Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tedy, Dano, to je šmakes blog:-) Ještě, že už se mě tyto suroviny netýkají. Na sýr jsem pes, protože je to de facto to, co jím nejraději. U jeho výběru jsem ostražitá. Uzeniny jsem značně omezila. Ale třeba v uheráku separát není;-D A tyčinky surimi (resp.tvz.krabí kousky) jsem, pravda, v minulosti zkusila. Ale již dávno od nich upustila, když jsem zjistila, co je to za svinčík. Bohužel, krabí maso je v podstatě nedostupné. Takže nic:-) Žádný krabí koktejl:-/

Díky za opět super blog! A hezký týden!:-)

0 0
možnosti
DT

Děkuju moc, Marie, vám také krásný týden. :-)R^

Já osobně salámy a podobné kupuju hodně - ale asi už budu od teď dávat dost pozor na ta maličká písmenka na obalu. :-)

1 0
možnosti

No, to jste zase objevila Ameriku...Historie náhražek potravin je hodně dlouhá a v některých případech sahá až do 17století...Třeba Cikorka, náhražka kávy z praženého kořene čekanky. Do zrnkové kávy se přidávala jednak pro barvu, jednak z úsporných důvodů. Dříve se kávovina vyráběla z fíků. Historie pražení čekankového kořene je ale mnohem starší. Sahá až do roku 1690, kdy se cikorka začala vyrábět v Holandsku. Vedle margarínů, se z 19. století dochovaly ještě třeba polévkové kostky Maggi. Nebo Sana, rodná sestra másla. Sana byl margarín vyráběný, tuším, v Neratovicích a měl máslo nahradit atd. Samozřejmě se tehdy nepoužívala tolik chemie a další rafinované technologie, jako dnes, ale jen proto, že ještě neexistovaly a neexistovalo ani narůstající přelidnění jako dnes...je to o ceně a o informovanosti.

3 3
možnosti
DP

Podle nákupních košíků některých našich spoluobčanů by se to dalo opakovat pořád dokola. A je to marný, je to marný, je to marný....

3 0
možnosti
Foto

Tento blog by se mohl stát dokonalým literárním podkladem pro scénář staršího francouzského filmu "Křidýlko nebo stehýnko" (kde vyráběli plastová kuřata a ryby). ;-)

4 0
možnosti
DT

:-) Plasty jsou proti tomuhle ještě hygienická lahůdka, Petře. :-) Tohle bych viděla na slušně rozjetý horror. ;-) Mějte krásný den, navzdory mému blogu. R^

1 0
možnosti
Foto

Dano, díky za detailní info !R^ Díky moc a mějte se fajn ;-D

1 0
možnosti
DT

:-) Já děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Alžběto! R^

0 0
možnosti

Sehr schmackhaft:-), nechal jsem si to po jídle (měl jsem chléb se sýrem;-D).

A ty umělé krevety náhodou vypadají pěkně - toho by se měli chytit výrobci separátu a lisovat třeba stehýnka a tak ...

1 0
možnosti
DT

:-) Už delší dobu mám pocit, že se z toho dělají také rybí prsty. :-) Stehýnka by asi měla moc komplikovanou strukturu, ale nedělám si iluze, z čeho jsou takové ty malé kousky obalovaného kuřete (jak ono se to jmenuje? Prodává se to zmrazené...)

Děkuju za návštěvu, mějte krásný den, Petře. :-)R^

2 0
možnosti
PV

P10a87v12e67l 69V92é25b18r

30. 4. 2018 8:23

No fuuuj!

To platilo výrobcům otravin (to "p" je vynecháno úmyslně), vám, paní Dano, patří velká karma za osvětovou činnost při vzdělávání nevědomé obce spotřebitelské.

Pěkný den. (mám dnes dovolenou, heč!)

2 0
možnosti
DT

:-) Tenhle blog je možná až nepříjemně nechutný, hlavně v tom odstavci o separátu. :-) Vynechala jsem sice ty největší skandály a jen to nastínila, ale to s tím několikadenním rozmrazováním je na příklad z oficiální zprávy úřadu, který se tím před lety zabýval, jestli to vůbec dovolí dávat do jídla. Situace je dost drastická, jíst se takové věci dají nejspíš jen proto, že se to pak dekontaminuje a ozařuje ionizujícím zářením (po světě má být odhadem několik set velkých ozařoven s celkovým výkonem kolem 50 MW) a tím se ničí bakteriální příměsi separátu.

Když si představím, že tohle je ve většině salámů, párků... pod blogem je link na část výrobků, které jsou německé (to kdyby si je někdo chtěl kupovat a myslel, jak v tom bude jen skutečné a neošizené maso)...

Krásný den přeju, hezky si dovolenou užijte, Pavle. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Dobrá...tohle budu číst až večer...:-)

0 0
možnosti
DT

:-) Obávám se, že když si to přečtete před večeří, už vám nebude chutnat.

Krásný den přeju, Jani, mějte se moc prima. R^

0 0
možnosti
DARM

Zajímavý článek. Myslel jsem, že sýr se dělá jen klasickou cestou. S tím masem mne to zas tolik nepřekvapuje, dělaly se s tím kouzla vždycky, ale nevěděl jsem jaká. Před pár lety jsme se jeli podívat do Giessenu do Libigova muzea. Ten pán působil v devatenáctém století, jeho laboratoř se dochovala skoro v původním stavu. Se starými kostmi si hrál tak dlouho, až vymyslel masoxovou kostku. Později ještě vynalezl (on nebo nějaký jeho student) kypřicí prášek.

1 0
možnosti
DT

Děkuju. :-) Masoxová kostka je adept na další takový článek. R^ Díky za tip, jestli to najdu na netu, zabuduju to do blogu. :-)

Krásný den oběma mým nejoblíbenějším autorům! :-)R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,32
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.