Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DI

D43u11š97a10n 55I15n67g36r

26. 6. 2018 21:00

Nechápu, proč celá Gaza už nebyla dávno odříznuta od humanitární pomoci. Posílal bych jí tam jenom pod podmínkou, že Hamas půjde od válu ...

0 0
možnosti
JF

J60i10ř29í 61F43o74g38e70l

23. 6. 2018 8:00

Díky za fundovaný blog. A také za to, že jste pod svými vesměs hodnotnými články začala otevírat diskusi.R^

2 0
možnosti
Foto

Území, označovaná dnes jako "okupovaná" Izraelem, nepatřila po rozpadu osmanské říše žádnému svrchovanému, mezinárodní pospolitostí uznanému státu. Anexi Západního břehu Jordánskem neuznal kromě V. Británie a Pákistánu žádný jiný stát, dokonce ani státy arabské. Samostatný arabský stát, navržený rezolucí VS o rozdělení Palestiny r. 1947, sami Arabové odmítli. Nevyhlásili ho ani během 19leté okupace Západního břehu Jordánskem a Gazy Egyptem, ačkoli jim v tom Izrael nemohl nijak zabránit, kdyby se k tomu byli rozhodli. Čí území tedy Izrael okupuje? Jaksi samozřejmě se mluví o území palestinském. Ale stát jménem Palestina nikdy neexistoval. Jeho vznik se sice předpokládal, navrhoval, ale nikdy k němu nedošlo. Sporná území nejsou ve smyslu geografickém o nic víc "palestinská" než Izrael a Jordánsko. Palestinu jako útvar politický či národní si každá ze zúčastněných stran představuje jinak (na mapách OOP např. zahrnuje celý Izrael) a dohoda o její budoucí podobě je stále v nedohlednu. Z hlediska mezinárodně právního žádná Palestina neexistuje, nemůže tudíž být ani "okupovaným územím".

8 1
možnosti
Foto

Však také rezoluce č. 237 o žádném okupovaném území nemluví, toliko o povinnostech Izraele vůči obyvatelům na území, dotčených válkou. Takže Vaše námitka je irelevantní.

0 1
možnosti
Foto

Jde o pouhou záminku k vyhnutí se plnění příkazu RB OSN z června 1967 okupační mocnosti zajistit slušné životní podmínky pro obyvatele okupovaných území.

0 3
možnosti
Foto

Informace oholedně neschopnosti samozásobení se Gazy elektrickým proudem jsou zavádějící. Dodavateli elektrické energie do Gazy jsou výlučně Israel a Egypt, kteří Gaze prodávají elektřinu. Egyptské dodávky jsou ale do značné míry nespolehlivé a dochází k výpadkům. Dodávky a výroba elektrické energie v Gaze pokrývají cca 8 hodin spotřeby a pak dochází k blackoutům. Aby byla pokryta potřeba elektrické energie Gazy, bylo by potřeba 450 MW. Gaza měla svou elektrárnu, ta pokryla 140 max. 140 MW. V roce 2006 byla rozbombardována Izraelem. Posléze byla schopna vyrobit 60 KW. V roce 2014 byla opětrovně rozbombardována Izraelem. Hořící dráčci a pdoobné naschvály jsou sice nepříjemné, však za ně hrozí izraleští ministři vyvražděním vůdců Hamásů, ale proti opětovnému ničení jediné elektrárny je to stále malé sousto. Izraelci na sebe vzali závazek dodávat tolik elektrické energie, aby nedošlo k humanitární katastrofě, ale svou roli neplnili, protože jim Palestinci nezaplatili, chtěli po nich, aby jim platili stejně jako sami Izraelci, což si při výkonu své ekonomiky nemohou dovolit. Za tohoto stavu Palestina ani nemůže řádně fungovat, svou daň si vybírá i Izraleská blokáda, jež má nezvratné dlůsedky pro humanitární situaci v zemi. Kroky USA jsou pro většinu států Perského zálivu nepřijatelné, samozřejmě, že budou PAlestině nadále pomáhat, a už pomáhají, protože Trump neustále vyhrožuje, že Palestině škrtne přislíbené peníze na humanitární pomoc. Tak to zaplatí za něj EU a dále Saúdská Arábie.

2 14
možnosti
Foto

Elektrárnu v Gaze vybudoval Izrael a přenechal ji Gaze. Elektrárna stojí a nikdo jí nevybombardoval, to je lež, ale nejsou peníze na nákup paliva. EU a některé arabské státy dodaly do pásmy Gazy 600 000 tun betonu. EU a USA dodaly do pásmy Gazy1,8 miliardy dolarů, místo bytů, nemocnic a škol se za peníze nakoupily rakety, a beton byl použity na výstavbu tunelů a na nákup zbraní. Gaza dluží Izraeli za dva a půl roku a tři čtvrtě miliardy dolarů za palivo dodávané do jejich elektrárny a dále dluží za dodávky elektrického proudu, které do Gazy dodáva Izrael, ale ten nestačí krýt poptávky Gazy.

10 1
možnosti
  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi