Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

P42e10t82r 70M30a21l58ý

25. 2. 2018 0:00

Je to problém. Vyhrát se ani nedá, když na straně zkreslování a úsilí o vymazání pojmu pravda usilovně a masivně pracují Rusové (kdo nevěří, může zkusit aeronet) a když pravda nemá sama od sebe lepší chuť než lež. Ale vzdát snahu o rehabilitaci pravdy jako důležité životní hodnoty nesmíme.

0 0
možnosti
VR

Říká druhý největší lhář mezi Českými politiky (první je Láska)

0 1
možnosti
JK

Mám pro své snažení pracovní výraz "Dokopat se k pravdě". Je jednoduché přijmout první i druhý názor, uvěřit mu a poslat to dál. Spousta lidí se prostě z lenosti, neschopnosti, naivity, nebo pohodlnosti "nedokope" k pravdě. Pokud víte, že věříte vědomému lháři, který lže z přesvědčení nebo za peníze, jste sám vědomým lhářem, pokud myšlenku dál šíříte. Internet je pro vědomé lháře ideální, neosobní a anonymní.

Snažím se vysvětlit i svým dětem, že se mají na internetu chovat tak, jako by se chovali v reálném životě. Nesdělujete každému na ulici podrobnosti o sobě a o tom co děláte včetně intimností, nevěříte každému na potkání kdejakou pitomost, nešíříte pitomosti dál a pokud zjistíte, že někdo opakovaně lže, už se s ním nebavíte a rozhodně ho nezvete k sobě, mezi své přátele. Proč je tomu na internetu jinak? To je jednoduché, JE TO SNADNÉ. Prostě fůra z nás je líná "Dokopat se k pravdě".

1 0
možnosti
MV

Jak už napsal diskutér přede mnou - ne vždy existuje nějaká absolutní pravda. Na řadu věcí může existovat plno pohledů a všechny budou mít určitým způsobem pravdu.

My, kteří jsme zažili předchozí režim, máme podle mě výhodu - minulý režim nás totiž naučil číst mezi řádky, poslouchat Hlas Ameriky nebo Svobodnou Evropu atd. - tedy získávat informace z více zdrojů a nevěřit všemu, co se kde napíše nebo řekne.

I představitelé Západu se občas chovají pokrytecky a občas lžou, stejně jako představitelé Ruska nebo jiných zemí.

3 0
možnosti
Foto

mne by zajímala třeba pravda o ztrátě způsobené prodejem českého zlatého pokladu a objektivní posouzení dopadu intervencí ČNB k udržení 27 CZK vůči 1 Euro. To byly mnohem zajímavější blogy než tenhle.

4 1
možnosti
VV

Coze? On nekdo prodaval nejaky zlaty poklad?

0 0
možnosti
Foto

Kdyby pravda nebyla vždy relativní, tak by Pilát nemohl vznést otázku "Co je pravda".

A co sofisté?

2 0
možnosti
KJ

LIDSKÝ SVĚT ŘÍDÍ NÁS, NE MY JEHO.

To je naděleni, co ? To je šok pro všechny naivní konstruktivistické racionalisty světa, tedy prakticky pro každého a celé lidstvo, tedy pro socialisty všemožného druhu, zejména rudočerné a jiné socialisty. Je to však relevantní vědou prokázaná skutečnost.

Jak to tedy je ?

Svět lidí, a oddělme ho od světa jednotlivých druhů zvířat, neboť o člověku můžeme skutečně mluvit až od jisté doby, kdy k onomu oddělení došlo, a v kulturní oblasti zejména až po objevení obchodu, jehož účinky měly za důsledek vyšší a vyšší individualizaci a subjektivizaci původních divochů, tedy tehdejších a potom i následujících jednotlivců, se vyvíjel neosobně a spontánně sám od sebe tažený aktivitou lidí, ne jejich záměry. Ten, kdo by si myslel, že tehdejší lidé měli dostatek informací a rozumu k tomu, aby mohli lidský svět dopředu záměrně modelovat, je zřejmě na jejich úrovni.

Souběžně s takovým vývojem se vyvíjela kulturní evolucí i lidská mysl a genetickou evolucí "přivyvíjel" i lidský mozek, který je, jak známo, jejím sídlem. Kdo by o tom pochyboval, musel by předložit důkazy o jiné možnosti, tady víra nestačí. Mimochodem, skutečná věda náboženské předsudky eliminuje jen na informace o lidské nevzdělanosti, nebere je jako fakta. Zkoumá jen důsledky z jejich využívání mocnými světa.

Lidská mysl je, jak známo z nejvýše možného vědeckého výkladu, tedy výkladu bez pověr a mýtů, uzlem spontánního řádu lidské interakce a neustále se rozšiřujícího spontánního řádu lidského světa od civilizovaných více k civilizovaným méně. Je to kulturní evolucí vyvinuté, intelektuální a rozumové, tedy adaptační zařízení, vnitřní uzel spontánního řádu lidské interakce, umožňující jednotlivcům se přizpůsobovat čím dále tím složitějšímu prostředí, ve kterém se nacházejí, situaci, ve kterých se ocitnou a budoucímu neznámému, které do značné doby, i když krátké, lze předpokládat.

0 0
možnosti
KJ

Z čeho je složena a co je jejím obsahem ? V první řadě se v ní nacházejí troje pravidla chování. Instinkty, předávané geneticky a zasahující, i když nepřímo, do lidského myšlení, pravidla organizační, tedy taková, která nám umožňují postupy v činnosti a potom nejdůležitější z nich, tzv. pravidla správného chování, tedy ta, která nám umožňují spolunažívat s ostatnímu v míru, svobodě a spravedlnosti. Posledně jmenovaná mají výhradně zákazový charakter.

Jsou to tedy všechno vodítka našeho chování a nic jiného a nikdo jiný je nemůže nahradit. Jsou to kompletní informace o lidském světě, obklopující jednotlivce, které nám umožňují být a adaptovat se na stále složitější vlastní situaci. Do lidského světa se narodíme a v něm také zemřeme. Kompletně mu podléháme ve svém chování a pokud někdo ne, je brzy mrtvý nebo ve vězení, či izolován na psychiatrii.

0 0
možnosti
MV

Ano! Začít by se například mohlo i tím, že se opět vrátíme k tomu, kdy lež budeme pojmenovavat jako lež, a ne jako "nepravdu". Všiml jsem si toho v poslední době v tištěných i audio video médiích. Lže - má totiž jinou sílu, než korektní "nemluvi pravdu". Pravda je voda - nejen v politice. Všude. Vám díky za dobrej blog!

5 0
možnosti
AK

Lži se v politice odpouštějí.

Neodpouštějí se chyby.

1 1
možnosti
MV

Hnusný. S tím se prostě nedá smířit.

2 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1597x
Vystudovaný matematik, poté působil 17let v centrální bance (od pozice referenta po viceguvernéra). Poté přes 5 let v poradenské firmě, ale také jako spolupracovník Bankovní asociace, člen různých poradních skupin a častý pisatel do médií. Mimo to spolupracuje s neziskovým sektorem či vede tréningové programy pro centrální bankéře v zahraničí.
Je ženatý, má celkem 3 děti a jednoho psa (menší živočichy nepočítá).

Seznam rubrik