Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problém není v tom, že ekonomie je pavěda. Problém je v tom, že dosavadní poznání v této vědě je na dost nízké úrovni, ale některé subjekty se chovají, jako by tomu bylo naopak. Je to zhruba taková situace, jako by chtěl někdo na základě fyziky 18. století stavět atomovou elektrárnu.

0 0
možnosti

Osobně si rád poslechnu a zamyslím se nad " výplody" Sedláčka, Markéty ale i často nenáviděné Šichtářové. Sedláček je spíše filozof, sociolog, nežije jen interpretací čísel. Pro mne manažer na vyšší úrovni (počínaje prezidentem, premiérem) je někdo jako pilot letadla, má informace o stavu a vývoje počasí a dalších tisíc informací a musí se rozhodovat, vybírat z variant, zejména v krizovějších variantách, na které je zatím počítač krátký.

Singerův výrok o tom, že Markéta je ... Sražení koruny šlo do období konjunktury, přiznám se, že jsem nějaké hodnocení, které by mě "chytlo" nezaregistroval, byly to extrémy.

Ale díky za téma. U Sedláčka mi vadí, že problém migrace pro něj neexistuje. To mi na něm vadí a to nejsem demagog.

2 0
možnosti

Ceska republika je dnes ekonomicky na nejvyssim stupni v Evrope. Vsak jeji vnitrni bohatstvi se nevyrovna stredu Evropy. Proc?

Znat odpoved na tuto otazku, je zakladem dalsiho ekonomickeho rustu CR. Stejnou odpoved dostaneme na otazku, proc se stal krach 29 roku a stejne v 2008. Obe obdobi vznikly v obdobi konjukturni ekonomicke situaci. Obe situace krachu vznikly jinde a nemeli s ekonomii nic spolecneho.

Pan Pavel Dvorak zminil dve jmena a postavil otazku o znalosti ekonomie obou obcanu. Znalosti o mysleni pana Krizika nemam. U pana Bati (obou, Tomase st. a Jana) je znamo jen jedine. Vnitrni usporadani podniku musi byt vzdy v popredi nez je ekonomicka situace. Vysledkem bylo vyporadani se ze svetovou krizi v 29 roku. Jeho vyroba, tedy i vydelky, zustaly v rustu (trochu v mensim). Jeho financni konto bylo ciste, bez pujcek a jeho rozsireni vyroby bylo pomoci korporativnim usporadanim. Moravska akciova spolecnost (MAS) je ukazkou. Navratnost vydanych financnich prostredku byla take prioritou batova mysleni. Jeho sortiment nezustal jen na vyrobe bot. Dokazal postupne nahradit dodavatele svoji vyrobou. Mohu pokracovat dale. Je to vsak na delsi uvahu.

Jedna myslenka batovy ekonomiky vyplyvala z umeni ohodnotit a vyuzit podnetu jeho zamestnancu. Dokonce pomoci jeho tlaku (financni ohodnoceni).

Muj zaver teto diskuze, zda je pohled pani Sichtarove jen ekonomicky, nebo take snahou ukazat na rust teto ekonomie. Podle toho ji budu kritizovat osobne. Take osobni strach z neudrzeni nasi ekonomicke vyse. Nase vnitrni organizace statu, at hospodarska a hlavne politicka, neopovida moznostem celit dalsi "krizi" (poklesu konjuktury) svetoveho formatu.

1 0
možnosti
Foto

Ekonomie má trochu smůlu v tom, že (stejně jako třeba meteorologie) se zabývá vysoce komplexním systémem, který vykazuje známky chaotického chování. Ale ani jednu kvůli tomu nepovažuju za pavědu. Jen si člověk musí být vědom toho, že predikce takových systémů má omezenou platnost. Pokud se mi někdo chystá prozradit stav světové ekonomiky v roce 2021, dívám se na to stejně jako na předpověď počasí pro 23. října 2019 :-)

5 0
možnosti
Foto

My technici jsme ekonomii vesměs za pavědu považovali, protože z pohledu praxe tak opravdu vypadá. V technice platí, že metr dlouhá tyč měří 100 cm, ovšem ekonom ji bude zkoumat z jiného úhlu a jednou zjistí, že měří jen 95 cm a za chvíli 115 cm. No a úkolem ekonomie je z toho se vylhat.

Tohle uvádím jen jako vtípek, aby mě někdo nepodsouval něco o úrovni inteligence.

Nicméně: Plný svět ekonomů, a přesto jsme tu už měli světovou krizi v r. 1928 (krach na burze) a trochu menší v r. 2008. Jak to tito badatelé vysvětlili, nevím. Ale jistě ano.

Zajímalo by mě, jak na tom byl se znalostí ekonomie Baťa, Křižík a ostatní naši dobří (!!!) podnikatelé. Nechci být ošklivý, ale obávám se, že kdyby jim radila paní Šichtařová, tak bychom dnes o nich ani nevěděli. Také jsem jí to jednou napsal, že by si měla sama zkusit podnikat v nějakém výrobním oboru. Asi se neodvážila.

Ale ty fotky, zejména ta jedna s vyšpulenou pozadím, ty vezmou za srdce.

R^

6 2
možnosti

:-)) kterou fotku máte na mysli? Bati, nebo Křižíka?:-))

0 2
možnosti
Foto

Malá exkurze do ekonomie z pohledu rakušanů.

Lidské jednání je záměrná činnost spočívající ve výběru mezi alternativami. Člověk vybírá ze všech dostupných alternativ tu, kterou nejvíce preferuje. Dává-li přednost alternativě X před alternativou Y, říkáme, že užitek z alternativy X je pro daného člověka vyšší než užitek z alternativy Y. Z toho je zřejmé, že čím vyšší užitek získá, tím vyšší míry uspokojení individuálních preferencí – „blahobytu“ – daný člověk dosáhne.

Ekonomie je vědou společenskou, neboť předmětem jejího zkoumání je právě lidské jednání. Ačkoliv existují zásadní rozpory v otázce metodologie ekonomické vědy, panuje shoda v tom, že tato věda není schopna hodnotit zvolené cíle. Není tedy schopna normativních soudů, a hovoříme proto o ní jako o vědě pozitivní. Aniž by ekonomie opouštěla sféru pozitivní vědy, dochází k poznání, které je často, zvláště je-li prezentováno námi, mylně označováno za ideologii.

Ekonomie nám velmi zjednodušeně říká, že pokud lidé budou jednat takto a takto, dojde k tomu a tomu. Z toho pak plyne přesvědčení politických ekonomů, že lze dosahovat zvolených cílů, když lidi donutíme jednat určitým způsobem.

1 1
možnosti

Píšete: "Lidské jednání je záměrná činnost spočívající ve výběru mezi alternativami." To je ale velmi nedostatečná definice lidského jednání.

0 0
možnosti
Foto

Ekonomie není žádná pavěda, to může tvrdit jenom tydýt, ale je to společenská věda o nejobecnějších souvislostech v hospodaření (ekonomickém životě) společnosti, která zkoumá výrobu, rozdělování a oběh zboží, služeb a bohatství Makroekonomie studuje hospodaření velkých ekonomických subjektů, zajímají ji ekonomické souvislosti na úrovni národního a nadnárodního hospodářství studuje hospodaření menších ekonomických subjektů (podniky, rodiny) Stejně tak tvrdit Ing. Markéta Šichtařová nerozumí ekonomice, tak takové tvrzení o osobě, která si myslí, že je všeználek je víc jak úsměvné.

4 2
možnosti

Vyplývá z poslední věty, že Šichtářová rozhodně ekonomice rozumí a že je to nezpochybnitelná pravda?

1 1
možnosti

R18a91d38e68k 41J73a44r70o22š

23. 3. 2018 15:01

Sojka: Dějiny ekonomických teorií... doporučuji.

Aneb jedna z mála učebnic, které jsem si po absolvování VŠE ponechal...

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za typ. Nejsem si jistý , jestli se vrhnu do studia ekonomie, možná mi zůstanou jenom ty pochyby, protože těžko někomu věřit. V tomto ohledu bude asi pan Sojka vhodným adeptem, protože asi nemá potřebu se nějak zviditelňovat, sbírat politické body a podobně . Teď čtu, že je již po smrti, tak tím spíš.

0 0
možnosti

Pár poznámek k Vašemu článku:

1. Myslím, že to byl Epikúros, kdo již několik set let před naším letopočtem přišel s myšlenkou, že lidská mysl funguje prostě a jednoduše tak, že se snaží co nejvíce přiblížit se slastem a naopak co nejvíce oddálit se strastem. Což je vlastně fundamentální privátní zájem, o kterém píšete.

Dle mého soudu je však kriticky důležité rozlišit vyšší MOTIVACE privátních zájmů. Je asi zásadní rozdíl v tom, jestliže je někdo motivován upřímnou snahou o férovost, poctivost, nestrannost, objektivitu, celistvost a nebo snahou o moc, majetek, postavení, osobní prospěch, (náboženský nebo politický) fanatismus.

Nevím, jak Vy, ale já silně preferuji odborníky z prve jmenované skupiny. Pokud vidím, že nějaký odborník selektivně nadhodnocuje resp. podhodnocuje určité aspekty problému, že používá dvojí metr, nebo že se o nějakou elementární nestrannost ani nesnaží, je to pro mne člověk nehodný důvěry, i když to může být kdovíjaký fachman.

Právě ta "nesnaha" o jistou elementární nestrannost je dnes zásadní problém a troufám si tvrdit, že byla hnacím motorem rozvoje alternativních médií. Chcete příklad?

Třeba ta aféra s Novičokem a nebo vražda novináře Kuciaka. Místo snahy dopátrat se, jak se věci ve skutečnosti mají, pro některé plně postačí prohlášení britské premiérky a nebo pana Kisky. Proč? Protože je to v souladu s jejich pohledem na svět. Mnozí lidé věří především tomu, čemu věřit CHTĚJÍ (nevím o tom, že bych byl v tomto ohledu nějakou zásadní výjimkou).

2. Nebojte, nikdo, kdo nemá místo mozku slámu, nebude vyhlašovat referendum o otázkách složitého technického a odborného charakteru, třeba Vámi jmenované fiskální politiky ČNB. A i kdyby, máte svobodu se k tomu prostě nevyjádřit a nehlasovat. Na druhou stranu, pokud mají referenda vést k tomu, že lidé začnou o některých věcech hlouběji přemýšlet a starat se víc o ně, tak je to jedině dobře. Sám vidíte, co nadělala odtrženost politiků od reálného života lidí. Takovéto: "my budeme vládnout a vy hodíte je

1 0
možnosti

pokračování ..

Takovéto: "my budeme vládnout a vy hodíte jednou za 4 roky do urny lístek a už se nebudete nám do toho kecat" prostě nefungovalo. Protože kdyby to fungovalo, tak bychom žádná prostestní hnutí a nové strany ani nezaznamenali. A dnes jsme v situaci, kdy jsou tzv. tradiční politické strany na těžkém sestupu.

3. Jenom dodám, že v referendu absolutně nejde o to, rozhodnout se správně, ale o to, rozhodnout se svobodně dle svých preferencí. Možná právě proto je trnem v oku globálním dobrodějům (zvláště těm, kteří jsou dost silní a odhodlaní na to, měnit svět k obrazu svému, často bez ohledu na přání jiných, tedy fakticky

zakuklení diktátoři).

:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS