Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Pokud bude důchod stačit na to, abychom nespadli do bídy, to bude bezva, ne?

2 0
možnosti
VB

no, to bude, hlavně pro toho, kdo 50 let posílá státu polovinu svého příjmu ze zaměstnání

3 0
možnosti
JC

Nedivte se, ani Rusnokovi čas nestojí a důchod se blíží. I proto ty řeči. Zatím.

1 1
možnosti

1) Autorka kritizuje důchodovou reformou, která u náš nikdy nebyla dávána do souvislosti s garantovaným příjmem nebo (všemi odmítanou) migrací. Ovšem blog je postavený na garantovaném příjmu a migraci.

2) Garantovaný příjem je podmíněný pracovní aktivitou dotyčného, takže není bez práce garantovaný (což zjevně málokoh zajímá)

3) souvislost důchodové reformy se zdaněním robotů je záležitost pro opravdové labužníky :-)

4) při dnešní migraci z chudších zemí do Evrope přicházejí lidé, kteří doma patří mezi ty bohatší (jinak by se do Evropy nedostali), tj.měli by relativně větší šanci se uplatnit doma na trhu práce

5) např. USA jsou založené na migraci těch nejchudších lidí z domovských zemí, politická migrace stvořila USA zanedbatelně

Dejte (libovolnému) Klausovi makeup, implantáty a paruku a dostanete paní Šichtařovou.

2 8
možnosti
Foto

Nic méně garantovaný příjem je opravdu nesmysl. Opravdu je garantovaný příjem podmíněný nějakou pracovní aktivitou příjemce ? Nebo je ve hře ještě tzv. nepodmíněný příjem a já si to pletu ?

4 0
možnosti
PM

Mimochodem - životní minimum 3 600,- v době, kdy nájmy bytů začínají kolem 8k - tak to je taky dobrý vtip :-P

5 1
možnosti
PB

P92e70t68r 71B27u27r64i28a26n

20. 4. 2018 10:08

ŽM pobírají např. i bezdomovci, kteří nejsou ochotni jakkoliv se angažovat, snažit a podílet na čemkoliv, mimo krabicákových párty. Já bych jim nedal ani to. Jen okrádají nás ostatní.

3 0
možnosti
PN

Nemáte pravdu, zvyšování počtu obyvatel není řešením. Evropa v podstatě nastartovala svůj rozvoj v době po velkém moru ve 14tém století, kdy počet obyvatel klesl o třetinu až polovinu, někde o dvě třetiny. To bylo motivací na zvýšení produktivity práce a následný rozvoj a vedlo k renesanci.

Náš problém není v tom, že by Evropa měla málo obyvatel a že se počet snižuje. Ten problém je v rozšíření jednotlivých povolání. Existují povolání, které přinášejí benefit pro společnost - typicky zemědělci, ale také dělníci, inženýři a lékaři. Jenomže dnes jsou v módě humanitní obory, takže máme málo zemědělců a zubařů nikoli kvůli tomu, že by bylo málo lidí, ale kvůli tomu, že máme neskutečně mnoho úředníků, právníků, sociálních antropolgů a jiných pa...

Úplně by stačilo zatlačit na to, aby se zvýšil počet studentů na technických a lékařských školách a počet učňů v oborech a je po problému i se snižující se populací. Protože spotřebovat se může pouze to, co se vyrobí a peníze jsou pouze prostředkem směny - na to vy jako ekonomka zapomínáte. Můžete v důchodovém fondu šetřit jak chcete, pokud v budoucnu, až budete v důchodu, nebude kdo by vyráběl zboží a nabízel služby, tak vám ty peníze budou nanic prostě proto, že za ně nic nepořídíte.

24 2
možnosti
VB

to si tak představovali komunisti, že naplánují kolik má být lékařů, zemědělců, soustružníků a nebo horníků, nějak to vypočítali a zatlačili na to, aby to tak bylo, dokonce tohle plánování povýšili na vědu a věřili, že takhle srazí USA na kolena, nakonec se ukázalo, že stačilo jen 40 let tohoto plánování a naše země se stala zřejmě na věky nekonkurenceschopnou montovnou s továrnami v rukou cizinců, kteří počty soustružníků a zemědělců neplánovali

0 2
možnosti
PP

"příštích letech vytlačí roboti téměř polovinu lidí z trhu práce" - také se říkalo, že lidé budou létat do vesmíru.

Někdo ty roboty musí umět vyrobit, někdo je musí umět naprogramovat. I Musk, co umí posílat něco do vesmíru, má problémy s roboty, viz odkaz. A co jiné firmy, co ani neumí něco poslat do vesmíru?

Jsem pesimista, že by roboti vytlačili tak rychle lidi z pracovního trhu. Třeba polovinu úředníků ve veřejné či státní správě? (:-)

https://auto.idnes.cz/tesla-musk-tovarna-robot-0xw-/automoto.aspx?c=A180417_112022_automoto_fdv

5 0
možnosti
ZH

Jsem pro vyházení všech líných, úplatných a nekompetentních úředníků. Tomu zbytku pak mohou pomoct roboti a konečně se bude na úřadech něco užitečného dělat.

Jenže to by také chtělo upravit zákony tak, aby občan nebyl úřadem buzerován za každý prd... Namísto toho naši současní zákonodárci nekecají, ale makají na zvýšení buzerace občanů a vyházení všech, kteří by mohli dostat premiéra v demisi do tepláků...

0 0
možnosti
PB

Souhlas, karma.

To tady zase zazáří řada makroekonomů z lidu. ;-D

3 2
možnosti

Já myslím, že máte zbytečné starosti, tento problém se vyřeší sám, neboť lidé už teď nevědí co roupama a závěrečná forma bude celosvětová válka, aby se pak mohlo začít od začátku. Je jen otázkou kdy a kde to vypukne.

4 1
možnosti
Foto

Autorům se spletla terminologie, jež je ve světě už ustálená. Píšou o garantovaném příjmu, ale to, co definuje je něco jiného. Tomu, o čem píší, se říká nepodmíněný minimální příjem. Garantovaný minimální příjem je definován jinak. Jedná se v podstatě o formu dorovnání do životního minima sociálně slabším rodinám anebo pomoc studentům v rámci bezúročných půjček. Podmínkou je, aby už žadatel nějaký příjem měl, další podmínkou je ochota zapojit se do pracovního trhu anebo se podílet na veřejně prospěšných pracích. Tento systém funguje v řadě zemí, pokud ale jedinec nesplní kritéria, například se na výzvu úřadu práce nepodrobí veřejně prospěšným pracím, když k tomu má předpoklady, anebo si nenajde místo ve firmě, kterou mu doporučí úřad práce, o tento příjem přichází. Knihu, z níž je citováno, asi číst nebudu, protože to nevypadá na seriozní vědeckou studii, to by se této problematice museli autoři věnovat více do hloubky a osvětlit jednotlivé pojmy a nevnášet do nich ještě větší guláš. Tím dělají celé problematice jen jednu velkou medvědí službu.

3 2
možnosti
PB

Garantovaný minimální příjem... Jedná se v podstatě o formu dorovnání do životního minima sociálně slabším rodinám... Podmínkou je, aby už žadatel nějaký příjem měl...

Guláš je v tom i po vašem vysvětlení (neříkám, že to necitujete správně). Životní minimum je nějakých 3600kč a jejich součet v rodině tvoří částku živobytí rodiny, tedy sociální dávku a to i bez toho, aby někdo musel pracovat (pokud je vytrvale zapsán na ÚP). Pokud by tedy přeci jen šel pracovat, byť i na zkrácený úvazek, potom by si o tu částku, kterou v potu tváře vydřel, zkrátil svou sociální dávku. A to se vyplatí! Navíc minimální mzda je několikanásobně vyšší než ž. minimum, do kterého by se dorovnávalo. A dále by tím jedinec ztratil i nárok o doplatek na bydlení, tedy další luxusní příjem zdarma. Tedy garantovaný příjem, tak jak jste ho představila, je vlastně taková horší a přísnější sociální dávka, které už zavedeny máme.

2 0
možnosti
Foto

Čistě technicky není možné tvrdit, že propuštění půl milionu zbytečných úředníků plus zrušení dotací neziskovkám nepokryje garantovaný příjem.

Muselo by seříct, v jaké výši onen garantovaný příjem bude.

6 0
možnosti

Třeba garantovaný příjem 10 CZK měsíčně lze zavést ihned.

A budeme první na světě! :-/

2 0
možnosti
  • Počet článků 684
  • Celková karma 43,37
  • Průměrná čtenost 20213x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články