Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Řekl bych,

velmi dobrý popis situace v roce 1968.

0 0
možnosti
Foto

Honzo, děkuji za překlep v perexu. Těch 50 let by bylo prima, ale já jsem bohužel narozen v roce 1948 a za pár týdnů mi bude 70.

2 0
možnosti
Foto

Ahoj Jirko,

už jsem to opravil. Já se nyní intenzivně zabývám "Pražským jarem 1968" a tak se mi tam přimotalo těch 50 let. [>-]EU

0 0
možnosti

G19e68o21r77g12e 30H21o93l97y

24. 3. 2018 18:24

Ta 'Sametova revoluce' byla az koncem 1989, o tom co bylo v srpnu 1968 doporucuji film 'The Unbearable Lightness of Being'.

2 0
možnosti
Foto

"Pražské jaro 1968" tzv, "sametovou revolucí" bylo, i když se tento termín objevil i v roce 1989. Výrok "samtene Revolution" použil poprvé v květnu 1968 německý tiskový magnát Axel Springer. [>-]EU

0 0
možnosti
Foto

A podle čeho jsme na Východě měli poznat, že na Západě "za železnou oponou" mají demokracii? Podle kolonií?

1 4
možnosti

No, nekdo to nepochopi a ni s obrazkovym leporelem a audiovizualnimi pomuckami. Kdo chtel, vedel co a kde ma poslouchat.

4 0
možnosti
Foto

Komunisté při bitvě o pašalíky vypustili heslo a nepočítali s tím, že získá takovou odevzdu i občanů. Na radiu plus jsou archivní pořady a mimo jiné i Dubčekovy projevy a z těch je jednoznačně patrné, jak od poloviny roku 1968 ve svých projevech šlapal usilovně na brzdu. Jeho řeč to bylo komunistické žvatlání a já dnes nechápu, proč jsme mu na ty jeho pindy skákali. Byl v radiu rozhovor s historikem a ten říkal, že se podařilo v archivech najít magnetofonou nahrávku telefonického rozhovoru Dubčeka a Břežněva v květnu 1968. Brežněv mu tyká oslovuje jej Sašo a Saša do telefonu brečí a prosí Brežněva, aby jej zbavil funkce generálního tajemníka. Brežněv jej uklidňuje a diktuje mu, co má dělat, jaká opatření má přijmout. Dubček to však nerealizoval a realizoval tyto pokyny až později Gusta Husák.

2 1
možnosti
Foto

Jirko,

o takovém dokumentu mi není nic známo. Jinak Brežněv ho funkce 1. tajemníka zbavit nemohl, neboť o tom hlasoval Ústřední výbor KSČ. Jde tedy patrně o novinářskou "kachnu". [>-]EU

0 0
možnosti

Text obsahuje faktické chyby. Například autorem sloganu "socialismus s lidskou tváří" nebyl Dubček, ale ideolog Radovan Richta. Ten také tato slova vložil do úst Dubčekovi i do Akčního programu KSČ, který byl 5. dubna 1968 přijat ústředním výborem KSČ jako oficiálně platný politický program pražského jara.

Akční program KSČ byl poměrně dlouho připravován a napsán v "pracovních skupinách" složených většinou z pracovníků vědeckých ústavů a vysokých škol, nikoli z vedení KSČ.

Není také pravdou, že věrchuška KSČ usilovala o nějakou výraznou společenskou změnu, na podobě pražského jara se výrazně podílela probuzená společnost - pár reformních komunistů, novináři, spisovatelé, lidé z kultury a vědy atp., kteří byli po 21. srpnu 1968 označeni za kontrarevolucionáře.

3 0
možnosti
Foto

Už před 21. srpnem? Stačilo umět číst Neues Deutschland?

0 0
možnosti

Je na tom dost pravdy, ale třeba v Berlíně nebo v Polsku nešlo o občanskou válku. Tam šlo o masové protesty studentů nebo dělníků a dalších občanů, aniž by oni používali střelné zbraně proti policii či vojsku! Pouze r.1956 v Maďarsku se odpor rozrostl pak do ozbrojeného boje s režimem.

6 1
možnosti
Foto

Antoníne,

občanská válka může mít mnoho tváří. Může být i válkou "studenou". Nemusí se tam bezpodmínečně střílet. Stačí, když se masy postaví na odpor. [>-]EU

0 0
možnosti

R^ zajimavy pohled. Ovsem, jestli neschytate od vecnych a znamych komunistobijci co proto, jedna se z jejich strany silne pokrytectvi.

0 3
možnosti
Foto

Pavle, já jsem šlechtic. Komunista nejsem, nikdy jsem nebyl a získal jsem vyznamenání za 3. odboj. Jinak jsem na kritiku zvyklý. Ta patří neoddělitelně k demokracii - ať je objektivní, či nikoli.[>-]EU

0 0
možnosti
  • Počet článků 349
  • Celková karma 14,60
  • Průměrná čtenost 2454x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.