Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

R82a88d74e72k 98K13a51r26a56s

15. 8. 2018 11:02

Koneckonců Izrael taky za vraždění v Gaze nemůže, Netanjahu je Polák Mileikowsky.

0 6
možnosti

J69a18k71u98b 61Š25o45l80c

15. 8. 2018 11:38

To máte pravdu, za to si můžou Palestinci sami tím, že podporují Hamas.

9 0
možnosti
JM

Filip prostě lže, až se Rudé právo červená neschopností.

V SSSR nebyla žádná ukrajinská armáda, ale jediná sovětská RA s vojáky z různých národů sojuzu.

A především je zcela jedno, jestli byl Brežněv rus nebo ukrajinec. Stejně jako je jedno, jestli o intervenci žádali němci nebo poláci. Podstatné je, že všechno to byli komunisti. A protože je soudruh Filip hlasatelem stejné ideologie, udělal by nejlépe, kdyby alespoň v srpnu mlčel.

15 0
možnosti
JB

J18i89r20i 92B59o46r

15. 8. 2018 10:29

Během jara 1968 začaly sílit tlaky aby byl v Ústavě ČSSR zrušen článek o vedoucí úloze KSČ. A bylo po Jaru. Komunisti začali mít strach a na bratrskou pomoc už tak nějak čekali. Proto bylo hned 21.8.tolik kolaborantů a pomocníků.

6 0
možnosti
LB

Zdeněk Mlynář, jeden ze signatářů "moskevského protokolu" z 26. srpna 1968 zaznamenal Brežněvovu řeč k Dubčekovi, těsně před tím, než zlomený Dubček protokol podepsal.

Brežněv podle Mlynáře nevedl dlouhé oficiální řeči o kontrarevolučních silách a zájmu socialismu, ale konkrétně vytkl Dubčekovi, že dělal vnitřní politiku bez jeho předběžného schválení a souhlasu, dokonce výslovně nedbal jeho pokynů a rad, a bez Brežněvova souhlasu si dovolil vyměnit tajemníky ústředního výboru.

Neodvolával se žádného důkazu, který by svědčil o tom, že "západní imperialisté" opravdu ohrožují Československo, neuvedl žádnou z oficiálních lží o západoněmeckých revanšistech, jež chystají přepadení, nebo o Praze zaplavené americkými důstojníky, kterých byl sovětský tisk plný.

Jeho logika byla prostá: Dospěli jsme v Kremlu (nikoliv na Ukrajině, pozn. LB), že se na vás nemůžeme spolehnout. Ve jménu mrtvých z 2. světové války jsme plně oprávněni k vám poslat své vojáky, abychom se na našich společných hranicích cítili bezpečně. A tak tomu bude od druhé světové války "na věčné časy".

Slova jako suverenita, národní a státní nezávislost se v celé jeho řeči nevyskytla, připomínal Mlynář. A dodal, že tam byla jen jedna jednoduchá myšlenka: naši vojáci došli za války až k Labi a tam je teď naše sovětská hranice.

První zmínky o nutnosti vojenského zásahu se mezi sovětskými generály objevily už na konci února 1968, kdy si velitel Příkarpatského vojenského okruhu V.Z. Bisjarin pozval k sobě velitele 24. motostřelecké divize G.P. Jaškina a naznačil mu, ať se připravuje na ozbrojený zásah v zahraničí. Reálnou podobu tyto úvahy o obsazení Československa dostaly na základě direktivy maršála A. A. Grečka z 8. dubna. Plán operace Dunaj zpracovaný genplk. M.I. Povalijem schválil za tři dny Brežněv. Vydal ale přísný zákaz zmiňovat se o něm jinak než ústně nebo písemně, aby se západní zpravodajské služby nic důležitého nedozvěděly.

A zvací dopis našich kolaborantů ležel zapečetěný až do 90. let v archivu.

16 0
možnosti
SB

To zní velice logicky.

Nebylo důvodu, aby se Brežněv před svými podřízenými přetvařoval. I v normálním životě jinak mluvíme o sousedech doma mezi sebou a jinak na veřejnosti. Doma je to "stará Vojtěchová", na veřejnosti je to "paní Vojtěchová".

Je přirozené, že Brežněv za zavřenými dveřmi řekl i to, co navenek nikdy vyjít nemělo.

Tím se samozřejmě nijak nesnižuje ta hnusnost té brutální agrese, ale logicky to zní.

1 0
možnosti

J58a91k56u90b 49Š37o90l74c

15. 8. 2018 10:00

A vidíte 30 let se drží v parlamentu, teď jsou skoro ve vládě. To je velké umění, ne? Hájit nesmyslnou ideu, která má za sebou navíc miliony mrtvých. Kam se hrabe Copperfield.

5 0
možnosti
Foto

A o tom to je, pokud si někdo prdne doma v obýváku, nikdo tomu nevěnuje pozornost. Když si někdo prdne na veřejnosti, hned se o něm mluví. České "celebrity" ví, že i negativní informace je víc než to, kdyby se o nich nemluvilo. Nešlo to přejít jen slovy, že "kecá z hladu nebo překrucuje pravdu" a vyhnout se dlouhosáhlým rozborům původu té či oné osoby? Takže se o něm mluví, tedy je.

P.S. už Cimrmani řešili původ - dobytí Severního pólu Čechem Jaroslavem Němcem.

0 0
možnosti
SB

Je jen jeden ruský imperialismus, a sice ten tradiční.

Carský imperialismus přešel v ten sovětský a sovětský imperialismus přešel v ten putinovský.

Režimy se mění, ale zahraničně politické náhledy většinou zůstávají.

I my jsme toho příkladem:

Mnozí z nás si dělali nesmyslné iluze o tom, že kdyby v roce 1968 Rusové neprovedli svou invazi do Československa, Dubček by demokratizoval tehdejší systém.

Z těchto iluzí jsme vyléčeni a už si uvědomujeme, že tzv. Pražské jaro 1968 byla jen jedna velká lititace o koryta. Přesto jsme přehodnocením názoru na Pražské jaro ani o píď nepřehodnotili svůj oprávněný názor na nepřípustnost ruské vojenské intervence. Ať už Pražské jaro bylo cokoli, byla to naše vnitřní záležitost.

Dělat si jakékoli iluze o tom, že by ruský imperialismus vypadal jinak, kdyby v roce 1917 se nedostali k moci bolševici, je nesmysl. Byl by stejný. V letech 1917-1991 byl v Rusku souběh dvou negativních jevů: tradičního ruského imperialismu a komunistického systému, ale ty dva negativní jevy byly v podstatě na sobě nezávislé.

3 0
možnosti
MS

Totalitní režim může fungovat jen při kontrole všech oblastí ve společnosti. Po povolení v jednom místě hrozí, že se režim sesype jako domeček z karet. Komunisté v roce 1968 dopustili svobodu slova a bez zásahu zvenčí by nejspíš režim časem padl - byly úvahy o pluralitních volbách atd.

1 0
možnosti

Hitler samozřejmě byl Rakušan a německé občanství získal až mnohem později, když už byl v Německu známým a vlivným politikem.

A k tomu Gottwaldovi, nebyli to náhodu právě komunisté, kteří se vehementně hlásili v krizových dnech září roku 1938 k odporu proti nacistům...

Víte proč třeba Josef Větrovec a mnoho dalších herců bylo zapálenými komunisty? Bylo ta na základě toho, co prožili za války, to co se pak dělo v padesátých letech je samozřejmě zase jiná historie, ale velmi trefně tuto dobu kdysi popsal Gustáv Husák, který si prožil ve vězení opravdu krušné chvíle a před trestem smrti ho zachránilo pouze to, že byl schopný právník a jeho nezlomná vůle.

0 0
možnosti
LB

Čeští komunisté se víc aktivizovali k odboji až v roce 1941 poté, co Německo napadlo Sovětský svaz. Do té doby drželi linii Moskvy: voják wehrmachtu byl pro ně dělníkem v uniformě, kdežto ve vztahu Anglie a Francie k nacistickému Německu viděli imperialistické choutky.

Zjistěte si, z jakých důvodů byl předválečný šéfredaktor Rudého práva Stanislav Budín ze své funkce vyhozen a z KSČ vyloučen :-)

10 0
možnosti
MS

Dobře napsáno. Brežněv byl mimochodem po obou rodičích Rus, na Ukrajinu se přestěhovali.

Podle historických dokumentů bylo v roce 1968 v sovětském politbyru, jmenovaném dva roky předtím, jedenáct osob. Kromě Brežněva to bylo pět Rusů, jeden Bělorus, jeden Lotyš a Ukrajinci Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Poljanskij a Pjotr Šelest.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/historie-roku-1968-je-ze-sta-procent-zfalsovana-rekl-v-rozhovoru-filip-1jj-/zpravy-domov.aspx?c=A180814_114726_ln_zahranici_ele

3 0
možnosti
  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal