Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^ Zajímavý článek, vyzkouším. :-)

0 0
možnosti
DT

R^ Jsem zvědavá, jak se vám bude líbit. R^

Nejlépe funguje, když se předtím konvice vyčistí. Mělo by se to pak usazovat minimálně desetkrát pomaleji.

Mějte krásný den, Waldo. :-)

0 0
možnosti
Foto

Jen maličkost. Chlorid vápenatý je ve vodě rozpustný. Otázka je, zda potom voda, která proteče drátěnkou, nebude obsahovat zvýšené množství železa. Zejména po povaření. Viz podvojný rozklad. Nemohu to vyzkoušet, protože chemickou laboratoř jsem po odchodu do penze zrušil a použitelné věci věnoval škole.

Nevím, proč se prodává magnetický aparátek, který se běžně používá v kotelnách a který způsobuje, že se vodní kámen neusadí, ale zůstane ve formě kalu. Proč to funguje, nevím. V ohřívačích (boilerech) se používá nějaké magnesiová elektroda, která také má bránit tvorbě kamene.

Kromě toho, když už má někdo hodně tvrdou vodu, může použít iontový měnič. Dnešní iontové měniče se používají i k úpravě mořské vody na pitnou.

1 0
možnosti
WW

Elektrody, nebo spíš anody, jak uhlíkové, magnesiové či hořčíkové do bojlerů nijak extra neřeší kámen, ale korozi nádoby, tj že neutralizuje elektrochemické procesy - voda je v podstatě elektrolyt a prakticky místo nádoby koroduje anoda, která je umístěna co nejblíže k topné spirále.

1 0
možnosti
TT

Zdravím! Už jsem se lekl, že jste si někdy koupila zázračné zařízení na změkčení vody, a chtěl jsem smeknout před takovým outingem, ale když jsem si chtěl zjistit, v čem ten Plocherův systém spočívá, narazil jsem rychle na diskusi pod blogem o ClO2. Takže mně nakonec zvědavost nedá: Jak to dopadlo s kolegou? Dostal se do předčasného důchodu? :-)

0 0
možnosti
DT

:-) Odešla jsem odtamtud dřív než on ale myslím, že svého nakonec dosáhl.

Osud má někdy pěkně černý smysl pro humor.

Dnes Plocher vitalizuje pole, o vitálním magnetizéru se nikde nepíše, takže bych si tipla, že to nakonec někdo zvrhl a zakázal. :-)

Mějte moc hezký den Tomáši. R^

0 0
možnosti
Foto

Dobrý nápad s tou drátěnkou. Nalíčit vodním kameni návnadu...

0 0
možnosti
DT

R^ :-) Přelstit ho lstivou fyzikou.

Krásný den Vám i Vaší paní, Rudolfe. R^

0 0
možnosti
Foto

Hezká konvice, ale kafe si nedám.

0 0
možnosti
DT

:-) Hezky zanesená. 16 dH. Přeju hezký den, Miroslave.

1 0
možnosti
Foto

Občas naleju do varné konvice ocet, chvíli ho vařím a pak vyleju i s vodním kamenem. Jaká reakce v konvici proběhne nevím, ale rád se nechám poučit.

2 0
možnosti
DT

Kyselina (octová) a sůl (tedy vápenatá) si vymění kationty. Z kyseliny se stane sůl (octan) a sanitr se rozloží na CO2 a vodu. Tak nějak zhruba... :-) Krásný den Štěpáne...R^

2 0
možnosti
PV

P53a54v47e37l 22V62é43b86r

12. 3. 2018 8:43

Karma bez sebemenšího zaváhání a jakéhokoliv nespokojeného brumlání. Musím říct, že ta drátěnka - ta mě dostala.

Když jste se, paní Dano, zmiňovala o těch pochybných způsobech potlačování usazenin, tak možná by byla zajímavá úvaha (kuš, napsal jsem slovo úvaha s ů - stydím, stydím, stydím 8-o) o magnetizérech vody. Je to trubka, kde voda prochází mezi magnety a pokud proudí dostatečně rychle, tak to údajně způsobí, že se kámen neusazuje na stěnách, ale tvoří jakýsi kal.

Nemám žádnou teorii, jak by to mělo fungovat, ale údajně to funguje. Z (téměř) vlastní zkušenosti mohu napsat, že něco na tom bude a že se vlastnosti vody po průchodu přes magnetizér asi mění: Bratr si (na moji radu) namontoval tento udělátor na vstup vody do domu. Tuto vodu používal též na zalévání v zahradě. Prý to mělo kladný vliv na růst rostlin (což sice s kotelním kamenem nesouvisí, ale dokládá to, že se vlastnosti vody změnily) a např. keř bezu, který léta rostl na dvoře, začal růst a mohutnět tak, že se vlastní vahou zlomil.

Tak nevím.

0 0
možnosti
Foto

Vápenec rozpuštěný ve vodě prý může krystalizovat v různých formách. Magnetické pole údajně způsobuje, že krystalizuje ve formě, která se na stěnách neusazuje. Z ověřeného pramene to nemám, ale na tom se mi nezdá nic podezřelého. Otázka je, jak silné to pole musí být, jak dlouho má působit a jak daleko od místa magnetizace to ještě funguje.

Když jsme vyvrtali studnu a měli potíž s vodním kamenem, tak rodiče nějaký magnetizér koupili. Byl to kus drátu, co se omotal kolem trubky a k tomu nějaký zdroj. Elektrický příkon zanedbatelný, krčil jsem rameny. Bohužel nemohu říct, zda to fungovalo nebo ne. Problém s vodním kamenem ustal, ale mohlo to být způsobeno i tím, že jsem se naučili vodu nenechávat v konvici, častým používáním se mohla také vyčistit studna a její přítok. Vyměnili jsme také zarostlé železné potrubí za plastové, které problémem netrpí tolik...

0 0
možnosti
Foto

Hodně tvrdou vodu máme na chalupě, ze studny ji tahám čerpadlem a dál ji čerpadlo tlačí do chalupy. Pračku jsme přestali používat, tvrdou vodu neměla ráda. Hezký nový týden, Dano! R^R^R^R^:-)

0 0
možnosti
DT

Použití drátěnky v pračce by bylo jistě velice sporné. :-) Přeju krásný den Tobě i Tvým blízkým - a zdraví.

0 0
možnosti
  • Počet článků 968
  • Celková karma 19,29
  • Průměrná čtenost 1331x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.