foto

Něco okolo jednoho tisíce.

2 1
možnosti
Foto

P15e72t76r 97O45m50e95l51k50a

20. 8. 2018 13:05

Je to stejná nenávist jakou mají Maďaři za rok 1956 nebo Poláci za Varšavu. A co jako? Máme po padesáti letech poděkovat, že v roce 1968 zavraždili Rusáci "jenom" 135 lidí?

11 0
možnosti
Foto

děkovat určitě ne, spíše se k tomu postavit čelem

mimochodem rok 1956 není v Madarsku vůbec téma

2 5
možnosti
VR

My Češi máme schopnost držet při každé katastrofě pár dní při sobě. Jako bychom náhle uviděli věci v jasných a ostrých obrysech, rozeznáváme neomylně, na čí straně je dobro a kde je zlo. Kde pravda, kde lež. Pár dní uběhne jako voda, obrysy se zvolna rozostří a my se zase vracíme k normálu. K normalizaci. Kolaboranti a vlastizrádci pod ochranou ruských tanků zvedli hlavy. Neschopní i všehoschopní nýmandi se třásli vzrušením, že nastávají jejich časy.

Co mi to jenom připomíná? Podobnost s dneškem čistě náhodná. Člověka to nutí k zamyšlení. Dnes tu přece žádné ruské tanky nemáme. A přece jsme nuceni poslouchat přisprostlé bonmoty o ruských kalašnikovech, kterými lze nedemokraticky odstranit demokracii. A kolaboranti a vlastizrádci jako autor znovu zvedají hlavy, povzbuzováni nejvyššími představiteli vlastní země. Hnus...

11 2
možnosti
MS

Je zde podstatný rozdíl. Ve Vietnamu i v Jugoslávii probíhaly bratrovražedné boje předtím, než do konfliktu vstoupily USA/NATO. U nás nic takového nebylo a jediným důvodem byla neposlušnost vůči Kremlu.

15 0
možnosti
Foto

Ano, to je sice pravda, ale to množství obětí je nesouměřitelné. Za těch 20 "okupace" let to nebyla ani jedna vesnice My Lai.

"The Mỹ Lai Massacre (/ˌmiːˈlaɪ/; Vietnamese: Thảm sát Mỹ Lai, [thâːm ʂǎːt mǐˀ lāːj] ( listen)) was the Vietnam War mass murder of unarmed Vietnamese civilians by U.S. troops in South Vietnam on 16 March 1968. Between 347 and 504"

https://en.wikipedia.org/wiki/My_Lai_Massacre

3 3
možnosti
PJ

P87e46t45r 58J89í51l50e32k

20. 8. 2018 12:05

Nepíšete pravdu, bylo vyhlášeno stanné právo, a po setmění jsme nesměli na ulici, neboť stříleli...Okupanti stříleli i po sanitkách odvážejících raněné...

12 0
možnosti
Foto

ano, ke střetům došlo, opravdu si myslíte že srovnatelným s Vietnamem nebo Jugoslávií 1999 s NATO?

3 8
možnosti
Foto

Napadla mě otázka: Jak hodnotit význam invaze 21.8.1968 v souvislostech:

1. Podle počtu mrtvých? Tak to by se určitě nedostala mezi prvních sto událostí po konci 2. světové války a asi ani ne mezi prvních tisíc. Namátkou třeba Bataclan či jiné atentáty.

2. Podle počtu nasazené vojenské techniky? Tak to už je inačejší. Pokud je informace o 6.500 tanků pravdivá, pak té techniky bylo nasazeno více, než v legendární tankové bitvě v Kurském oblouku.

A napadlo mě, protože to množství se zdá zbytečně velkým, že šlo také o demonstraci vojenské síly směrem na Západ.

3. A samozřejmě. Největší byl význam politický. Tam by to asi zapadlo mezi "Top Ten" události po 2. světové válce. Nebo taky ne.

3 5
možnosti
Foto

4. Zadupání sebevědomí národa.

Ale, vás se to netýká.

12 2
možnosti
Foto

Sleduji trauma a hlubokou nenávist lidí v ČR z invaze v srpnu roku 1968, jejíž "horká" fáze trvala jen krátce dní a vojáci okupantů měli rozkaz nestřílet.

Zdroj: https://jovanovic.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675651

8-oTak PROČ tedy stříleli???

11 1
možnosti
Foto

Matuško, kdyby vojáci měli rozkaz střílet na cíl, tedy do lidí, množství obětí by bylo nepředstavitelné.

Ale chyby se stávají a někomu to "občas vystřelilo" a trefil Muzeum, protože si myslel, že to je rozhlas. Ale, nesklonil hlaveň horizontálně a nepokropil lidi na Václaváku.

2 6
možnosti
SB

Myslím, že jste byl v té době ještě na houbách, takže těžko můžete hodnotit situaci, která byla tady v roce 1968.

8 1
možnosti
Foto

hodnotím dnešní situaci, ne tehdejší, co se týká minulosti jsou fakta, která málokdo rozporuje

2 4
možnosti
Foto

Já tu zodpovědnost našich tehdejších politiků vidím jinak. Bránit se vojensky by zcela určitě nedopadlo dobře. Ostatně, byl již "vzor" z Budapešti 1956.

Ta zodpovědnost spočívala prostě v tom, že vůbec neodhadli, co si mohou či můžeme dovolit. Jistě, ideály "svobody" jsou krásné, ale musím také vědět, do jaké party bohužel patřím a co ta parta vyžaduje.

Každý má samozřejmě právo vědět, kolik mu ještě v kanystru zbývá benzinu. Ale zjišťovat to zapálenou sirkou se nedoporučuje. To samozřejmě ví alespoň 99% obyvatelstva, ale politici mají zodpovědnost větší.

Ti, a samozřejmě, nejvíce Dubček, jsou tou invazí vinni. Kdyby postupovali Haškovým stylem "Strany mírného pokroku v mezích zákona", nic by se nestalo a mohli jsme mít alespoň takové reformy, jakých dosáhlo Maďarsko.

4 3
možnosti
Foto

Tak nějak. KAN a K 231 se chovaly jak utržené z řetězu. Připomínalo to běsnění Čechů po 2. WW. Do té doby ohnutý hřbet a jen co to šlo, tak začaly bez soudů zabíjet Němce a kolikrát byli vinni jen svou národností. Na jaře 1968 to samé. Do té doby v předklonu a jen co Dubčekovci povolili obruče, začalo naparování a vyhrožování.

1 2
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2348x
Chlap z Prahy, patriot, vzděláním ekonom, příležitostný aktivista a každodenní rejpal, prudič a potížista

Seznam rubrik