Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za vodu ať platěj jiní, já mám studnu.

0 0
možnosti

Zase na druhou stranu DPH není jediný zdroj financování společensky zadaných projektů. Infrastruktura je především otázka daní přímých. Přece jenom když něco chcete, tak to nejdřív musíte vytvořit/zaplatit a pak se můžete třeba těšit z nižší ceny. Stroj vám bez elektriky výkon nedá. To jenom lidi jsou tak blbí...

0 0
možnosti

Jo a ještě poznámečka:

Pokud je tak prospěšné platit plnou DPH za vodu, tak proč by ji nemohly platit i firmy?

0 0
možnosti
Foto

Zapoměl jste uvést, kde se v grafu nacházíme, podle mě, pro většinu národa, hodně vlevo, takže se změna ceny v řádech desítek % moc do spotřeby nepromítne. Nebo to bude tak: Maruš, když už je ta voda tak laciná, můžu splachovat i když jdu na malou? P.S. Když už se má zlevnit pivo, musí se zlevnit i voda, z které se to pivo vaří pro zachování konkurenčního prostředí.

0 0
možnosti

Obávám se, že v tom máte trošku chaos. DPH je příjmem státu, nikoliv vlastníků vodárenské infrastruktury, takže na její kvalitu nemá žádný vliv. Jako ta nejzákladnější životní potřeba by neměla být zdaněna vůbec.

Také otázka šetření vodou u domácností je velmi diskutabilní. Zdrojů pitné vody máme dost, nenechte se poplést tím, že je teď tzv. zemědělské sucho, tedy nedostatek vody v půdním profilu. Vzhledem k tomu, že větší část ceny tvoří fixní náklady, tj. náklady na údržbu a rozvoj vodovodních a kanalizačních sítí, při poklesu spotřeby jednotková cena za odebraný kubík vody stoupá.

1 2
možnosti

Autor někde tvrdí, že je DPH příjmem někoho jiného, než státu? Stát (tedy úředníci, abychom byli přesní) umí podpořit i infrastrukturu komunální.

Nenecháváme se poplést - voda chybí nejen v půdním profilu, nejen v tocích, ale i v podzemních "nevysychajících" zdrojích.

1 0
možnosti

No ja tedy nevim s tou ekonomickou gramotnosti...

Ja myslel, ze kdyz se prodava nejaky produkt nebo sluzba, tak se pocitaji naklady a nejaky ten zisk. Zisk pak de na rozvoj, udrzbu, nebo dividendy. DPH de do cerne diry statniho rozpoctu.

Chcete mi rict ze se u nas voda prodava pod cenu a tedy bez zisku ktery by pak sel do rozvoje?

Existuje snad nejaky fond v rozpoctu ktery disponuje zisky z DPH za vodu a pak z toho financuje vami zminovane opatreni? Ja bych si dovolil pochybovat.

DPH je velmi specificky danovy nastroj statu, ktery vubec nemusi byt vazany na konkretni tovar ktery je zdaneny.

1 0
možnosti
Foto

Napsal jste to za mě, děkuji. Autor si asi myslí, že DPH jde na účty vodárenských společností, ne státu.

1 0
možnosti

Pokud za vodu platíme 100x víc než v roce 1990, jsme k šetření stimulováni dostatečně při jakékoliv sazbě DPH...

1 0
možnosti
Foto

To bychom museli jednak zohlednit inflaci od roku 1990 a jednak rozebrat tehdejší cenu vody. Podle vaší logiky by DPH klidně mohla být záporná.

0 0
možnosti

Trochu jednoduché na "ekonoma". Pro mne je cena vody i při 10% dani dostatečně stimulující k šetření. Což takhle pouvažovat třeba o pásmové ceně atd.

0 0
možnosti

Dival jsem se na ten vyvoj DPH, ovsem Kalouskovo zvysime dane a vydelame nejak nefunguje.

1 0
možnosti
Foto

A to jste četl kde? Zvyšovala se DPH, protože to její váha vzhledem k daním ostatním by měla růst,a měla vrovnat pokles daně z příjmů.

0 0
možnosti

Ehm... V jízdních řádech neumějí číst ani někteří lidé ověnčení řadou akademických titulů. Problém tedy bude zjevně někde jinde...

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS