Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tábor v Letech založil protektorátní vláda v roce 1939. V Letech nebyl nikdo ubit ani zabit. Pokud došlo k úmrtí v Letetech bylo to v důsledku vypuknutí tyfu, břišního a skrvinitého. Cikáni tvořili asi 10–25 % internovaných. Tábor v Letech s převahou etnicky cikánského obyvatelstva byl v provozu jeden rok od 2. 8 1942 do 6. 8. 1943. Dne 9. 8. 1943 byl nakonec tábor v Letech definitivně uzavřen v důsledku tyfu, byl spálen a místo vydesinfikováno. 200 věznů bylo propuštěno. Svého času Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu vyšetřoval „případ Lety“ a žádný zločin genocidy se v Letech neprokázal. Podobné stanovisko zaujali i historici z Historického ústavu Akademie věd (Historikové a kauza Lety, Praha 1999). Historici profesor Jana Rataj, Nečas a také měsíčník Dějiny a současnost.

23 0
možnosti
VV

Tabor v Letech zalozila Vlada 3. Republiky. Zapamatujte si to zu konecne prosim.

0 0
možnosti
OB

Odmítám pojmenování "Cikánský tábor" byl to německý nacistický tábor ! Naprosto souhlasím s panem Peckou a taky fandím Polákům, snaží se nám vnutit kolektivní vinu za zvěrstva páchané nacistickým německem. Můžete si v dnešní době politicky korektně slavit konec 2WW, já budu vždy slavit porážku nacistického německa !

12 0
možnosti
Foto

Lety byly pracovním vězeňským táborem neboli pracovním kárným, později pracovním sběrným táborem pro cikány a necikány s „cikánským způsobem života“.

12 0
možnosti
Foto

Otázka je to složitá a každý si v tom může najít svůj kousek pravdy.

Pokud se dohodneme, že ve svém posledním stádiu byl tábor v Letech táborem koncentračním (s velkými výjimkami oproti klasickému koncentračnímu tábor), kde docházelo ke zločinům, pak ale musíme současně uznat, že v počátečním stádiu tento tábor tuto charakteristiku neměl.

A nemůžeme pak každého, kdo se třeba v tom načasování mýlí, peskovat a nazývat ho rasistou, xenofobem a popíračem romského holocaustu.

P.S. Myslím, že se jedná o zneužívání slova holokaust.

21 2
možnosti
VV

Podle clanku prave v tabore v Letech ke zlocinum dochyzelo. Ovsem povalecne komunisticke soudy jak je v clanku videt ty zlocince zprostily viny.

1 5
možnosti
KP

Bohuzel pane Hornere. Vy jste natolik proflaknuty bloger, ze kazdy Vas novy blog je jen potvrzenim toho, ze naprosty opak toho co tvrdite, se blizi pravde.

17 5
možnosti
ZH

Plně postfaktické veřejné přiznání intelektuální bezmoci ;-D

7 1
možnosti
MP

Vtírá se mi myšlenka, že hlavním cílem těchto afér nebo pseudoafér s popíráním holokaustu cikánů v Česku, je vzbudit pocity viny i u lidí jiných národností, než jen té německé, aby se tak nějak rozmělnila jednoznačná vina Němců na vyhlazování kohokoli(Židů, Cikánů, Slovanů, aj.)! Tyto snahy je třeba důrazně odmítnout a nenechat současné Německo vyvléknout se a vylhat z jeho odpovědnosti za všechna zvěrstva související s WW2! Poláci se těmto snahám postavili rázně na odpor a na všeliké frflání lidskoprávníků neberou absolutně zřetel! Mají mé plné sympatie!!

25 1
možnosti
Foto

Ty snahy na německé straně jistě jsou a tato část polského zákona je v pořádku. Není ale v pořádku, že chce trestat diskusi o polských zločinech, které se také staly. Sice v relativně malém měřítku, ale např. Jedwabne na začátku války, Kielce po válce jsou skutečností. Tím zákonem na to Poláci jen upozorňují. A to relativně neznamená, že židovských obětí z rukou Poláků bylo málo, jen to nebylo astronomické číslo dosažené ve vyhlazovacích táborech.

Na Letech má protektorátní policie jistý podíl a je potřeba to nazvat pravým jménem. Na konci to koncentrák byl.

Nepřehánět, ale ani žádné eufemismy.

2 3
možnosti
Foto

Tak už jsme tu měli rasismus proti Cikánům, diskriminaci Cikánů a teď přibyla i genocida Cikánů. Inu, s jídlem roste chuť...

20 3
možnosti
LB

A ona to nebyla genocida Cikánů? Co to tedy bylo?

3 4
možnosti
Foto

Jenom je zajímavé, že s ideou sběrných táborů pro nezaměstnané přišel ještě v éře první republiky Baťa ve svém dílku, které se jmenovalo tak nějak "Budujeme stát pro 40 milionů" atd.

7 0
možnosti
  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,54
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik