Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Já osobně jsem nedodělal dvě vysoké, pravda ani ne tak kvůli tomu, že bych chtěl podnikat, jako spíš z vlastní blbosti. Přestože však titul nemám, dalo mi to dost, abych to využil v profesním životě. Pravda ale je, že kdybych dělal střední školu daného zaměření, měl bych z toho víc. Rodiče mě však dali na gympl, protože to bylo blíž (ano, čtete dobře). Že nesnáším jazyky a že tíhnu k počítačům a programování jsem se musel rozhodnout já sám. V patnácti jsem dostal od strýce počítač, ale můj otec to považoval za zbytečnost. Byly z toho hádky, zarachy a postupně vzrůstající nevraživost.

Před asi patnácti lety jsem se setkal s úplně jiným přístupem. Otec mého kamaráda ve hraní na počítači podporoval. Výsledek? Ze syna se stal programátor, který dnes těží kryptoměny a je za vodou. A když mu náhodou investice krachnou, vždycky se jako programátor uživí. Otec sám pak na základě pozorování svého syna nechal vybudovat jeden z nejlepších letadlových simulátorů v Evropě, který využívají naši piloti.

Jenže schopnost rodiče odpozorovat talent dítěte je jedna strana mince. Kdysi tu byla doba, kdy dítě chtělo být popelářem, protože se to považovalo za službu veřejnosti a poctivé uplatnění ve společnosti. Dobře, možná jsme si trochu nalhávali, ale nejde popřít, že popeláři budou potřeba do té doby, než někdo vymyslí popelářského drona. Ale myslím, že tušíte, kam tím mířím. Dokud se popelář bude považovat za práci pro póvl, dokud instalatér bude ten tlustej strejda v montérkách, dokud kasa bude ten nejlevnější způsob obživy, do té doby bude vysoká škola jediným řešením bezvýchodné situace rodičů, kteří většinou netuší, co bude jejich dítě za deset let dělat. Nároky bych zvýšil, ale kapacitu bych ponechal.

3 0
možnosti
RC

jakou ma prosim souvislost hrani her a programovani???

0 0
možnosti
JJ

Já jsem maturovala v 89. Byla jsem na střední zemědělské škole, byla to moje volba i když si všichni mysleli, že půjdu na gympl. Jenže ten by mě nebavil a já tam neviděla perspektivu. Po SŠ jsem dělala zkoušky na VŠ a nedostala jsem se. Šla jsem do práce - ještě mi nebylo 18 a nečekala jsem na konec prázdnin. Měla jsem maturitu a říkala si, tak to je život. Jenže doma to bylo pořád přihlásíš se znova, budeš studovat VŠ. Čím víc se blížil termín zkoušek tím to nabývalo na intenzitě. Mě to otravovalo a nebavilo. Udělala jsem dohodu. Zkusím to, ale když se mi to nepovede, už o tom nechci slyšet. Dnes vím, že bych to stejně slyšela celý život, ale tenkrát jsem byla ještě naivní opravdu tomu věřila, že už mě nikdo nebude nikam tlačit.

Vybrala jsem si obor, o kterém jsem si myslela, že mě jako holku nevezmou a budu mít klid. Vzali mě. Trochu mě to šokovalo. Školu jsem zvládla a nyní se tím živím. Baví mě to stejně jako mě bavila práce v zemědělství. Po změně politické situace bych tam asi stejně nepracovala. Spousta lidí musela jít pracovat jinam a někteří už práci nenašli.

Jinak nemyslím si, že by byl problém v inteligenci. Vidím dost často, že děti jsou chytré, ale chtějí se jen bavit. Takže vše co není zábava je nudné zlo a školou jen proplouvají. Nemyslím si, že by problém byl v tom, že ti co studují SŠ a VŠ na to nemají intelektuálně. Jde spíš o ochotu pracovat. Školu konzumují pasivně a když se tam objeví pedagog co jim nedá nic zadarmo, tak je špatný a může za jejich neúspěch. Děje se to už na základních školách.

Už dávno se ví, že talent od pánaboha je kolikrát poražen pílí a neústupností. Bez zájmu se na život nedá připravit. Těm dětem něco chybí, chybí jim to co my měli od malička. Nějak jsme věděli, že jednoho dne skončíme školu a půjdeme do práce. Nebyla to otrava. Věděli jsme, že si musíme vybrat obor, který nás bude živit a uživí nás po cca 40 let. Dnešní děti jsou izolované od reality.

4 0
možnosti

Váš text je další doklad virutální reality, ve které žijeme! Je to tak! Žijeme nějak bezcílně! Žáci, učitelé, politici... Ztratil se nám cíl života, smysl života... Proč?

0 0
možnosti

Je to problém. Dost lidí jde na školu jen proto, aby si prodloužili mládí. Neboť to dělá hodně lidí i oblastech kde je zavedené školné, obávám se, že to by nepomohlo.

Lidé jako pan Konáš nechápou, že je to ekonomický problém. Čísla si vycucám z prstu, neznám je, ale pro ilustraci.

Řekněme, že měsíc studia stojí daňového poplatníka 5 000 Kč. Když vezmeme 9 měsíců (nebudu to nějak řešit), je to 45 000 Kč ročně. V Čechách je zhruba 300 000 VŠ studentů, takže pokud polovina z nich studuje jen kvůli titulu, mluvíme ročně o 6,8 mld korun (ano, můžeme si tak spočítat kolik každý z nás, včetně novorozeňat, přispěje na jejich titul). To jsou přímé náklady. Nepřímé jsou, že průměrný člověk odvede na zdravotním, sociálním a daních zhruba 190 000 Kč (což se pak snižuje o různé úlevy, ale nepočítám přesný výpočet). Tady mluvíme o zhruba 28,5 mld korun. A pak přijdou těžko vyčíslitelné ztráty, kdy podniky neodvedou daně ze zisku, multiplikační efekt peněz, ... .

2 3
možnosti

Studium medicíny stojí rodiče asi dva miliony korun... Rodiče! :-)

0 0
možnosti
MK

Musím tady dát za pravdu některým zdejším příspěvkům, mám doma tři vysokoškolské děti, pro studium se rozhodly samy, obory si taky vybraly samy, do ničeho jsme jim s manželem nemluvili. Bohužel musím potvrdit, že když hledaly uplatnění v oboru, nebo mimo něj všude požadovaly vysokoškolské vzdělání, no a gympl ten už téměř všude berou jako za samozřejmost.

5 0
možnosti

Záleží na oboru. I skladník si může přečíst Vergilia v originále, ale pro většinu prací stačí střední škola. Nicméně, souhlasím s Vámi, že se požadavky bohužel vyvinuli v docela nesmyslné

1 0
možnosti
VL

No tak holt bude třeba otevřít více učilišť s maturitou a omezit množství gymnáziíí a některých nejmenovaných oborů vysokých škol. A celkově přitvrdit aby první ročníky středních a vysokých škol byly zase "prosejvací" kdy slabší odpadne.

1 2
možnosti

Na co by potřeboval zedník maturitu?

Cesta snižování kvality maturity je cesta do pekel!

2 0
možnosti
JH

Tak vzhledem k tomu, paninko, že máte učiliště, tak to beru.

1 0
možnosti
JP

Paní Martincová, mám tak trochu pocit, že si zapomínáte povídat s živými lidmi. Jinak by Vám nemohlo uniknout, jak se za posledních 25 let změnily nároky na zaměstnance: Tam, kde dřív stačila střední škola, je dnes nutné dodělat si vysokou školu, a to minimálně bakaláře. K výučnímu listu to chce sbírat různé profesní specializace, případně být schopen domluvit se anglicky nebo německy. Nebo jít pracovat do Lidlu, to je teď hit.

12 0
možnosti
TZ

T30o90m66á55š 79Z28m34e36k

18. 6. 2018 12:59

To ví každý, ale k čemu to? Náročnost VŠ se snížila, aby jí udělalo větší počet osob. Stejně jako Maturita. Nic proti, ale má pravdu. Dnešní velká část VŠ absolventů by neprošla přes Maturity, které byly v 90. letech. Proto tehdy stačilo míst Maturitu.

4 2
možnosti
PV

Moc nechapu ten apel na rodice. Snad v 19 ti neni rozhodnuti rodicu, zda ma jit dite na vysku!?

Pokud jde o ty gymply, tak tech je, tusim, +- stejne jako driv? Tam je samozrejme chyba, kdyz rodice tlaci dite na gympl, kdyz ono samo tam nechce, ale plati to i opacne. Dite chce na gympl, ale pro rodice je to neprakticka skola k nicemu. I v tech 15 by uz melo za takove rozhodnuti prevzit odpovednost dite.

A pokud jde o ten pocet VS studentu. Dneska se zkratka musi rozlisovat, z jake skoly ten clovek je. Mate obory, kde vezmou porad 10% lidi, nebo behem studia 90% povyhazujou, a ti vzesli lide pak budou pravdepodobne kvalitni.

No a pak mate treba techniku v Liberci, filosofii v Pardubicich a tam zkratka nemuzete cekat extra rozdil od stredoskolaka, pze VS vam proste inteligenci nezvysi. A vy se pak nemuzete divit, ze ten clovek neni podle vasich predstav vysokoskolaka. Zkratka neni vysokoskolak jako vysokoskolak. Je treba se podivat, z jake skoly a z jak kvalitniho oboru na te skole, pochazi.

A ze dnes studuji i ti mene inteligentni oproti minulosti? Tak at :)

3 0
možnosti

Karlova universita má stále ve světě svůj zvuk. Přesto naše doba u nás připouští práci nevzdělaných lékařů! Kus jako kus! Lékařská komora se marně brání...

0 0
možnosti
JD

J63a70n 38D87r14t81i41n28a

18. 6. 2018 11:51

V patnacti (nebo v 11) jeste poradne nevite cim se budete zivit a v cem budete dobra. Ale pokud je ve vyhledu VS, je gympl nejlepsi moznost.

“....Když jsem viděla vysokoškolačky, které v dnešní době pracují s excelem pouze jako s textovým dokumentem, kdy tam např. čísla sčítají manuálně, nevěděla jsem, jestli to není nějaký pokus o vtip...“

Hodnotit lidi podle znalosti excelu (nebo neceho podobneho vytrzeneho z kontextu) je blbost. Jsem technik-vyvojar (30 let praxe, pres 50 projektu s prodeji uz pres 10 miliard korun, drzitel 15 americkych a 7 evropskych patentu) a excel taky neovladam. Kdyz to jednou za uhersky rok potrebuji, naucim se to, ale zase to zapomenu. Neraduji se z toho, smiril jsem se s tim ze tady mi holt nebylo shury dano – ale nijak me to v praci nelimituje.

„...Zakázali byste Jágrovi hokej?...“ Hral jsem dorosteneckou ligu kosikove, usilovali o me hunteri z extraligoveho tymu. Rodice se postavili proti – a jak jsem jim za to dneska vdecny.

„....Nevím, jak to vidíte vy, ale absolventi těchto oborů, které jsem kdy poznala, byli většinou natolik radikální se svou jedinou pravdou,....“ tak presne takovy pocit mam z tohoto blogu. Proste pani ma nejakou predstavu a tu vydava za tu spravnou pravdu.

Ale samozrejme souhlasim s nazorem na uroven maturit. Poradne bych pritvrdil a pocet adeptu na vysokou by hned proridl.

14 0
možnosti
Foto

Vzdělanosti není nikdy dost. Nezužoval bych studium jen na budoucí profesní vybavení. Kdo chce studovat ať studuje. A může potom dělat třeba instalatéra. Získané vědomosti mu ale mohou pomoci v soukromém životě, v ušlechtilém trávení volného času, ve výchově vlastních dětí nebo v dobré orientaci při volbách do Poslanecké sněmovny.

19 1
možnosti
LM

Bohužel vám nemůžu těch plusů dát aspoň deset.

8 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2683x
Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Seznam rubrik