Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vím, Honzo, že píšeš o národní úrovni...a tam to neznám. Ale na té místní se do politiky šikovní, životem už otestovaní lidi, nehrnou. Je to ekonomicky nevýhodné (kromě toho, že si člověk akorát tak zkazí pověst). No a dokud tam nepůjdou ti šikovní a otestovaní, bude to vypadat tak, jak to vypadá...

1 0
možnosti
Foto

Část problému spočívá v tom, že trh nedokáže ocenit některé věci jako je třeba celková politická kultura nebo vzdělanost populace a tak se platy některých společensky užitečných profesí pohybují hluboko pod hladinou odpovídající jejich významu. Naopak různí nýmandi a hochštapleři vydělávají mraky peněz jen díky tomu, že se pohybují v dostatečné blízkosti penězotoků (ale sami při tom nic užitečného nevytvářejí).

0 0
možnosti
KN

Zapominate, ze plat politiku je to posledni, co je zajima. Mnohem zajimavejsi jsou ruzne nezdanitelne nahrady, ale to uplne nejdulezitejsi jsou penize, ktere si vydelaji "bokem", at uz primo pomoci uplatku, prihravanim statnich zakazek spriznenym firmam, treba tim, ze levne nakoupi obecni pozemky a pak odhlasuji zmenu uzemniho planu, cimz z nich udelaji stavebni pozemky a obratem je prodaji za mnohonasobne vyssi cenu.

1 0
možnosti
Foto

To je pravda - nepřímé výhody jsou často významnější složkou, ale v tom je taková džungle, že na popis by nestačilo ani deset blogů...:-)

1 0
možnosti

Nic na plat ... já si myslím, že po vzoru státu by si měli v soukromých firmách mzdu (samozřejmě včetně náhrad na ubytování, stravné a cestovné) určovat zaměstnanci.

2 0
možnosti
FF

...ano, já si například výši mzdy určil...to, že výše nebyla brána v potaz je samozřejmě jiná věc;-D

2 0
možnosti
FF

Bohužel, to že s jídlem roste chuť zatím silně převažuje obecně branou pojistku proti korupci;-)

2 0
možnosti
Foto

a že těm našim chlapcům chutná :-)

2 0
možnosti
JR

J15a36r70a 11R27a91n39k

21. 2. 2018 21:47

Ja se zatim bavim nad utracenim dynastye, ktera uz pomalu bude koncit:

https://www.snopes.com/obama-trump-travel-costs/

1 0
možnosti
Foto

Páni, kdyby Donald viděl, jaká láska se na něj ze všech stran valí, tak by určitě roztál jako jarní sněhy :-)

0 0
možnosti
Foto

R^:-)Obecně mi přijdou úvahy ohledně tvorby výše platů zajímavé, včetně té vaší, ale musím konstatovat, že v případě politiků je to to poslední, co mě trápí. Řekl bych, že platy ústavních činitelů a vysokých úředníků by se měly odvíjet (být poníženy nějakým koeficientem) od od platů topmanažerů, což obecně asi má platit i pro státní správu jako takovou (ve vztahu k přiměřeně kvalifikovaným v soukromém sektoru), protože jinak tam budou ti neschopní a ještě to může přispívat ke korupčnímu a klientistickému chování.

2 0
možnosti
Foto

No, musím se přiznat, že mě to taky moc netrápí - ale kdybych psal o věcech, které mne trápí, tak by mne čtenáři zaživa rozčtvrtili :-)

Ale vážněji - někde jsem slyšel, že ty české platy jsou skutečně násobkem nějakého sektoru (jenom si teď nevzpomínám jakého). Zda by jejich zvýšení pomohlo nebo nepomohlo si netroufám posoudit. V každém případě mi tam ale chybí ta motivace k ekonomickému chování. Nevím, zda se to schodkové hospodářství dá protáhnout do nekonečna. Když se tak dívám na místní dluhopisový trh posledních týdnů, tak začínám mít pocit, že ta 30-letá bublina je na pokraji prasknutí...

1 0
možnosti
Foto

J84a97n98a 94M72a54j53o33v86á

21. 2. 2018 13:37

tohle si nechám na večer :-)R^

1 0
možnosti
Foto

jen aby ses ale ve tmě nebála :-)

0 0
možnosti
KJ

POUŽÍVANÝ MODEL DEMOKRACIE JE PŘÍMOU CESTOU K TOTALITĚ.

Lidský svět, jak známo, je lidskou aktivitou samovzniklým spontánním řádem lidské interakce, jehož prvky jsou jednotliví občané a jejich organizace, těmi největšími z nich pak národní státy. Jen on umožňuje lidem a jejich již zmíněným, všemožně složeným, právním subjektům se adaptovat na prostředí, situaci a budoucí neznámé tak, aby do sebe ve své činnosti a aktivitě nenarážely, nepřekážely si navzájem a přitom umožnily totéž dělat všem ostatním. Tedy, jen spontánní řád lidského světa umožňuje samotnou existenci lidstva.

Co všechno spontánní řád lidstva zajišťuje, umožňuje a řídí ? Úplně všechno ! Jsme v něm mentálně vrosteni a jeho kulturní evolucí vyvinutá tzv. pravidla správného chování tvoří naši mysl, která je adaptačním a informačním uzlem člověka uvnitř této neosobní řídící spontánní struktury. Jsme tedy její vnitřní integrální součástí a nemáme žádnou šanci to změnit. Umožňuje nám přežít a v jejím rámci, a jen v jejím rámci, si vylepšovat svoji osobní pozici a to všemožnými způsoby. Ty ovšem nesmějí být v rozporu s těmi pravidly správného chování, které mají zákazový charakter a kterým říkáme soukromé právo. Jinak se ocitneme ve vězení nebo v blázinci nebo na hřbitově.

A do této nezměnitelnosti přijdou socialisté, tak se jim samozřejmě kdysi dávno neříkalo, se svým nevzděláním a plánem na zorganizování nezorganizovatelného. A, aby to podle nich šlo, vymysleli si k tomu i nástroj. Demokracii. Tedy většinové hlasování o věcech, nejprve týkajících se daní a správy státu, a poté i o nehlasovatelném, tedy o struktuře, o které je shora řeč. Demokracie, tedy nástroj ke správě věcí veřejných, se tak stal zdrojem totality. Proč ? Pro tohle.

2 0
možnosti
KJ

Jednotlivce, tedy jednotlivé občany, jak už řečeno, řídí zákazové soukromé právo principem, co není zakázáno - je povoleno. A to pro jejich cestu životem, jak shora vysvětleno, úplně stačí. Ale nestačí to těm, kteří je chtějí ovládat. A tak na ně vymysleli totalitu většin bez kontroly právě právem soukromým, které má však garantovat jejich práva, obecný mír, svobodu a spravedlnost. A říkají tomu odpradávna vláda lidu. Bylo to sice zprvu pro vybírání daní a správu společných záležitostí poté i užití společných veřejných statků. Jenže s jídlem roste chuť a tak počase se většinově začalo rozhodovat úplně všechno. A zločin byl na světě. Tzv. veřejné právo, tedy pravidla vládnutí, vyprodukované většinami v parlamentech světa převážilo nad právem soukromým, jediným evolučním právem pravým a stalo se příkaznickým nástrojem zločinných vlád. Jinak je za těchto okolností nazvat nelze.

Nejen, že takto narušovali a narušují spontánní řád lidského světa, tedy jedinou možnost existence lidstva, ale svár mezi tím, co je možné a tím, co si lidé myslí, že je možné, byl a je na světě. Lidé začali, respektive pokoušeli se a pokušejí, řídit většinovým hlasováním lidský svět. Jak směšné, kdyby to nemělo ony tragické krvavé následky, které vidíme už staletí. Ve 20. to vyvrcholio a v 21. pokračuje.

Lidský svět řídí lidstvo a občany, ne lidstvo a občané lidský svět. Tuhle realitu nelze odstranit z důvodů, které popisuji jinde. Většinová demokracie musí být tedy změněna tak, aby tomuto postulátu odpovídala. Její nový model, kvůli vládě soukromého práva, kterou zavede, se jmenuje demarchie. Viz Právo, zákonodárství a svoboda od A.F. Hayeka, nositele Nobelovy ceny ... Dzp.

1 0
možnosti

Ano, s touto úvahou se ztotožňuji. Ale nejspíš je naprosto "neprůstřelná". Vypuštění rybníku se konat nebude.

2 0
možnosti
Foto

Nečekám ani ve snu, že by se něco podobného mohlo realizovat. Ale skutečně by mě zajímalo - čistě teoreticky - jak by dopadlo to všelidové hlasování o zvýšení či snížení platu. A hlavně jaké by mělo dopady (tedy zda by kvalita politické reprezentace byla přímo a nebo nepřímo úměrná tomuto platovému pohybu) :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,53
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.