Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Souhlas a karma. Na rozdíl od p. Polického , s nímž povětšinou souhlasím. Při dnešní hyperfrofii VŠ i vysokoškoláků si maně vybavím starý vtip z dob -89 :

Kromě VUMLu ještě bude zavedena VŠ bačovská : 3 fakulty - vyhánění ovcí , nahánění ovcí + ruština....

3 2
možnosti
Foto

Ono je to i s těmi ovcemi trošku složitější. Dnes se u ná ovce nechovají ani tak pro vlnu a vysloveně extenzivním způsobem, ale prosazují se masné plemena, které mají vyšší užitkovost, ale mají třeba jiné nároky na podmínky chovu..

Celkově ta ekonomika chovu se dnes ubírá jiným směrem než v minulosti.

Jeden z velmi úspěšných zemědělců, kterého znám již dlouho a věnuje se chovu a šlechtění právě ovcí a krav. Ve svém chovu klade velký důraz na technologii chovu. Důležitý je nejen výběr vhodných plemen, ale i to jaký podíl na pastvině mají krávy, ovce, koně,...aby nedocházelo ke zhoršování pastevní plochy,....

Od toho člověka se hodně lidí učí. Je nejen vystudovaný zemědělský inženýr, ale mimo to byl i na stážích v kanadě, USA a možná i dalších zemích a díky svému vzdělání a informacím, které byl schopen zpracovat podstatně ten chov zeefektivnil a zároveň nedegraduje krajinu.

Takže on je to možná dobrý vtip, že je potřeba VŠ bačovská kde se učí vyhnat ovce zahnat ovce+ruština ale jemu se to v podstatě vyplatilo. Učil se "vyhnat ovce, zahnat ovce" a pro změnu angličtinu místo ruštiny.

Ale od vtipu k pointě.

Spousta oborů dnes využívá poznatky vědy a techniky, že prostě pokud v oboru chcete být úspěšný tak musíte studovat víc než v minulosti a nejedná se jen o njaké elitní obory jako jsou lékaři,...

I obyčejný zedník pokud chce jít s dobou musí znát spoustu informací, které dříve nepotřeboval prostě proto, že dnes jsou stovky materialů, které dříve nebyly a nepoužívaly se.

Takže ano dnes je mnohem více vysokoškoláků, a dostávají se na VŠ i studijně průměrně nadané děti, ale je to prostě dáno tím, že svět je dnes jiný než dříve, pro život je potřebné jiné vzdělání než dříve-neříkám, že lepší nebo horší, ale prostě jiné.

Nejlépe to dokumentují počítače. V dobách mého mládí s nimi pracovala jen úzká skupina lidí, dnes se bez nich neobejde žádný obor.

6 1
možnosti
Foto

Nezlobte se ale Váš blog nemá ani hlavu ani patu.

Např. píšete:

Znamená to, že je inteligentních lidí o tolik více? Ani náhodou. Pouze klesají nároky. Před Listopadem odpovídalo procento vysokoškoláků skutečnému rozložení intelektu v populaci.

Zdroj: https://janamartincova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667284

Mohla byste specifikovat IQ vhodné pro studium na VŠ a intelekt již nevhodný?

Dále uvádíte:

Co je ovšem smutnější, tak ty vysoké školy opouštějí převážně ti šikovnější. Kteří začali již v průběhu střední školy, příp. na začátku vysoké podnikat a zjistili, že je ta VŠ nemá co nového naučit, jak rozvinout, že v praxi získají mnohem větší know-how.

Zdroj: https://janamartincova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667284

To máte podloženo čím?

A takto je Váš blog plný zjednodušujících-často až vysloveně hloupých odsudků a zevšeobecnění a především překypuje očividným despektem ke vzdělání.

6 1
možnosti
Foto

PS. O tom jak jsou vysokoškoláci "blbci", kteří nic neumí, jak 5 roků leniví na školách,....jsem slýchával již za mého mládí právě v tom minulém režimu kdy jich bylo 4x méně-to není žádná novinka,

6 0
možnosti
JN

Z Vašeho textu tak nějak cítím, že ani vámn se nevyhnul ten pocit, který má snad každý rodič. Tutiž, že právě vaše dítě je vysoce nadprůměrné, přímo geniální a právě ono na vysokou škou patří. Ale proč by měli studovat ti ostatní tupci?

Nevěšte hlavu, i já mám dva dospívající syny a považuji za samozřejmost, že oni studovat budou.

5 0
možnosti
JN

S tím Jaromírem Jágrem jste nezvolila dobrý příklad.

Vzpomínám si, jak kdysi před cca 20 lety všechny televizní stanice měly jako hlavní událost týdne, že Jaromír Jágr ve svých 28 letech složil maturitu.

A novinářům s dělil, že chce studovat na vysoké škole, což bez maturity nelze. (tvářil se, jako by světu sděloval novinku, kterou většina z nás neví)

2 0
možnosti
JH

J83i82ř90í 20H55o61r87á91k

17. 6. 2018 23:05

Máte pravdu, mnoho dnešních VŠ titulů se blíží socialistické maturitě. Jak to ti komanči dělali? Bez internetu, faxu se zadaly maturitní témata, potom byly ústní zkoušky, nevím jestli maturity byly státní, ale maturanti uměli, vyletěl tak jeden ze dvou tříd. Kdo neuměl, tak se k maturitě nedostal, protože vyučující znali své žáky. Nikdo nekřičel o více peněz, jako nyní a přitom úroveň znalostí jde dolů. Za méně muziky více peněz.

9 1
možnosti
JK

Komanči to dělali tak, že v padesátých letech proběhly na vysokých školách gigantické čistky, ve kterých byli slovutní profesoři nahrazeny ideologickými a prolhanými neumětely, když se z toho školy trochu sebraly, nastaly další mohutné čistky po 1968. Technologická úroveň výroby byla oproti západu 100 let za opicema, prvotřídní lázeňská krajina a vzduch v severních Čechách byly inženýrsky proměněna v zdraví škodlivé měsíční krátery a v sobotu v jedenáct jste už nesehnal rohlíky.

6 0
možnosti
AR

Skutečně všichni rodiče??

0 0
možnosti
Foto

R37o47m12a11n 61K43o95z73e31l

17. 6. 2018 20:49

I na střední školy jde spousta lidí, co by tam za mne - před 20 lety nešla, ani by je to nenapadlo a už tehdy se mluvilo o inflaci středního vzdělávání.

Někteří vysokoškoláci by si také mohli uvědomit, že leckdy paradoxně kvůli velkému vzdělání práci budou těžko hledat - když přímo v oboru je míst fakt málo a když se pak budou hlásit na něco, kde stačí maturita, tak je nebudou chtít, protože se budou bát, že s takovým vzděláním brzo utečou a příliš rutinní práce pro ně není vhodná.

Ještě si vzpomínám, jak se dříve volalo, že máme mít víc vysokoškoláků, abysme nezaostávali za Evropou.

6 0
možnosti
PK

Ne že bych s Vámi - většinou - nesouhlasil. Po r. 1989 ale máte vysokoškoláky Bc podle západního vzoru, což ty počty musí dost korigovat. To za našich mladých let nebylo - jen 5-6 let.

5 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2683x
Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Seznam rubrik