Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK
Foto

Ať tu daň zaplatí komunisté. Kdyby to neukradli, tak se nemuselo nic vracet. :-)

12 0
možnosti
JZ

Legitimní je také diskuse, jestli v případě církevních subjektů se jednalo o restituce, nebo spíše o obnovení legitimních vlastnických práv. Ono jaksi komunisté se vůbec neobtěžovali změnou zápisu vlastníků v katastrech nemovitostí, kde zůstaly uvedeny jako majitelé jednotlivé církevní subjekty.

8 0
možnosti
JZ

Karma. Je jenom škoda, že církevní restituce neprošly už v roce 1991, kdy k jejich schválení chyběly tři hlasy v tehdejší slovenské části Sněmovny národů Federálního shromáždění. Mohli jsme si ušetřit dvacet let zbytečného handrkování. Mezitím majetek, který si církve nárokovaly, byl zablokován, nesměl být prodán a tak se o něj nikdo pořádně nestaral. Vznikly tak zbytečné stamilionové škody.

9 1
možnosti
Foto

Někdy jsou dějiny neopakovatelné.

0 0
možnosti
JH

Není to o dani, ale o celkovém pojetí církevních restitucí.

1.Jiné právnické osoby nebyly restituovány.

2. Většina církevního majetku byla pouze v držbě, nikoli ve vlastnictví.

3. Ocenění nevydaného majetku bylo provedeno násobně výhodněji než u fyzických osob.

4. U restitucí fyzických osob nebyla inflační doložka a to v 90. tých letech byla inflace.

5. Když už je vydáno 99 procent veškerého majetku, tak proč se ještě vyplácejí peníze na provoz a platy? Církve chtějí všechno. Soudí se i o majetek. za který dostali bohaté náhrady a ani zákonodárci nepočítali s jeho vydáním.

6. Nedošlo ani k minimální shodě s opozicí. O přijetí zákona rozhodoval hlas poslance, který byl pravomocně odsouzený a hlasoval pro jenom, aby se nedostal do vězení (stejně šel).

7. Katoličští poslanci při hlasování byli ve střetu zájmu - hlasovali pro vydání majetku spolku, jehož jsou členy.

8. Věřících bylo před padesáti lety tak 60 procent. Teď se k církvím hlásí tak 15 procent. Takže výnosy budou putovat do Vatikánu.

A ODS to stálo pozici silné strany.

1 15
možnosti
Foto

Zajímalo by mne, jak jste ke svým závěrům přišel. Mohl byste, prosím, uvést nějaké příklady - např. které právnické osoby nebyly restituovány, nějaký příklad majetku, který byl v držbě a nikoliv ve vlastnictví, ap. Některé Vaše úvahy jsou však zjevně chybné - např. že bylo vydáno 99% majetku, protože to se právě netýká majetku, za který se vyplácí náhrady.

Jinak samozřejmě souhlas s tím, že nedošlo ke shodě s opozicí. Ale kdyby ke shodě došlo, byly by restituce vyřízeny hned po revoluci, jako u jiných osob.

Že výnosy putují do Vatikánu, to už je úplná pitomost ...

12 1
možnosti
Foto

Komunistům, těm současným i těm bývalým, se podařilo přesvědčit obyvatelstvo české kotliny, že církevními restitucemi se jim něco bere. Když se však jednoho každého občana zeptáte, co se pro něho změní, tak neví. Vědět ani nemůže, protože pokud se něco změní, tak pouze k lepšímu. Zatímco stát se o svůj majetek starat neumí, církve to umí velmi dobře. A navíc to má často i přidanou hodnotu pro ostatní obyvatele - ať už to jsou různé hospice nebo opravené památky, které by jinak spadly.

A ještě poznámku: Církve, zahrnující statisíce věřících, obdrží od státu každý rok 4-5x méně peněz, než si díky státním příspěvkům vydělá jeden jediný člověk - Andrej Babiš. Jak je možné, že to téměř nikomu nevadí?

8 2
možnosti
TP

Ano, církve se o majetek, který ukradli našim předkům, uměly starat moc dobře.

1 7
možnosti
MB

Církevní restituce ČR řešila zcela pozdě - Ideální téma pro jitření vášní. Podařilo se u občana vybudit pocit, že něco vlastnil a má o to tedy přijít ! Tedy primitivní odpor s absolutní nevědomostí, že naopak žil a požíval výhod z cizího majetku. Tady nejde ani tak o církevm jako o princip. Pokud je již utvořena finální smlouva, tak se má prostě naplnit. Horlivcům zdanění vůbec nedochází, že jednoho dne se na návrh KSČm - Hnutí Ano a ČSSD můžou objevovat i jiné návrhy. Např. majitelé RD budou povinováni přijmout další rodinu pod svou střechu prostoru mají dost, tak se vyřeší bytová otázka. Podobně s auty, chatami. Opět zdanit - poskytnout i druhým. Dané smlouvy vyhlásit za neplatné, protože z toho kápnou nějaká % popularity. Až se to provede, bude, tak nějak lépe. Prostě to tak uděláme .Následné soudy, mezinárodní ostudu neřešme - Makáme, opět do dalších kapes ... :-)

12 1
možnosti
Foto

Díky, napsal jste to přesně. Se zdaněním přišla už Gajdušková a neuspěla do Senátu. Věřím, že teď podobná cesta čeká na komunisty.

8 1
možnosti
Foto

Možná jsem pomýlen, ale není to tak, že se nejedná o zdanění navrácených nemovitostí a movitých věcí, ale o finanční náhrady za věci, které není možné vrátit?

Protože, samozřejmě, tam je velký prostor pro lidovou cenovou tvořivost.

2 10
možnosti
Foto

Církve sami o sobě z toho budou platit v momentě hospodaření. Stát tak o daně nepřijde.

7 0
možnosti
PB

Naprostý souhlas, karma.

Zvlášť ty připomínky o rozežranosti komunistických činovníků z daní nás všech, při jejich hlásání Vše pro lidi, jsou pikantní.

8 1
možnosti
AR

Je to tak. Vím o tom dost u nás v BeskydechR^R^

2 0
možnosti
Foto

Děkuji. Nechcete se rozepsat?

1 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.