Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A jak byste si to adekvátní zhodnocení, které doporučujete, představoval?

0 0
možnosti
Foto

Těžko říct, já jsem nikoho nevyháněla, ale také jsem nezažila válku, takže se neodvažuji soudit. Takže na jedné straně nikoho nesoudím, protože jsem "nebyla v jeho botách" a na druhé straně se za to nehodlám omlouvat. Dokonce ani nepožaduji po AM, aby chodila kanálem, protože její národ rozpoutal světovou válku. A to ani nemluvím o tom, že Češi byli vyhnáni ze Sudet dříve než Němci, na to se rádo zapomíná.

2 0
možnosti

Strašně by mě zajímalo, kterýžeto dekret PŘEDEM omilostňuje VŠECHNY zločiny. A který dekret zřizoval koncentráky.

On se sice rádo předvádí 70 let po válce skvělé morální rozhořčení, ale preferoval bych respektování faktů. V prvé řadě toho, že odsun nebyl trestem, nýbrž prevencí před rozpoutáním další války a proto byl také odsouhlasen velmocemi.

1 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlas, pane Pavlíku R^

1 0
možnosti

Vaše myšlení a vidění je silně omezeno ..to nemyslím nijak pejorativně ale naprosto vážně. Je omezeno již ve svém principu a přístupu, kdy posuzujete zpětně nějakou dějinnou událost z dnešního hlediska, dnešních norem, dnešní situace (která je důsledkem toho, co se od té doby odehrálo nebo naopak neodehrálo). S takovým, účelově aplikovaným viděním, by neobstála žádná historická událost.

Tím hlavním důvodem (a tedy i ospravedlněním) bylo BEZPEČNOSTNÍ RIZIKO... tj. ohrožení jak české státnosti, tak lidských životů. (Čím jinak by se dnes daly ospravedlnit invaze do Afghanistánu, Iráku, Libye atd, které stály, stojí a ještě budou stát životy a majetky statisíců lidí???)

Miliony nepřátelsky naladěných sudetských Němců bylo nepochybné bezpečnostní riziko. Existovaly plány na fungování záškodnického hnutí Werwolf. Návrat vyhnaných Čechů do takového homogenního prostředí by prakticky nebyl možný a nesl by sebou teror z obou stran. Toto by zatížilo česko-německé vztahy daleko více a vážněji.

Odsun sudetských Němců byl nejméně špatným řešením. Navíc se netýkal direktivně všech, jak se dnes zjednodušeně tvrdí. Spousta Němců následovala své rodinné příslušníky nebo šli do odsunu ze strachu.

Samozřejmě, že to divoké vyhánění, které předcházelo organizovanému odsunu nebylo v pořádku ...ale to bylo ještě v důsledku poválečné dezorganizace a emocí .. a jen naivní teoretici mohou spekulovat co a jak se mělo udělat.

4 0
možnosti

Vraždy dětí z Lidic a Ležáků, popravy našich vlastenců, válečné zločiny v celé Evropě, plynové komory, Babí Jar, obležení Leningradu, Javoříčko, Hladké Životice, Ploština... pro to všechno existuje morální a politické ospravedlnění? Tolik let po válce a znovu vylézají z děr krysy z druhé republiky. Po Mnichovu se kolaboranté vyrojili a běda nám, pokud nastane nový Mnichov... Němci byli odsunuti, ne zastřeleni, gilotinováni, zplynováni nebo ubiti. Znám plno rodin Němců, kteří odsunuti nebyli, protože bojovali za demokracii a proti fašismu.

4 0
možnosti
Foto

Soužití dvou kmenů na jednom území vedou vždy, dříve nebo později, k vítězství životaschopnějšího kmene, asimilaci nebo vyvraždění příslušníků druhého kmene. Muselo to tak dopadnout a buďme rádi, že Beneš využil vhodné konstelace a oddělil oba kmeny. Jen tak z nás mohou být dobří sousedé.

10 0
možnosti
Foto

H48a23n40a 89V93l59k87o28v89á

22. 6. 2018 20:18

Ale dobrých 500 let předtím to fungovalo....

0 1
možnosti

"Líbí" se mi, jak tady diskutující argumentují přihlášením se k německé národnosti, volbě nějaké strany atd.

Ne, člověk neodpovídá za stát, ale pouze za vlastní činy. Tak pro představu. Dnes někdo volí určitou politickou stranu. V této logice se může stát, že za pár let budou tito voliči vyhnáni a jejich majetek zabaven, protože se ukáže, že tato strana byla zločinná.

Že volali zpět do Říše. ČSR neměla vůbec přičleňovat Sudety s většinovým osídlením Němci.

Z výše uvedeného plyne také nebezpečnost sčítání lidu a nutnost nepodávání jakýchkoliv informací státu.

0 4
možnosti

Sudety historicky patřily k českým zemím.

2 0
možnosti

....autor....zřejmě německé národnosti...

2 3
možnosti

V64l72a60d55a 13M57u53s68i32l

22. 6. 2018 15:09

Nemci maji smysl pro presnoswt. Scitani lidu byxlo v roce 1921.Smisena maqnzelstvi odsunu nepodlehala..Cely elaborat je dost abstraktni.My jsme valku nezacaliX

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS