Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^Mrazivé čtení, Marku.:-)

4 0
možnosti
Foto

Je to tak, Honzo. Raději bych popisoval úplně jinou československou historii od 50. do konce 80. let

2 0
možnosti
Foto

Zpětně vzato, vzhledem ke snahám mnohých naších spoluobčanů prosadit umístění US Army na území Čechie lze odmítání prezidenta Novotného na návrhy umístění krasnoj armiji s cílem ochránit sovětský tank v Praze hodnotit se zdviženým obočím.

1 3
možnosti
MB

Řadu zajímavých odpovědí, dávají Štrougalovy paměti. Zaradoval jsem se, když potvrdil mou domněnku, že r. 1968 - vlastně připravil r. 1989. Brežněvova neuvěřitelně zpackaná akce ! Jde o moment "Dělnicko - rolnické vlády", která neměla absolutní domácí oporu. Jakákoliv reforma - společensko - politická - ekonomická, se zastavila. Zvítězil středověký dogma proud, který se sice silově 21 let udržel , ale následně doslova prohnil. Brežněv se obával "Modernizace" režimu - způsobil přesně opačný efekt. Následovaly mega problémy v SSSR. To středověké vojenské řešení nic neřeší - postupně to poochopil a např. neměl odvahu vojska vyslat do Polska. Rok 1968 je možno chápat jakkoliv - Zřejmě bychom směřovali k modelu Jugoslávie - mix socialismu - soukromého podnikání - více svobody. Tak, jak to uzdělal proklínaný, "Krvavý pes Tito" Jako jediný, se Kremlu vzepřel ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Mirku, jistě řídíš nebo jsi někdy řídil auto. A víš, že spousta nehod se stane proto, že řidič přecení své schopnosti. Jede tzv. "nepřiměřenou rychlostí" a havaruje.

Rok 1956 byl pro Maďary velmi krvavý a velmi tragický. A přesto, šikovný vůdce János Kadár dokázal takové reformy, o kterých se nám jen snilo.

A naši reformátoři? Ti dokázali pouze žvanit a pak nezvládnout vozidlo, kterým byla celá naše republika.

3 4
možnosti

J86a55k23u84b 84Š86o48l12c

17. 7. 2018 15:31

Udivující je, že se tady sovětská vojska nezahnízdila už po roce 1948. Dubček spolu s dalšími hazardéry bohužel neotevřeli pouze dveře sovětským vojskům, ale i exodu české elity a nástupu normalizace. Nebýt roku 1968, žilo by se tady dvacet let rozhodně lépe. Česku bylo bohužel pouštěno ve dvacátém století silně žilou. Nacisté, 1948, 1968. Kolik schopných a statečných lidí zemřelo, či zmizelo ve světě. Reálně nemohla jaro 1968 dopadnout jinak, než ruským zásahem. Vina leží na Dubčekovi a spol.

4 1
možnosti
Foto

S tím lze velmi souhlasit. Ovšem, za úvahu stojí, proč SSSR nezkusil udělat nějaký "salónní puč"? Vždyť již 20.8.1968 přistávala sovětská vojenská letadla bez problémů na Ruzyni.

A hlavně, měli přece všude v aparátu KSČ, v armádě, v bezpečnosti své lidi A, nakonec, i prezident Svoboda byl jejich člověk. Alespoň přesvědčením.

Tak proč nevyhlásit "věrnými soudruhy" nějakou dělnickou vládu (Indra, Kolder, Bilak a podobně) zavřít nebo lépe rovnou zastřelit Dubčeka a jeho lidi?

Češi jsou mírumilovní. Ti by na barikády nešli a mezinárodní mínění by zcela jistě reagovalo mírněji než na 6.000 tanků. To číslo je ale asi poněkud přehnané.

Pro srovnání cituji:

"V létě 1943 se střetlo přes dva miliony mužů, 35 tisíc děl a minometů, téměř pět tisíc letadel a sedm tisíc tanků v největší tankové bitvě v historii. Zřejmě nebude nikdy překonána počtem nasazené techniky. Po bitvě u Kurska zůstalo na bojišti přes sto tisíc padlých a tisíce kusů zničené techniky.

Zdroj: https://technet.idnes.cz/tankova-bitva-u-kurska-0bz-/vojenstvi.aspx?c=A120109_165312_vojenstvi_vse";

1 2
možnosti
Foto

Marku, dávám karmu. Ale nemyslím si, že ta srpnová invaze měla jako hlavní důvod umístění sovětských vojsk na našem území.

Nakonec (teď vypadám jako vlastizrádce), bylo to umístění zcela a naprosto logické, protože ve Spolkové republice byla velmi silná americká posádka a myslím, že stále je.

Jejich nejdůležitější raketová stanoviště jsem se dokonce musel učit na důstojnické zkoušky. Takže, hrát si na nějaké "my nic, my muzikanti" nešlo ani v té době a ani v době nedávno minulé (myslím tím US radar v Brdech).

Můj názor, jako tehdy dvacetiletého, vykrystalizoval tak, že Sověti skutečně měli hrůzu z toho, že by neschopnému Dubčekovi vyklouzla moc z ruky a nový vůdce by, aby se zalíbil lidu, vyhlásil třeba neutralitu.

Ale, popravdě řečeno, nikdo z nás tehdy u toho v Moskvě nebyl a každá verze má jen takovou platnost, dokud ji nenahradí jiná, věrohodnější.

P.S. Když mi bylo asi 15 let, měl jsem v létě volno a šel s foťákem na Pražský Hrad. A když jsem vcházel jednou z bran, šel proti mě prezident A. Novotný s jednou gorilou v pozadí. Slušelo mu to. Byl to fešák, ale ne moc urostlý.

1 0
možnosti
Foto

Zmínku o Novotném jako velkém fešákovi jsem původně chtěl dát do blogu, ale ten už je beztak dost dlouhý :-) Prý své pověsti ještě pomáhal vybraným oháknutím z pařížských salonů, prostě z "prohnilé kapitalistické ciziny". ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 1010
  • Celková karma 24,33
  • Průměrná čtenost 1183x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy