Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Píšete:

Věda se snažila a snaží vytlačit z popisu světa abstraktní Boží princip. To je ve své pod­statě správné. Získala tak model vesmíru, který se obejde bez Boha jako jeho Stvořitele.

Práve fakt, že vesmír má počiatok je dôkazom Boha. Stephen Hawking síce tvrdí, že vesmír mohol vzniknúť z ničoho vďaka gravitácii, ale oxfordský matematik John Lenox vysvteľuje, že zákon nič nemôže vytvoriť a z ničoho nevznikne niečo. Tu to John Lenox vysvetľuje https://www.youtube.com/watch?v=rrWM-SH2lGs

(je to po anglicky)

A tu jeden z popredných kresťanských apologétov Craig vysvetľuje kozmologický dôkaz existencie Boha

http://www.animans.sk/2014/04/kozmologicky-argument-pre-existenciu-boha/

(je to po slovensky)

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé úvahy.R^

Spojitosti vědomí a hmoty tady budou, tedy tvoření věcí a hodnot vnímaného smyslu a významu. Jsem si dokonce jist tím, že vědomí člověka je spojeno s vědomím vyšším, ať v to věříme či ne, které naše životy vede k určitému cíli. Denně se o tom přesvědčuji.

Naše vědomí však dostalo v tomto celkovém bytí svoje ohraničení, které nám nedovolí chápat více nežli chápeme.

Klást si např. otázku, vzniklo-li "něco" z "ničeho" nemá smysl, neboť na ni nenalezneme odpověď. Pojem "nic" je pro nás nepochopitelný, protože známe jen to naše "něco".

Vznik a smysl věcem dává "vyšší vědomí" a to naše nižší zde plní jen určitou funkční roli v rámci jakéhosi, námi nepoznatelného celku.

Je také pravděpodobné, že člověk ve vesmíru není svým druhem jedinou a nejvyšší myslící úrovní.

1 0
možnosti

"Má existence člověka" a co ostatní živočichové, ti také myslí, proč jen člověk?

A docela mě zaujalo, že zde diskutují hlavně ti, co se nebojí dát své fotky do profilu.

0 0
možnosti
Foto

Dal jsem karmu, protože je dobré na toto téma diskutovat. Jestli je to úvaha správná je věc jiná.

0 0
možnosti

Nic není samo od sebe, ani vesmír vytvořený uprostřed chaosu, který má řád, ani naše mysl, ani naše Země, která visí na ničem, aby se otáčela okolo své osy. A je to tak vše záměrně, abychom hledali a zkoumali. Poznáváme z částky a nikdy nepoznáme alfu i omegu zároveň, dokud nezačneme rozumět vírou, abychom se dostali k ucelenému obrazu o všem, co je okolo nás. Proto existuje čtvrtá dimenze, kterou nelze hmotně definovat, přesto bez ní by nebylo to, co fyzicky vidíme a slyšíme okolo nás.

Proto jsme uzpůsobeni tak, abychom si byli vědomi všech věcí jako Ten, který je za oponou v jiné dimenzi. A obávám se, že tyhle všechny věci do nás vštípil, do našeho srdce vložil, abychom se jimi zabývali v naší mysli, přesto nedosáhli dokonalého poznání. Až budeme stát v tváří tvář Tomu, kdo za tím je, porozumíme všemu a nebudeme se dále ptát. Přesto všechno v nás nasměroval k tomu, abychom Ho hledali, ať už vědomě či podvědomě.

2 1
možnosti

Ano, jenom hledali, protože nalezení in natura by zapříčinilo výraznou změnou paradigmatu. Proto je schováván do jakési vymyšlené 4. dimenze, aby byl status quo zachován.

0 0
možnosti

Pěkně sepsané. Teď ještě zjistit, co to je ta "možnost" :-)

0 0
možnosti

Ke kolapsu vlnové funkce částice ale stačí jiná částice (nebo víc). Nemusí tam být vědomý pozorovatel.

1 0
možnosti

O těchto věcech zatím můžeme jen filozofovat z toho důvodu, že ještě nevíme, co to vlastně ta hmota je, jaká je její podstata. Až hmotu jednou rozložíme na dále opravdu nedělitelné elementy, třeba zjistíme velmi překvapivé skutečnosti (např. že je hmota jakýmsi souborem organizovaných myšlenek (moje odvážná hypotéza :-)).

Jakási skrytá inteligence se zdá být všudypřítomná, na všech úrovních.

1 0
možnosti
Foto

Já nějak nerozumím tomu slovu "význam" v tomto kontextu. Já myslím, že význam mají slova a ne věci.

0 0
možnosti
Foto

Jediný smysl Vesmíru bez pozorovatele může být ten, že jeho interakce umožní vznik Vesmíru s pozorovatelem. :-)R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS