Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IB

I47v85o 19B20o26u54š60e

24. 5. 2018 6:35

Jak to tak ctu, tak vy zijete ve svete, kde proste vsechno, az snad na domaci porody, je spatne. Mate to tezky.

1 0
možnosti
TP

T75o60m96á91š 31P31í91c59l

23. 5. 2018 14:42

Mé počty budou trochu povrchnější. Soukromý rozpočet neutáhne flámování ve čtvrtek, v pátek i v sobotu, byť by to pro obor pohostinství a zábavního průmyslu mohla být zajímavá vzpruha...

1 0
možnosti
JB

Úvaha hodná studenta prvního semestru ekonomie, který navíc ještě nikdy neslyšel termín "příplatek za svátky"

Celá ta mzdová úvaha nedává smysl. Buď budou profese pracující i v pátek dostávat víc peněz za víc práce, protože budou mít o 8 hodin týdně víc odpracováno a nebo existuje taková už dnes běžně existující věc zvaná příplatky za víkendovou práci.

Ohrožení produktivity je taky jen tak předhozeno bez argumentu. "U pásu" se i dnes běžně dělá o víkendech, svátcích a po nocích, tak jak by to asi volný pátek ovlivnil? Ano, došlo by k nějaké ztrátě konkurenceschopnosti kvůli vyšším nákladům, ale to je něco úplně jiného než je tady předhazováno. Co se kancelářské práce týká, tak tam se už podobné experimenty bez negativního dopadu na produktivitu dělají. Jsou firmy, které otestovaly 6 hodinový pracovní den a osvědčilo se to.

Jinak volný pátek je dnes už zastaralý koncept. Dnes se mnohem víc řeší klouzavé pracovní doby, tedy ne že by byl předepsaný volný pátek, ale že by člověk měl fond 32 hodin, které by si v průběhu týdne odpracoval, jak by se mu hodilo.

3 2
možnosti

Na jednu stranu ano, na druhou stranu je dobré, když většina lidí pracuje ve stejný čas a ve stejný čas (stejné dny) má i volno. Pak mě zarazilo, že spojujete koncept klouzavé pracovní doby s kratší pracovní dobou - to je opravdu nějak více rozšířené? Malinko bych si dával pozor na hesla o flexibilitě a liberalizaci práce a pracovní doby - ona mohou být dost dvojsečná. Jinak souhlasím.

1 0
možnosti
Foto

Kam se lidstvo pořád žene. V továrnách při výrobě aut 80% práce dělají roboti a v tomto oboru je nadvýroba. U každého velkého města jsou hektary neprodaných aut.

Kamarád mě provedl jeho továrnou na výrobu kovových součástek, všude automaty.

Před 25 lety 100 zaměstnanců a dnes 30 a vyrábí se mnohonásobně vice.

Pokud by stále zaměstnával oněch 100 zaměstnanců, mohli by teoreticky chodit do práce jen na 3 hodiny denně při stejné mzdě. Ale proč by to dělal. On jako schopný jedinec vydělá tím mnohonásobně víc. Vítej v kapitalismu.

Člověk i dnes po 50 letech pracuje 5 dní jen aby měl střechu nad hlavou, najedl se koupil něco na sebe a ušetřil na dovolenou.

Peníze bohužel vládnou mozku. :-/

3 0
možnosti
JB

Ne, nemohl by je zaměstnávat na pár hodin za stejnou mzdu, protože z něčeho musí platit ty stroje. A co se nějaké nadvýroby aut týká, tak si zkuste nějaké nové auto objednat a uvidíte, jak dlouho na něj budete čekat...

0 0
možnosti
OT

odbory ale nechtějí volný pátek, ale jen půl hodinu denně a to si tato země klidně může už dovolit (po 100 letech co byla zavedena 8 hod prac. doba a kdy Západ pracuje i jen 7 hodin denně). Na snižování prac. doby pak není nic socialistického,

to se prosazuje v kapitalismu běžně , tak jak v čase roste produktivita..

3 0
možnosti
TK

Pokud dotáhnu do důsledku vaše ekonomické argumnety (včetně například soutěžení s Čínou), pak není zbytí, než v EU zavést desetidenní pracovní týden. ;-):-P

3 0
možnosti
AW

A83l10e13š 54W19o41l55k65e90r

22. 5. 2018 10:36

Potřebujeme do nekonečna "rychle" ekonomicky růst? Neměli bychom se zabývat hlavně kvalitou našeho života? Nedá nám volný čas víc než "nárůst o 2% HDP"?

Třetí den volna na pořadu dne určitě není. Úvahy o zkrácení pracovního úvazku z 8.5 hodiny denně vítám.

6 1
možnosti
TK

Bohužel jsme se stále nevymanili z nepříjemné situace, že jsou tu lidi pro ekonomiku a ne ekonomika pro lidi. Toto se nezmění, dokud nedojde k úplné globalizaci a posunu na vyší level (po které ale nevolám). Do té doby nás vzájemná konkurence požene za stále vyššími výkony.

0 0
možnosti
BH

Někteří jsou průkopníci a již dnes mají v týdnu sedm dní volna;-)

1 0
možnosti

Podle mě nedojde k umazání pracovního dne, jako spíš zkrácení všech pracovních dní o hodinu až dvě na 6,5 hodiny. A ono to překvapivě dává smysl, protože smysluplně stejně člověk odvádí nějakou práci max těch 6,5 hodiny. Nebavíme se samozřejmě o zaměstnání na směny, jenže ty půjdou snadněji nahradit robotizací.

5 0
možnosti
DK

Přesně tak, další varianta je nechat 5 dnů pracovních, ale do práce chodit jen 4 dny a prostřídávat se. Tyto varianty ale vedou ke zvýšení pracovních míst. A jelikož je teď pracovníků na trhu práce nedostatek, tak je to něco, co zrovna teď nepotřebujeme. Ovšem, jestli se někdy dočkáme zkrácení pracovního týdne, tak to bude za dlouho, jak autorka psala.

0 0
možnosti
JK

Postupující robotizace může paradoxně název "pracovní den" úplně vymazat.

Nemanuální profese mohou již dnes pracovat odkudkoliv a také kdykoliv, již dnes prosedí mnoho lidí sobotu a neděli doma u pracovního počítače (bez příplatku). Je to zajímavý zaměstnanecký benefit, ten noťas.

Manuálně pracující budou docházet jen když bude potřeba, to už taky funguje. Když doděláte fofrující zakázku přes víkend, můžete pondělí a úterý být doma (náhradní volno). Opravit robot se může až když se rozbije, dojezdová pohotovost taky není novinka, čím víc robotů, tím víc pohotovostí.

Snížení "pracovních dní" jen tento pokrok urychlí. Pracovní den zůstane jen psychologický pojem, mohl by se zrušit úplně.

1 0
možnosti
TP

T24o15m41á91š 27P51í36c87l

23. 5. 2018 14:48

Tomu se říká, umět se podívat na věc z jiného úhlu (tuším, že se tomu říká vystoupit ze čtverce).

0 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 44,24
  • Průměrná čtenost 20243x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články