Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

O42t28a 65K58i82n30c

21. 11. 2017 15:15

U názvu "řecký jogurt", pokud není skutečně z Řecka, se jedná o klamavý název. Myslím si, že kdyby kdekoliv ve světě byl prodáván nějaký tamní patok názvem "české pivo", také by nám to bylo proti srsti.

0 0
možnosti
Foto

Souhlasil bych v případě, že by to byl v Řecku zavedený název, něco jako Šampaňské, Olomoucké syrečky či Plzeňský prazdroj.

Jak to máte se španělskými ptáčky, Polským salámem nebo cikánskou pečení?

0 0
možnosti
Foto

to co u nás nazýváme vlašským salátem v Itálii znají jako ruský salát-insalata russa- zatímco v Rusku se tato lahůdka nazývá salátem francouzským- A nemluvě o tom sajrajtu který Němci prodávají pod názvem zottarella vož je evidentně jen napodobenina mozzarelly?opravdu jsou konzumenti tak bezmocní a nemají páky jak zatlačit na své politiky?

v tom případě lze jen připomenout to motto-hůl dopadá na záda hlupáků-což je ovšem dost kruté-jinde se říká blahoslaveni chudí duchem

nicméně i ten kdo místo aby v Bruselu hrabal peníze se musí spokojit jen s nízkou gáží je možná jen stižen tou Šalomounovou moudrostí-pomyslná hůl na naše záda že jsme nebyli dostatečně průbojní

0 0
možnosti
TT

No jak jste mohla zapomnět na bratislavu?

Mimochodem, španělská vesnice jsou v němčině böhmische Dörfer (mn.č.). V angličtině je zase všecko, čemu nerozumí, holandský. Anebo taky řecký. ;-)

0 0
možnosti
JB

J96a31n 69B40u16r44i83a61n

21. 11. 2017 8:29

V zahraničí, až na výjimky, nekoupíte chleba podobný tomu českému. Jak by se Vám líbilo, kdyby třeba v Řecku ty jejich chlebové placky označili názvem český chleba? Mně, jako Čechovi by to přišlo směšné. Horší ale je, že třeba Řekové by si opravdu mohli začít myslet, že takhle typický chleba opravdu vypadá.

1 1
možnosti
Foto

Mně by to sice taky přišlo směšné, ale ať si každý myslí co chce. Pokud výrobce/prodejce nezneužije existující značku (zavedený název), pak ať si prodává co chce.

A až cizinec přijede do dané země, možná se bude divit, třeba jako Španělé, když prodáváme jejich ptáčky.

0 0
možnosti

Fór je v tom, že zatímco třeba Španělé ve Španělsku své ptáčky nevyrábí a k nám nevyváží, Řekové jogurt ano. Zkuste si ho - Kri Kri yogood - koupit v kilovce třeba v Kaufecu, a rozdíl poznáte :-)

1 0
možnosti
IM

Vážená paní, máte s tím Bruselem pravdu, ale v tomto případě je v tom nevinně. Proti používání názvu v Česku protestují sami Řekové. A ani se jim nedivím. Ono totiž pajcování krtečka v Číně je proti tomu dětská slavnost. Řecký jogurt mám rád, hlavně s řeckým medem a vlašskými ořechy, a téměř každý rok si ho z Řecka vozíme. Jednou jsem zkusil ten místní, a víckrát to už neudělám. Kdysi jsme v Larisse koupili v malém krámku asi dvě kila. Z velkého bloku je prostě odřízli na pultě a dali nám je do připravené nádoby. Zkuste si sehnat větší nádobu "řeckého jogurtu" v Čechách, vyklepněte ho na stůl a zkuste kus odříznout. Dokonce se divím, že řečtí výrobci jogurtu neprotestují i proti řeckému jogurtu prodávanému v kelímkách v řeckých řetězcích, a i to je úplně jiná káva oproti s..čkám označeným v našich obchodech jako "řecký jogurt" nebo "jogurt řeckého typu". Na těch je řecký akorát obrázek či ornamenty na víčku.

A zeptejte se svého gastroenterologa, je-li solidní: "Jogurty nebrat, ani bílé, natož Activii".

S pozdravem a přáním, abyste alespoň jednou pravý řecký jogurt ochutnala, přeji hezký den.

2 0
možnosti
MS

Je dobrý, ale taky pěkně tučný.

0 0
možnosti
Foto

R^! Jsem orientován stejně a toto omezování svobody (nic jiného to není) ve jménu jakéhosi vyššího (virtuálního) Dobra ve mně vyvolává stále větší deziluzi.Řešit "řecký - neřecký" jogurt za situace, kdy jsme ohrožení nejrůznějšími druhy krizí, mi připadá jako hodnotový rozvrat. Nejsme už ve stádiu kdysi slavného Říma před nájezdem Vandalů (napsáno poněkud zjednodušeně)? Někdy to tak vypadá.

0 0
možnosti
Foto

Ono je to ale trošku jinak:

https://www.vitalia.cz/clanky/recky-jogurt-nebo-jogurt-reckeho-puvodu-neni-to-totez/

Ano, Řekové to zkoušeli, ale výsledkem je jen povinnost uvést na obalu zemi původu, nikoli zákaz názvu.

0 0
možnosti
VM

Máte v jádru pravdu. Jenom mi to začíná připadat, že ten "bruselský diktát" už pomalounku, ale jistě začíná dosahovat kvalit toho moskevského. A je na nás, jak dalece to necháme dojít, jak moc si zase necháme kálet na hlavu. Ony ty nesmysly nejsou totiž jenom v názvosloví, mohl bych napsat několikastránkový blog o nesmyslech Bruselu házících klacky pod nohy podnikatelům a nejenom jim.

Ale nenapíšu, protože nikým nevolené bruselské podržtašky hrající si na všemocné všemu rozumějící bohy mi za to nestojí.

Hezký den :-)

0 0
možnosti
PV

P19a86v89e14l 40V52é26b77r

21. 11. 2017 7:00

Mýlíte se se v jedné věci. Nezačíná to řeckým jogurtem. Začalo to rumem a pomazánkovým máslem.

0 0
možnosti
JZ

Pavle, co byste rikal treba na slivovici palenou z brambor a na svestkovou palenku chemicky dotvorenou svestkovou "vonavkou".

2 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik