Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JS

Pan Fikáček také mimo jiné píše, cituji: "Taky by se vám asi nelíbilo, kdyby se nějaký národ začal masivně stěhovat na Moravu s plánem založit si tam vlastní stát."

Zajímalo by mne, jakou analogii, v souvislosti se vznikem státu Izrael, v tom pan Fikáček spatřuje. Na území, které nese historický název "Země Izraelská" nebo též "Judea" či "Judsko", se nezačal stěhovat "nějaký národ", ale naprosto konkrétní národ, který je s tímto územím spojen nejen historicky a kulturně, ale i kontinuálním osídlením po tisíce let. Jaký "nějaký národ" by se mohl na základě shodné analogie stěhovat na Moravu? Žádný takový národ prostě neexistuje.

Jinými slovy – je to názorná ukázka demagogie.

14 0
možnosti
Foto

Abyste si to převedl na geopolitiku, tak lze pouze doporučit představit si na místě Palestinců Čechy, třeba protestanty, na místě Židů Slováky, nebo katolíky. Malér co?

1 3
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Palestinci jsou v tom celkem nevinně.???? RvRvRvPalestinci nejsou národ v obvyklém slova smyslu, až do založení státu Izrael roku 1948 byl Palestinec každý, kdo žil na území Eretz Jisrael: Židé, křesťané, drůzové, Arabové. Do té doby neexistoval žádný palestinský národ, zakladatelé státu Izrael David Ben Gurion či Chajm Weizman měli palestinské pasy, první židovské noviny se jmenovaly „Palestine Post“(dnešní Jerusalem Post). Turci, kteří Zemi Izrael dobyli roku 1517, nazvali tuto zemi Sýrií, Angličané Zemi Izraelskou dobyli roku 1917 a dali ji znovu název Palestina. To však nic neříká o lidech, kteří zde žili, beduíni, mniši, drůzové, Židé, všichni se jmenovali Palestinci.Teprve roku 1964, vznikla legenda, že Arabové, kteří žijí v Eretz Jisrael, jsou „národ Palestinců“, byla tak vytvořena umělá národní příslušnost, aby prostřednictvím arabské národní fronty bylo možné lépe potírat Izrael. RvRv

12 0
možnosti
Foto

A neodvozoval se nazev Palestine Post náhodou z toho, že si činili Židé nárok na celou Palestinu, tj. celý britský mandát?

1 1
možnosti
RB

Pánové, pánové! Když již ne rozumově tak aspoň citově: Nezdá se vám, že existuje až příliš těsná paralela mezi státem Izrael a protektorátem Böhmen und Mähren?

1 1
možnosti
Foto

Mně se ani omylem nezdá přiliš těsná paralela mezi státem Izrael a protektorátem Böhmen und Mähren? Nechápu jak to souvisí s Izraelí. Hrozně by mě zajímalo jaké území stát Izrael okupuje,

1 0
možnosti
Foto

A co říkáte na anexi Čech nejprve Kelty, pak Germány a nakonec Slovany?

1 0
možnosti

Máte pravdu - přinejmenším Jižní Morava patří nám, Mamutíkovcům.

0 0
možnosti
Foto

RvPo první světové válce po pádu Osmanské říše, Palestina nepatřila žádnému státu. Jednalo se o území řídce osídlení, které tvořila plopoušť. To byl důvod proč území spadlo pod Bristkou správu do doby než se rozhodne co s uvedeným územím. Blafourovou deklarací Magnu Chartu židovského národa měl Izrael získat 118 000 km\2Britského mandátu Palestina a uznalo ji 50 států světa. V rozprou Blafourovou deklarací V. Británie vytvořila stát Zajordánsko a přidělila mu 77%, Palestiny, což je 91 000 km/2. Na základě francouzsko- britské dohody byly Sýrii, tehdy pod francouzským mandátem v roce 1944 přiděleny Golanské výšiny, které se staly součástí Sýrie. Jednalo se o území o přibližné rozloze 1 176 km/2, tedy zhruba 1% původního Britského mandátu. To stále probíhalo bez mezinárodního souhlasu. Z původního Britského mandátu zůstalo 22%. OSN rozhodla, že ze zbývajícího území dostane Izrael 12,3% . Jednalo se přibližně o 14 461 km/2. Více než 75% pak tvořila poušť. Arabové pro vznik nového státu měli dostat přibližně 14 461 km/2. což je 9, 2 % původní rozlohy mandátního území Palestina. Asi 2% území pak měla spadat pod mezinárodní správu, jednalo se zejména o oblasti okolo Jeruzaléma o celkové rozloze 516 km/2.Arabové doporučující rozhodnutí VS OSN odmítli. Odmítli i vytvoření vlastního státu. Do současné doby anektoval Izrael pouze 70 km/2 východního Jeruzaléma a v roce 1981 pak Golanské výšiny. Zbylá část území anektována nebyla.Rv

7 0
možnosti
Foto

Není vůbec podstatné, že tam nebyl aktuálně žáídný státní útvar. V této fázi byly v historii všechny státy. Prostě území patří těm, co tam aktuálně žijí, a jení nemají na toto území nárok.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Každá otázka je k diskuzi.

0 0
možnosti
Foto

V roce 1870 Palestina nebyla arabské území a to od roku 15... přesně bych to musel hledat do první světové války. RvRvRv

1 0
možnosti

Rozlišujte, prosím, národy a státy.

Osmanská říše byla státem, nikoliv národně definovanými entitami.

Nacionalismus (berte bez kladné či záporné konotace) přinesli v podstatě až Němci od počátku 19. století (díky Francouzům)

1 0
možnosti
FB

A co teprv paradox, že onen silně pro-izraelský postoj je u spousty lidí pouhým výrazem antisemitismu (tj. ať si mají Židé svůj stát bez ohledu na místní kontext, hlavně ať nejsou tady u nás - i když nahlas to samozřejmě nikdy neřeknou) :-)

0 0
možnosti
Foto

Na to jste četl nějaký výzkum? Mohu poprosit o zdroj?

3 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.