Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prezident republiky do politického uspořádání zasahovat samozřejmě (byť velmi omezeně) může. Prostě může dělat to, co mu umožňuje Ústava ČR. Jelikož ty Ústavu ČR absolutně nechápeš, tak ani tohle nepochopíš. A pak ještě dotaz. Jak jsi přišel na to, že ministr spravedlnosti je nejvyšší představitel moci soudní? To tě zase přepadla nějaká myšlenka?

0 0
možnosti

"V současnosti prezident s klidem nechává do politika zasahovat komunisty. Přímo je vtahuje do moci výkonné. To by prezident dělat neměl, ale právní postih ho nečeká."

A za co právní postih či co je to za nesmysl, smím-li se zeptat? KSČM mimo zákon po listopadu postavena nebyla a pokud nebyla tak se není o čem bavit. Kdo si tedy osočuje právo rozhodovat o tom s kým smí nebo nesmí jednat anebo co má nebo nemá dělat prezident?

2 1
možnosti

Co tak namísto mínusování raději nějaký argument pane Lancik. To bych chtěl asi moc co.

0 0
možnosti
Foto

vy jste zjevně tu Ústavu také nečetl

2 0
možnosti

Pane Matusko. Neni nutno Ustavu cist. Je nutno znat vyklad teto Ustavy. Zde v dnesni dobe nepochodime. Nas prezident si vyklada nasi Ustavu po svem. Ze ji narusuje, nikomu nevadi. Podle ceskeho hesla "kde neni zalobce, neni soudce".

Ale k veci. Nase Ustava postrada doplnovaci zakony pro vyklad tohoto dokumentu. Dokud zde nebudou pravidla, budeme mit ten "kocourkov" po kazdych volbach. Jedina svetla stranka zustane, budeme mit o cem psat.

0 0
možnosti

To je tak, když si Češi zvolí nepoctivou osobu na hrad. Máme co si zasloužíme :-(

6 0
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.