Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Je správné, že afričané platili a platí Francii za pokrok, které tam donesla. Dokonce mají ve Francii zákon, který konstatuje, že se zasloužila o povznesení Afriky.

Na rozdíl od tuzemského, že Beneš se zasloužil o stát

0 0
možnosti
Foto

povznesení nebo vyrabování zdrojů a surovin;-D?

0 0
možnosti
MC

Tak s těmi kravkami se vám to povedlo. Pochopí to ta kráva i ten vůl. ;-DR^

2 0
možnosti
Foto

děkuji paní Marie ale jak píši níže, já to přímo nevymyslela-jen zprostředkovala hezký den přeju a ještě jednou dík za návštěvu

0 0
možnosti
Foto

R^ výborně napsané i zhodnocené!!! Četla jsem to, Libuško, s velkým zájmem. A závěr skvěle zábavný. Japonská akciovka a leporelo - to mě dostalo nejvíc ;-D!

4 0
možnosti
Foto

děkuji Zdeni a přeji hezký den:-)

0 0
možnosti
Foto

Libu,tohle je jeden z nejlepších článků, které jsem tady četl. Skvělá a korektní diskuze to dokazuje. Děkuji.:-):-):-)R^R^R^V!!

3 0
možnosti
Foto

já děkuji Marceli také a přeji hezký den:-)

0 0
možnosti
Foto

dík Ondřeji je to v podstatě jen shrnutí faktů, které známe všichni, jen když se to zahustí a seřadí pěkně za sebou tak víc vynikne:-) pěkný den a ještě jednou dík za přečtení a komentář

0 0
možnosti
Foto

díky Zdenku a hezký den:-)

0 0
možnosti
JH

Vtipné, ale chybí mi tam ta ženská problematika.

0 0
možnosti
Foto

tak zas někdy příště;-)

netušila jsem že jste tou ženskou problematikou tak posedlý;-D rozhodně nejsem autorka "jednoho tématu" a ráda to střídám-změna je život že?:-)

0 0
možnosti
PB

P49e92t90r 36B93u17r64i55a69n

25. 6. 2018 21:40

No prosím, a pak že se v této problematice neshodneme. Já ve stejnou dobu jako vy psal blog naprosto opačného sdělení, ve kterém vám mj. to krvavé ovládnutí Alžírska Francouzi vyvracím.;-)

A mimochodem, v severní Americe drželi Francouzi nebývale rozsáhlé území. Jmenovalo se Luisiana po Napoleonově manželce a zabíralo 15 dnešních států USA a dvě provincie Kanady. USA ho odkoupily v r.1803 za 15 mio tehdejších dolarů.

0 1
možnosti
Foto

v roce 1830 posloužilo Francouzům právě pirátství jako zástěrka pro dobytí země. Alžír se stal základnou pro postup Evropanů do celé severní Afriky. Hlavní město kolonie zůstalo pro cizí mocipány ohniskem nepokojů. V Alžíru odpor vůči Francouzům v podstatě nikdy neutichl. Během bojů za nezávislost v letech 1954 až 1962 byla Kasba dějištěm tří proslulých bitev, v nichž velel generál Jacques Massu. S velkou mírou brutality byla nejdříve rozbita povstalecká Fronta národního osvobození (FLN), avšak nakonec Alžířané v roce 1962 nezávislosti přece jen dosáhli

1 0
možnosti
SB

Francie ani nikdo jiný si kolonie nechat nemohl.

Že se koloniální mocnosti dekovaly, to nebyla ani jejich lidumilnost, ani úspěch osvobozovacích bojů, nýbrž útěk před totálním krachem.

Obyvatelstva kolonií přibývalo, problémy rostly, brzy by byly nezvladatelné.

Francouzi, ANgličané a ostatní kolonizátoři ještě rádi vzali nohy na ramena a mašírovali pryč.

0 1
možnosti
SB

Omylem zařazeno jinam.

Patřilo to pod příspěvek pana Matušky.

0 0
možnosti
Foto

děkuji a hezký večer:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik