Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Masakr v Ústí nad Labem je poněkud silné slovo, ale zejména u našich sousedů se tato událost hodně zveličuje. Jinak k těm studiím, ukazujícím snad na sabotáž z vlastních řad. Opravdu nevím, kdo by měl z naši strany v roce 1945 zájem na tom, aby tak cenná válečná kořist, kterou motory pro (po válce u nás stále válce stavěné) stíhačky Bf-109 určitě byly, přišla jen tak vniveč. Tím spíš, že následnou úpravou vznikl stroj, který byl notně zastaralý a v poválečném období naprosto nevyhovující. Přesto se však tento druhořadý válečný materiál podařilo později výhodně prodat do Izraele, jak o tom píše nedávno zveřejněný článek na Technetu...

1 1
možnosti
Foto

Rodiče mého zetě prožili jako Češi druhou světovou válku v Ústí nad Labem a žili s Němci v přátelství. Takže z jejich vyprávění a vyprávění dalších pamětníků vím, co odehrálo v Ústí nad Labem za masakr. Podíleli se na tom naši vojáci a Rudé gardy. V Neštěmicích byly uloženy motory do stíhaček a ne letadla a výbušniny a to takovém stavu, že bylo jenom otázkou času, kdy k něčemu dojde. Jak říkali pamětníci, že den před výbucehm skladu přijela naše armáda a gen. Svoboda bez řádného vyšetřování označil za viníky Němce a začal masakr.

1 0
možnosti
Foto

Pane Trizuljaku, známe se již dlouho, ještě z dob LN. A proto jsem velmi udiven Vaší argumentací:

"Absolutně nejhorší věcí by bylo celý tento usmiřovací proces zbořit a vrátit se nazpátek do divoce vášnivých poměrů, jaké byly krátce po válce. Co se to vlastně dnes děje a kam odkládáme zdravý rozum?

Zdroj: https://trizuljak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667864";

Vy píšete, jakoby naše, tedy česká strana ten problém znovu otvírala. Já to jasně napsal již v diskuzi ke článku Honzy Pavlíka

https://janpavlik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667799

A opakuji, že obě strany se před, během okupace a po ní dopouštěly zcela nepřijatelných věcí.

Ale, pokud jsme si někdy před čtvrtstoletím s Němci sedli a dohodli jakousi deklaraci o smíření, pak přece není možné znovu tu věc otvírat.

To, opakuji, je neslušné a ten, kdo to činí, tedy německá kancléřka A.Merkel se chová neslušně. A nikoli my, kteří vyprovokován jejím bezprecedentním prohlášením, reagujeme.

My, zdravý rozum máme. Pouze pochybuji, zda ho v této věci mají všichni.

9 0
možnosti
Foto

Pane Hermánku, děkuji za vyvážený příspěvek. Ano, známe se už z Lidovek a rád uznám, že převážně diskutujete korektně k věci. Že diskutujete důrazně a že máme na mnohé jevy rozdílné názory, to je v pořádku. Bez rozdílných názorů není rozhovor.

Vámí zmíněný blog pana Pavlíka si vysoce cením. Přiznávám se, zahlédl jsem ho, ale až do dnešní chvíle nepřečetl. Nyní jsem své přehlédnutí napravil a jsem rád.

- Souhlasím s Vámi, že obě strany (německá a česká) se během okupace a po ní dopouštěly zcela nepřijatelných věcí.

- Také ohledně deklarace o usmíření s Vámi souzním. Není možné tu věc znovu otevírat a právě proto svým blogem reaguji na ty naše domácí, zbytečně vyhrocené výkřiky. Nechat se takhle vyprovokovat mi možná přijde "nerozumné" a myslím, že to ničemu dobrému neposlouží. Nenapsal jsem nikde a ani si nemyslím, že by problém v této chvíli otevřela česká strana, jenom jsem přesvědčený, že není možné ani užitečné na každý takový výrok hned vylítnout jako čert z krabičky. A když komentovat, tak za správný považuji postoj, který velice dobře formuloval pan Pavlík. I pro naše národní povědomí a "usmíření nás samých se sebou" je lepší uznat své viny. Je to uzdravující. Právě to, že jsme je patrně nikdy neuznali dostatečně důsledně, způsobuje, že vždy "vylítneme" na první brnknutí.

Ještě bych dodal, že ve svých blozích málokdy komentuji přímo politiky a jejich počiny, spíše se snažím všímat si jevů.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1010
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1183x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy