Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Na svůj názor máte samozřejmě právo. Kříž je popravčí nástroj. Ukřižovaný Ježíš je ale pro věřící křesťany symbolem obětující se lásky Boha k lidem. Je to symbol konce (smrti), ale zároveň nového začátku (zmrtvýchvstání). Jako propagaci násilí ho může brát jen člověk tohoto kontextu neznalý.. Mimochodem, onen "smějící se Buddha", není Buddhou, ale bódhisáttvou známým pod přezdívkou Pu-tai. Třeba by se našli lidé, kteří jeho sošky berou jako propagaci obezity a nezdravého životního stylu. Opak je ale pravdou a stejně tak to platí i o tom kříži.

6 1
možnosti
Foto

nikde v blogu jsem neužila termín propagace násilí-zabývala jsem se tím, jak tyto symboly plné krutostí působí-jestli vy to vnímáte jako propagaci násilí neberu vám to-jak sám říkáte, každý má právo na svůj názor dík za komentář a pěkný víkend

0 0
možnosti
JL

Souhlas, doba je prostě jiná. Ukřižovaný Ježíš sloužil 2000 let jako symbol oběti pro spásu lidí, ale kdyby ho napíchli na kůl, snad by to tak v kostele nebylo. Nabodávání na kůl se běžně používalo ještě v 17.století a měly ho v oblibě zvláště východní národy, i Slovani, naučili se to asi od Mongolů. Když člověk trochu studuje historii středověku, vidí, že evropský středověk byl výrazně sadomasochistický. A to vlastně doslova. Převládala vyděšenost z posmrtného života - každý se měl bát, o to se starali faráři, aby neskončil navěky v pekle. Když se podíváte třeba na dějiny Číny, byly ovšem taky kruté (celé lidstvo bylo vždy brutální globálně), ale už asi před 2500 roky se objevil filosof, který razil cestu středu - to znamená cestu mírnosti a přiměřenosti. Z Blízkého východu, Palestiny, kde byla diktatura Římanů, se ale zrodil do středověku sadomasochismus, který ukončilo vlastně až osvícenství, koncem 18.století - ale brutalita ovšem zuřila nadále, i 20.století bylo v Evropě mimořádně kruté. V žijeme v relativně krásné době. PS: Samozřejmě Ježíšovo učení nehlásalo saqdomasochismus, jen k němu někteří následovníci přilípli učení o Apokalypse, Posledním soudu a nevím, zda Ježíš někdy mluvil o tom, že by někdo měl skončit na věky v pekle, nejsem teolog.

1 0
možnosti
Foto

Jako dítě jsem četl knihu Krása nesmírá, kde byl namalován plot s lidskými lebkami, dívka jak na holi nese lebku, která svítí a podobně. Stejně, tak při čtení pohádky Janiček a Mařenka byl působivý obrázek jak babku strkají do pece. Od druhé třídy jsme chodili ze školou na válečné firmy , byl jsme soustavně strašeni USA, že chce zabít naše rodiče, že na západě úmírají lidi hladem a podobně To, že by to na mě a na mých dcerách zanechalo nějako újmu, tak to tedy ne a už vůbec ne moji představivost. Ježíše Krista každý inteligent vnímá jako symboliku.

2 0
možnosti
Foto

ano každý inteligent chápe co tato symbolika vyjadřuje a jak to je a snahy to jakkoliv omluvit jsou zbytečné:-)

0 0
možnosti
SC

Kždý průměrný příslušník naší západní civilizace ví, že Ježíš Kristus se dobrovolně obětoval za hříšníky. Mimochodem nejsou to žádné legendy, ale fakt potvrzený soudobými i nekřesťanskými prameny. O kristově ukřižování svědčí římští historici i židovský talmud. Talmud také jmenuje jeho údajnou vinu - dělal zázraky.

Budha je vzorem nezájmu o tento svět, pohrdnání druhými, starosti jen o svou spokojenost....

3 2
možnosti
Foto

vaše interpretace je naprosto zkreslená-ale co čekat od člověka který věří na zázraky-Buddha jen radil odpoutat se od přílišné závislosti na matérii a přiklonit k meditaci

0 1
možnosti
Foto

Úkolem inkvizice bylo zkoumání hereze, či odchýlení od katolické víry. Jejím úkolem bylo přivést obviněného zpět k víře. Měla povoleno používat právo útrpné, ale jenom jednou a bylo zakázáno užívat postupů, které vedly k prolití krve, zmrzačení nebo smrti. Inkvizice pokud vydala osobu světské moci, bylo to z její strany přiznání porážky, že církev není schopna zachránit duši z hereze. Také církev neurčovala ani nevydával pokyn jak má světská moc s osobou naložit. Historici a vědci zkoumali inkviziční procesy za období 300 let a zjistili, že předány světské moci, byly maximálně tři osoby ročně. To je méně než v SSSR a méně než u nás v době komunismu u nás.

1 0
možnosti
Foto

Kniha Kladivo na čarodějnice - Malleus Maleficarum říká trochu něco jiného. Vy katolíci se nestydíte obhajovat inkvizici ani dnes. Bylo by zajímavé, kdyby Vás Boblig vzal do pracek. To předávání světské moci je typické katolické farizejství - viz Pilát. My nic, to oni.

U nás bylo čarodějnických procesů málo, zato ve Spanělsku - joj!

Tady lžete, jako když Halík káže. Rv

2 2
možnosti
  • Počet článků 784
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1823x
Překladatelka, autorka vlastní tvorby, zvídavá cestovatelka, bloggerka, milovnice všeho dobrého co život nabízí. Hlavou jsem realista, tvářím se občas jako pesimista, ale srdcem jsem nenapravitelný optimista. Vypadám možná jako bojovnice, ale to jsou jen mimikry kterými chci ochránit tu příliš citlivou a zranitelnou holku uvnitř. Po přeložení asi deseti knih z angličtiny mě napadlo, co kdybych zkusila napsat něco sama- zatím mi vyšly mi tři knížky: Za chlapem a tramvají neběhej, za pět minut je tu další, Italská invaze v Praze a Recept na šťastný den. Rozhodně se nepovažuji za spisovatelku-jsem jen zapisovatelka příběhů, které píše život, a které vidím kolem sebe. Baví mě rozplétat sítě vzájemných vztahů, kterými jsme všichni neviditelně propojeni, a objevovat souvislosti v předivu života. Mým krédem je žij a nech žít, a  pokud nejde o život, nejde o nic. Přála bych si, aby k sobě lidé byli více tolerantní a vstřícní. Myslím že když člověk s něčím nesouhlasí, nemusí to proto hned odsuzovat.

Seznam rubrik