Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ké tvrdé sankce doporučujete a kdy se projeví reálný výsledek? (Poznámka: Severní Korea překonává sankce 65 let. Írán potřebuje - údajně - jen roky.)

0 0
možnosti
Foto

Čím blahobytnější společnost, čím více je zapojena do mezinárodní dělby práce, tím může být citlivější na sankce.

0 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že Írán by si mohl své jaderné zbraně potají, jako to dělal kdysi Izrael s přivřením oka USA a dalších zemí, vyvinout. Nicméně přistoupil na dohodu danou právě jasně ohraničeným časovým horizontem výměnou za uvolnění sankcí, a pouští do své země inspektory. Takto se smlouva sepsala a takto platí. Írán dohodu dodržoval, ale USA z ní jednostranně vycouvaly. V celé kauze ale nejde vůbec o jaderné zbraně ale o tlak Saúdské Arábie a a Izraele k tomu, aby tato země byla pokud možno co nejvíce paralyzována po ekonomické stránce. Proto, ačkoli Írán vzhledem k dohodě nic neporušil, Trump a Republikáni na tlak lobbistů a dalších ze smlouvy vycouval i s tím ,že si Írán možná zase začne, když to celé zkrachuje, vyvíjet zbraně. To museli všichni tušit. Sankce byly navýšeny, aniž ještě Írán dohodu vypověděl a nejvíce mi ze strany USA vadí vyhrožováním evropským firmám, které chtějí mít s Íránem obchodní kontrakty, sankcemi. To přehnal a patrně to může vést k roztržce mezi EU a USA. Toto je na hranici vydírání EU. A je jen na nás, jak se to tomu postavíme. Navíc, pokud Írán, po vypovězení dohody z USA, začne vyvíjet jaderné zbraně, Saúdové už prohlásili, že si je vyvinou také. Asi si je ale spíš nakoupí od Pákistánu. Země islamistické, nevypočitatelné, u níž ale držení jaderných zbraní zázračně nikomu nevadí.

4 0
možnosti

K88a32r39e16l 38M52a50s41e17k

20. 5. 2018 13:28

Pěkný hurvínkovský článek. Představa, že stát nechá přísně tajné dokumenty (na nichž závisí zrušení nebo nezrušení sankcí v hodnotě miliard dolarů) v nehlídaném skladu a nechá si je šlohnout je půvabná, stejně jako "prezentace" izraelského premiéra. Ten už lže víc než dvacet let, že Írán dělí od vlastnictví jaderné zbraně rok nebo dva.

5 1
možnosti
Foto

H79a75n70a 38V68l81k13o55v11á

20. 5. 2018 10:50

Souhlasím s Vámi že paní Drábová je bezesporu chytrá žena. Když jsem ji před 25 lety začala vnímat na naší veřejné scéně trošku mi vadil její mečivý projev, nicméně brzo jsem jej přestala vnímat právě pro obsah jejích vyjádření.

To které uvádíte se dá podepsat do puntíku.

Jen to co jste k tomu přidal z úst izraelského premiéra už tak jednoznačné není.

Tvrdé sankce totiž většinou dopadnou na obyčejné lidi kteří se o politiku mnohdy ani nezajímají a za další - již to napsal někdo níže v diskusi- šílence to od šíleností prostě neodradí.

1 0
možnosti

Pane Stejskale,

váš vyhraněně proizraelský postoj je všeobecně známý, takže nikoho nepřekvapí, že se ho zastáváte za každých okolností.

Dokonce i tehdy, když Iránskou snahu o získání jaderných zbraní odsuzuje právě Izrael, který si sám vyrobil desítky atomových bomb a patří mezi 4 země, které nepodepsaly dohodu o nešíření atomových zbraní.

Izrael také není členem OPCW, čili nenechává si prostor pro hrozbu okolí nejen atomovými zbraněmi, ale i těmi chemickými.

Pomineme-li fakt, že Izrael se ohání dvacet let starou makalaturou, pak takové odsouzení Iránu za snahu získat atomové zbraně Izraelem, který sám pokoutně získal znané množství atomových zbraní je něco pro co Židové používají výraz chucpe.

Drábová se dlouhá léta projevovala jako odbornice na atomovou energii. Nicméně v poslední době vstoupila na politickou půdu a to se odrazilo na jejím vystupování. Zejména při současné aféře s Novichokm u ní převážila politická role. Nejen že v rámci mlžení nerespektovala platné zákony, ale dokonce vysloveně vědomě uváděla nepravdivé údaje. Tím se sama deklasovala z postu nezávislé odbornice.

7 2
možnosti
Foto

K79a19r91e89l 38C45a12c19h

20. 5. 2018 11:12

Izrael a jeho výzbroj, včetně vlastnictví jaderných zbraní a zřejmě i zbraní chemických, omlouvá jedině to, že je obklopen nepřáteli ze všech stran.

2 4
možnosti
Foto

K69a59r66e97l 31C86a36c46h

20. 5. 2018 9:57

Vždy by bylo dobré přemýšlet o tom, kdo a proč se pokouší být vlastníkem jaderné zbraně. Těch důvodů je několik a jen jeden z nich je ten, kterého se všichni obávají. A totiž, že jí chce mít šílenec, který chce rozpoutat apokalypsu. Všechny ostatní jsou možnosti politického nátlaku ať již z důvodu agresivního, nebo důvodu obrany proti agresi. Logika věci je v tom, že vlastník jaderného potenciálu je v lepší vyjednávací pozici, než ten, kdo tento potenciál nemá. Zatím byla jaderná zbraň použita jen v jednom konfliktu. Dopad byl neuvěřitelně šílený a to odrazuje. Vlastník největšího vojenského (úmyslně neříkám jaderného) potenciálu si osobuje právo vytvářet a realizovat plány na likvidace nepohodlných režimů téměř po celém světě asi tak, jako kdysi vlastník největšího jaderného potenciálu k udržení svého socialistického impéria. Co pak zbývá těm, kteří jsou těmito plány ohroženi a nechtějí se podvolit? Získat vlastní jadernou zbraň a veřejně deklarovat, že budou-li vojensky napadeni, použijí ji podle pravidla krysy zahnané do kouta, bez ohledu na vlastní zánik. A pak je dobré znovu začít přemýšlet, kdo a proč chce vlastnit jadernou zbraň a kdo má důvody lepší, nebo horší. Jaké důvody má Írán?

0 0
možnosti
Foto

Snad téměř všichni sousedi Iránu vlastní jadernou zbraň.

0 1
možnosti

S atomovou zbraní je sranda. Je třeba ji vlastnit - a zároveň se nedá použít. Často zmiňujeme Mnichovskou dohodu. Neville Chamberlain byl šťastně vítán - přivezl přece mír ! Zlostný Churchill dohodu odsoudil a Adolfovi se postavil. Řekl, že s malířem pokojů se vyjednávat nebude. Čas mu dal za pravdu. Kdyby Adolf měl čas a k atomové zbrani se dobral - Dějiny, by zřejmě byly zcela jiné ! Je to jen otázka rozhodnutí ... :-)

2 0
možnosti
Foto

Neville ovšem nemával textem Mnichovské dohody, ale mával textem britsko-německé smlouvy, která tedy předcházela Paktu R.-M.

To s tím vlastnictvím funkční atomové zbraně s Hitlerem není tak jednoduché, musíte k dispozici tzv. kritické množství, a to vyrobit, trvá hodně dlouho dobu.

0 0
možnosti

Naštěstí EU (konečně alespoň jeden důvod proč ji ušetřit kritiky) právě Íránu slíbila zachování závazků z dohody navzdory Doníkovu vypovězení. Tím, podle některých názorů, v podstatě překazila americko-izraelský plán na válku proti další arabské zemi. Doník je Doník, je zaplaťpánbu opak Obamy, ale jak vidět, dá se této jeho přednosti zneužít. A komu vyhovuje oslabování a vzájemná rozeštvanost celého světa? Izraeli ne, to ani náhodou, ale současnému izraelskému režimu. Myslím, že si to uvědomily i státy EU.

2 1
možnosti

No ano, Íránci jsou Peršani.

0 0
možnosti

R82a54d29e28k 37K97a45r78a70s

20. 5. 2018 13:09

To mě už pan Stejskal naopak vůbec nepřekvapuje, jeho fanatismus tady je srovnatelný jen se Zieglerem. Vždy si dokáže realitu náležitě ohnout a pokud Bibi řekne, že je Země placatá, bude vám tvrdit, že to tak je.

1 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS