Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Aniž bych evangelia znevažoval, je třeba říci, že je to především ideologický traktát v němž byly zneužity některé příběhy z Ježíšova života. Vyjde to najevo, pokud jsou čtena všechna čtyři evangelia souběžně. Jen pro ilustraci:

Ježíš skutečně zdemoloval stánky penězoměnců. Až na jednu v evangeliích nevyslovenou maličkost: Ti penězoměnci byli nižší chrámoví kněží, a měnili běžná platidla za chrámový šekel. Podle tehdejších zákonů tím Ježíš propadl dvojnásobnému trestu smrti, před kterým uprchl do Karmelského údolí, kde se skrýval "čtyřicet dnů na poušti." Tam se setkal - nebo spíš nesetkal - s Janem Křtitelem a byl - možná - spíš nikoliv pokřtěn. Odtud ho Petrův bratr odvedl do Kafarnaumu, kde Ježíš získal svých dvanáct učedníků a zahájil svou zvěstovatelskoou dráhu..

0 0
možnosti
Foto

Až na to, že vám to chronologicky nesedí s evanjeliami.

1 0
možnosti
Foto

Doba před 2000 lety, přetrvávající svým mysticismem dokonce až do 18.století, byla zatížená značnou pověrčivostí i připisováním člověku nadpřirozených vlastností a sil (např. upalování čarodějnic).

Ježíš byl nepochybně silnou a nebojácnou duchovní osobností, svými kázáními ovlivňoval a strhával posluchače a naopak děsil svoje odpůrce, které kritizoval. Není tedy vůbec divu, že mu byly přičteny nadpřirozené vlastnosti a schopnosti. Odtud jeho zbožštění, neposkvrněné početí, konané zázraky a nanebevstoupení. Z druhé strany pak čarodějnictví a ukřižování.

Evangelia popisují jeho život, ale jsou také poplatná tomuto mysticismu, tedy smyšlenkám.

0 0
možnosti
Foto

Ak tvrdíte, že nadprirodzená stránka Ježiša bola vymyslená neskôr, musíte sa vysporiadať s týmito otázkami: 1. Ako je možné, že rovnakého Ježiša opísali aj jeho nepriatelia? V Talmude sa píše, že Ježiš bol čarodejník, ktorý praktikoval mágiu, teda Židia, ktorí v neho neuverili, potvrdzujú, že konal nadprirodzené skutky, ale robil to pomocou temným sil. V Talmude nepíšu: „Kresťania tvrdia, že Ježiš robil zázraky, ale v skutočnosti nič také nerobil.“ Naopak, potvrdzujú jeho povesť divotvorcu.

2. Ako je možné, že Ježišov hrob bol prázdny.

3. Prečo si učeníci vymysleli, že Ježiša videli vzkrieseného, keď za to museli znášať prenasledovanie? Aký mali motív, keď z toho žiadne výhody neboli?

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.